Σουαρέ σύγχρονης αλβανόφωνης ποίησης από το Τεφλόν

Το βιβλιοπωλείο Κομπραί θα φιλοξενήσει την ενδιαφέρουσα εκδήλωση του λογοτεχνικού περιοδικού.

Βιβλία_generic © Shutterstock

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ. το περιοδικό Τεφλόν παρουσιάζει στο βιβλιοπωλείο Κομπραί (Διδότου 34, Αθήνα) ένα ποιητικό σουαρέ αφιερωμένο στη σύγχρονη αλβανόφωνη ποίηση.

Με αφορμή την ανθολογία σύγχρονης αλβανικής ποίησης, η οποία περιλαμβάνεται στο τρέχον τεύχος του Τεφλόν (χειμώνας-άνοιξη 2025), η συντακτική ομάδα του περιοδικού συνομιλεί και διαβάζει με την Ελεάνα Ζιάκου και τον Sokol Çunga, που επιμελήθηκαν την ανθολογία, και την ποιήτρια Maklena Nika.

Από το 2018 έως σήμερα το περιοδικό Τεφλόν έχει δημοσιεύσει τρεις ανθολογίες σύγχρονης αλβανόφωνης ποίησης (τχ. 18, 26 και 32), εστιάζοντας σε ποιητικές φωνές που πραγματεύονται με θάρρος κοινωνικά θέματα και προσεγγίζουν με τόλμη την αλβανική γλώσσα. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια ποίηση που αντίκειται στις εθνικές και κρατικές προτεραιότητες και αφηγήσεις αναδεικνύοντας θέματα όπως οι κοινωνικές αδικίες, ο εθνικισμός, η φτώχεια, η μετανάστευση, ο πόλεμος και η αμφισβήτηση της εξουσίας. Εκτός των άλλων, οι εν λόγω ανθολογίες στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια μικρή ρωγμή στον αντιαλβανισμό και τον ρατσισμό που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανί Ερνό, Χαν Γκανγκ και Κίττυ Αρσένη "έρχονται" στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ανατρέχουμε στα δύο βιβλία με αέρα Νόμπελ και σε εκείνο που μας υπενθυμίζει το φρικτό πρόσωπο της Χούντας, με τα οποία συνεχίζεται ο κύκλος "Η σκηνή των βιβλίων".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2025

Πέντε νέες προσθήκες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Ένα έθιμο, γνώσεις (μικρο)ναυπηγικής, μια αγροτική παράδοση κι η παρασκευή ενός ζυμαρικού, το καθένα κι από μια άλλη γωνιά της χώρας, προστέθηκαν στον κατάλογο.

Έναν "Έρωτα από τον άλλο κόσμο" φέρνουν οι εκδόσεις Anubis

Ένα ρομαντικό βιβλίο με πολύ χιούμορ που μας θυμίζει ότι η αγάπη και η ζωή αξίζουν κάθε ρίσκο.

Όλα όσα σε περιμένουν στο Μουσείο Ακρόπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Ξεναγήσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια και εορτασμοί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

"Νέα τοπία, κολυμβητές και κεραμικά" συναντάμε στον Τριαντάρο της Τήνου

Ο εικαστικός Γιώργος Χαδούλης συνεργάζεται με την Γκαλερί Σκουφά.

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.