"Η ακύρωση του μέλλοντος": Διαβάζοντας για τον καπιταλιστικό ρεαλισμό του Μαρκ Φίσερ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες το βιβλίο που περιέχει μια αντιπροσωπευτική επιλογή από το έργο του κριτικού και θεωρητικού.

Η ακύρωση του μέλλοντος

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες το βιβλίο "Η ακύρωση του μέλλοντος" του κριτικού και θεωρητικού Μαρκ Φίσερ. Τα είκοσι δύο κείμενα του Φίσερ που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, κείμενα για τον καπιταλιστικό ρεαλισμό και για τη μυστική θλίψη του 21ου αιώνα, αποτελούν μια αντιπροσωπευτική επιλογή από το έργο του, που οργανώνεται γύρω από τους άξονες της δυσφορίας, της κουλτούρας και της πολιτικής. Η επιλογή των κειμένων καθώς και η μετάφρασή τους είναι του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου.

Ένα απόσπασμα απο το βιβλίο

Προς το παρόν, η επιθυμία μας δεν έχει όνομα – αλλά είναι πραγματική. Η επιθυμία μας αφορά το μέλλον –μια διαφυγή από τα αδιέξοδα και την απέραντη έρημο των ατελείωτων επαναλήψεων του κεφαλαίου– και προέρχεται από το μέλλον – εκείνο το μέλλον όπου νέες αντιλήψεις, επιθυμίες, γνώσεις θα είναι και πάλι δυνατές. Μέχρι στιγμής, μπορούμε να συλλάβουμε αυτό το μέλλον μόνο μέσα από αναλαμπές. Είναι όμως στο χέρι μας να κατασκευάσουμε αυτό το μέλλον, τη στιγμή που –σε ένα άλλο επίπεδο– εκείνο ήδη κατασκευάζει εμάς: μια νέα μορφή συλλογικότητας, μια νέα δυνατότητα να μιλάμε σε πρώτο πληθυντικό. Κάποια στιγμή σε αυτή τη διαδρομή, το όνομα της νέας μας επιθυμίας θα μας φανερωθεί – και θα το αναγνωρίσουμε.

Λίγα λόγια για τον Μαρκ Φίσερ

Ο Μαρκ Φίσερ γεννήθηκε στο Λέστερ το 1968. Ήταν συγγραφέας, πολιτικός φιλόσοφος, πολιτισμικός κριτικός και μπλόγκερ, γνωστός κυρίως για το βιβλίο του Καπιταλιστικός ρεαλισμός (Futura, 2015). Η αρθρογραφία στο μπλογκ του k–punk με αφορμή τη μουσική, τον κινηματογράφο, την ποπ κουλτούρα κ.ο.κ. υπήρξε καθοριστική για τον ριζοσπαστικό πολιτισμικό λόγο μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Φίσερ υπέφερε από κατάθλιψη και αυτοκτόνησε το 2017, λίγο πριν την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου, Το αλλόκοτο και το απόκοσμο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Μία σημαντική πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/11/2025

Οι "Αινιγματικές παραλλαγές" τώρα και σε βιβλίο

Οι εκδόσεις Opera κυκλοφορούν το θεατρικό του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ που είδαμε πρόσφατα με τον Γιάννη Μπέζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Το άσυλο, ο Άγνωστος Στρατιώτης και η Εθνική Kαρτερία: πόσες ματαιώσεις αντέχεις;

Το βιβλίο της Ειρήνης Βλάχου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες έρχεται σε μια στιγμή συλλογικής ματαίωσης των αξιών του δυτικού πολιτισμού.

"O θεός του δάσους": Ένα νέο θρίλερ από τις εκδόσεις Ίκαρος

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το αγωνιώδες μυθιστόρημα της Λιζ Μουρ, που ξεκινά από την εξαφάνιση ενός μικρού κοριτσιού από την κατασκήνωση όπου βρισκόταν.

Μια έκθεση "Χωρίς συνοχή" ανοίγει στην Κηφισιά

Ο Μηνάς Σεμερτζιάν αφήνει στην άκρη τη θεματική συνέπεια και εστιάζει στη διαδικασία της ζωγραφικής.

Το "Golden Lies" διερευνά τη "Χρυσής Εποχής της Εικόνας"

Η έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας Eleana Comfu θα διαρκέσει τρεις μόνο ημέρες.

Ξεφυλλίζοντας τη "Διαθήκη του Φιντέλ"

Η συλλογή από επιλεγμένα κείμενα του εμβληματικού επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο Ρους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.