Ποιοι είναι οι "Ξένοι στη Φλεγόμενη Γη";

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο διοργανώνουν την παρουσίαση του στοχαστικού ποιητικού βιβλίου του Ζήση Κοτιώνη.

Ξένοι στη Φλεγόμενη Γη

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο "Επί λέξει" (Ακαδημίας 32) διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Κοτιώνη "Ξένοι στη Φλεγόμενη Γη" την Πέμπτη 6 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Ηλιοπούλου, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Ματσούκας, συγγραφέας, μεταφραστής, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Φοίβη Γιαννίση, ποιήτρια, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ανάμεσα στον θεωρητικό αναστοχασμό και στη διερεύνηση των δρόμων του ποιητικού λόγου, ο Ζήσης Κοτιώνης ξαναδιαβάζει στους Ξένους στη Φλεγόμενη Γη το βίο και τη δράση προγενέστερων ηρώων της οικουμενικής κουλτούρας, θέτοντάς τους εκ των υστέρων, με έναν υποθετικό αναχρονισμό, μέσα στο φόντο της σύγχρονης περιβαλλοντικής καταστροφής. Προτείνει να τους κατανοήσουμε σαν υποκείμενα, που ο πλανόδιος βίος τους παρήγαγε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να τους δούμε σαν γενεαλογικό απόθεμα λόγου και έργου για τη διάσωση της επίγειας (terrestrial) συνθήκης.

Ο Εμπεδοκλής και ο Διογένης ο Κυνικός, ο Ιησούς ο Ναζωραίος και ο Δον Κιχότε του Θερβάντες στη λεκάνη της Μεσογείου, ο ποιητής Κομπαγιάσι Ίσσα στην Ιαπωνία και ο Φρειδερίκος Νίτσε στην Κεντρική Ευρώπη ανέπτυξαν όλοι τους προγράμματα λόγου και πρακτικές βίου απολύτως συμβατά με την επίγεια συνθήκη. Μπορούμε να δούμε τις ζωές τους ως παραδείγματα περιβαλλοντικής ηθικής και βιωσιμότητας, ακριβώς επειδή ήταν υποκείμενα ριζικά ετερογενή και ξένα προς το πλαίσιο των κοινωνικών προτύπων της εποχής τους, αλλά και ξένα προς την κυριαρχία του επερχόμενου homo economicus.

Σε ένα είδος αρνητικής θεολογίας, η "καταστροφή" γίνεται ο ακαταδάμαστος εσχατολογικός ορίζοντας, όπου εμφανίζεται ο καθένας τους ως προφήτης. Είναι προφήτες ενός κακού θεού, που είναι ο άνθρωπος, και αναμετρώνται με την επερχόμενη καταστροφή λίγο πριν από το τέλος του ανθρώπινου κόσμου όπως τον ξέραμε.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μουσείο Μπενάκη: Πώς ο Δημήτρης Πικιώνης σημάδεψε την ελληνική αρχιτεκτονική

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Έλληνα αρχιτέκτονα εγκαινιάζεται σήμερα (22/10).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/10/2025

"Ατμόσφαιρες στα πόδια μου": Προβολές για τη βιωσιμότητα της Γης στην Ταινιοθήκη

Βίντεο προτείνουν νέους τρόπους κατανόησης της σχέσης του ανθρώπου με τη γη.

Εικαστικοί αποκαλύπτουν όσα δεν βλέπουμε στα παρασκήνια μιας καλλιτεχνικής παραγωγής

Το "remnants of ongoing activity" προβάλλει επισφαλείς και συχνά αόρατες συνθήκες ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ.

Διάλεξε το επόμενο έκθεμα του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Το μουσείο γιορτάζει δύο χρόνια λειτουργίας και καλεί το κοινό να συμβάλλει ενεργά στη μόνιμή του έκθεση.

6 μεγάλες ληστείες σε μουσεία πριν από εκείνη του Λούβρου

Η Μόνα Λίζα, η Κραυγή και άλλα έργα τέχνης που έχουν πέσει θύματα ληστείας ανά τα χρόνια.

Ποιά είναι η Laila Gohar που θα μαγειρεύει συνεχώς επί τρία 24ωρα φασόλια

Η γκαλερί ARCH μένει ανοιχτή για 72 ώρες και μας καλεί σε Table for One με καλεσμένη την αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια που χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο έκφρασης.

Η έκθεση-υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ ανοίγει σήμερα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή

Το "Van Gogh: The Immersive Experience" είναι από τις εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.