Διαβάστε το βιβλίο που πήρε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2024

Η "Ιστορία της αρχαιολογικής φωτογραφίας" της Myrtia Hellner έρχεται να καλύψει ένα κενό στην έρευνα της φωτογραφίας.

Ιστορία_της_αρχαιολογικής_φωτογραφίας

Η "Ιστορία της αρχαιολογικής φωτογραφίας" (εκδόσεις Όταν), το βιβλίο της Myrtia Hellner που πήρε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2024, εξετάζει όχι μόνο την εξέλιξη της αρχαιολογικής φωτογραφίας στην Ελλάδα από την εμφάνιση της έως πρόσφατα, δηλαδή έως την αντικατάστασή της αναλογικής φωτογραφίας από την ψηφιακή, αλλά και τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα της εκάστοτε εποχής που αντικατοπτρίζονται στο φωτογραφικό μέσο. 

Αναπτύσσεται σε δυο μέρη και ένα επίμετρο: Εκτός από μια γενική παρουσίαση της Ιστορίας της Φωτογραφίας γενικότερα, σε επιμέρους κεφάλαια εξετάζονται ειδικότερα θέματα αναφορικά με την εμφάνιση της αρχαιολογικής φωτογραφίας, τον σκοπό της ανά εποχή, την αλληλεπίδραση φωτογραφίας-εποχής, τη συμβολή φωτογράφου-αρχαιολόγου στην εξέλιξη της φωτογραφίας ως ιστορικό τεκμήριο και μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, κ.ά. 

Αυτό το βιβλίο καλύπτει ένα κενό στην έρευνα, καθώς η ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα έχει μελετηθεί διεξοδικά, όχι όμως και η αρχαιολογική φωτογραφία. Το δεύτερο μέρος εξετάζει επιμέρους τομείς της αρχαιολογικής φωτογραφίας, όπως τη φωτογράφιση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και γλυπτών. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και το επίμετρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Captain Daddi, γιατί να κάνεις μια έκθεση για την ανάπαυση ενώ δεν μπορείς να πάρεις ανάσα;

Μπήκαμε στο συναισθηματικό, κουίρ "κουκούλι" της έκθεσης "Radical Rest" στο Okay Initiative Space στην Κυψέλη που γιορτάζει τη λήξη της με προβολές, performance και sleepover!

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
11/07/2025

Όλα όσα σε περιμένουν στο Μουσείο Ακρόπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Ξεναγήσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια και εορτασμοί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

"Νέα τοπία, κολυμβητές και κεραμικά" συναντάμε στον Τριαντάρο της Τήνου

Ο εικαστικός Γιώργος Χαδούλης συνεργάζεται με την Γκαλερί Σκουφά.

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.

Ο φιλέλληνας Robert McCabe φωτογραφίζει την "Ελλάδα μετά τον πόλεμο"

Το αφιέρωμα "Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας" θα βρίσκεται στο μουσείο έως τον Οκτώβριο.

"The End": Ένα νέο graphic novel και έπος επιστημονικής φαντασίας

Το βιβλίο του εικαστικού και DJ Δημήτρη Ρόκου κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Μπερλίν.