"Η Ύλη του Μύθου": Ο Ιταλός καλλιτέχνης Matteo Fraterno στο Επιγραφικό Μουσείο

Με την τεχνική του frottage, ο καλλιτέχνης αποτύπωσε σε χαρτί την επιφάνεια 29 αρχαίων ελληνικών επιγραφών που βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στον αύλειο χώρο του μουσείου.

Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο εγκαινιάζει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 στις 6.30 μ.μ. την έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Matteo Fraterno με τίτλο "Η Ύλη του Μύθου / La Materia del Mito", σε επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά.

Με την τεχνική του frottage και την άδεια του μουσείου ο καλλιτέχνης αποτύπωσε σε χαρτί την επιφάνεια 29 αρχαίων ελληνικών επιγραφών που βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στον αύλειο χώρο του μουσείου. Αυτό έγινε σε 15 ημέρες, το φθινόπωρο του 2023, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δημιουργικής διαμονής (residency), με στόχο την ιχνηλάτηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ως Ιταλός με συνείδηση της οργανικής σχέσης που συνδέει τον ρωμαϊκό πολιτισμό με την Αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα με τη Μεγάλη Ελλάδα ( Magna Grecia), αλλά και ως ενεργός καλλιτέχνης, που εδώ και χρόνια μελετάει και "δουλεύει" πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, ήταν επόμενο για τον Matteo Fraterno να βρει σ’ένα Μουσείο που φυλάσσει τεκμήρια της εννοιολογικής και υλικής απαρχής ενός προηγμένου κώδικα ανθρώπινης επικοινωνίας, ανεξάντλητο υλικό. Αυτός ο κώδικας παραμένει μέχρι και σήμερα κύριο συστατικό του Δυτικού Πολιτισμού. Παράλληλα η επιλογή εφαρμογής μιας τεχνικής που βασίζεται στην απτή και ταυτόχρονα σωματική επαφή με ανθρώπινα δημιουργήματα της αρχαιότητας, που έχουν αναχθεί σε έργα τέχνης λόγω της αντοχής του μηνύματος τους στο χρόνο, τον εισάγει σ’ έναν άχρονο χώρο, αυτόν του μύθου.

"Η επιβεβλημένη επαναληπτική κίνηση του χεριού πάνω στην επιφάνεια της πέτρας ή του μαρμάρου, η ελεγχόμενη πίεση για την αποφυγή καταστροφής του χαρτιού, στο οποίο αποτυπώνεται και σταδιακά αποκαλύπτεται η εικόνα, προσομοιάζει με την τρυφερή φροντίδα μιας μητέρας προς το παιδί της. Η θωπευτική επαφή με την ύλη, προσφέρει μια εμπειρία, διαφορετική από αυτήν της ζωγραφικής, του σχεδίου ή της κάμερας, που μόνον με την κλασσική γλυπτική μπορεί να συγκριθεί, χωρίς όμως τη χρήση των εργαλείων που πληγώνουν το υλικό", αναφέρει η Κατερίνα Κοσκινά στο κείμενο της. Ενώ ο καλλιτέχνης, ομολογεί: "Όσο πλησίαζα στην επιφάνεια, άρχισα να νιώθω κάτι σαν ίλιγγο, έναν τέτοιο συγκερασμό, που με έκανε να ξεχνώ την ασυνέχεια μεταξύ του σώματός μου και της ύλης".

Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το frottage το 2022 στη Σικελία, έπειτα από την γενναιόδωρη δωρεά από τον Prof.Valentino Pace, κληρονόμου της οικογένειας Verzocchi, ενός αποθέματος χαρτιού Fabrianο. Το φύλλο χαρτιού Fabrianο διαστάσεων 56x76cm και βάρους 50gm φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα Collezione Verzocchi και θεωρείται το καταλληλότερο για Frottage. Η πρώτη επιτόπια αποτύπωση frottage έγινε στα εξωτερικά τείχη της περίφημης μπορμπονικής Φυλακής του 17ου αιώνα, Carcere Ucciardone στο Παλέρμο, η οποία είναι ενεργή μέχρι σήμερα. Ακολούθησε, η δεύτερη σειρά αποτυπώσεων στην Αθήνα, στο Επιγραφικό Μουσείο, ενώ στις 18 Μαΐου 2024, για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο καλλιτέχνης παρουσίασε στο Αρχαιολογικό Πάρκο Grumentum (Potenza) εικόνες από την προετοιμασία της έκθεσης της Αθήνας, τις οποίες στη συνέχεια έστησε στους υπόγειους χώρους του Μουσείου Hermann Nitsch, στη Νάπολη.

Η Ύλη του Μύθου εξελίσσεται σε ένα έργο που αναπτύσσεται και διακλαδώνεται. Ενδεχομένως, είναι αποτέλεσμα του παγώματος της φυσικής και απτικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν εξαπλώθηκε παγκοσμίως και με μεγάλη ταχύτητα η ψηφιακή επικοινωνία. "Για έναν καλλιτέχνη, όπως ο Matteo Fraterno, του οποίου ολόκληρο το έργο στηρίζεται στην έρευνα, τη σύναψη και ανάπτυξη, μέσω της τέχνης, σχέσεων και συσχετισμών, ατομικών, κοινωνικών και διαπολιτισμικών, η σωματική προσέγγιση με την ύλη του έργου, φαίνεται ότι ήταν το αντίδοτο στην ανθρώπινη απομόνωση στο διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού", σύμφωνα με την επιμελήτρια. "Ίσως, να είναι και η αφορμή που αναζητούσε για να επεκτείνει την έρευνα του από τον χώρο μιας πραγματικότητας, που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αποκλείοντας πολλούς και για διαφορετικούς λόγους από τον νέο τρόπο επικοινωνίας, σ’ αυτόν του μύθου, του οποίου αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό είναι η υπεροχή του ανθρώπου και η αλήθεια".

Info: Επιγραφικό Μουσείο | 19/12/24-28/2/25 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 8.30 π.μ. – 3.30 μ.μ. | Είσοδος: €2

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Lasting for a very short time": Τρεις καλλιτέχνες εξερευνούν καθετί εφήμερο

Μια ομαδική έκθεση από τους Sonke, The Rabbit Knows και Μαριέλα Μπιλίτσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2025

Στο Κάστρο της Νάξου είναι "Ιούλιος, μα όχι καλοκαίρι"

Τρεις εικαστικοί συναντιούνται στην ART ARK GALLERY.

Ο καλλιτέχνης Paolo Colombo φτιάχνει "Mουσική και Μωσαϊκά" για την Bernier/Eliades

Η γκαλερί φιλοξενεί για τρίτη φορά ατομική έκθεση του Ιταλού εικαστικού και ποιητή.

"Bricks and Stones": Σε τι βαθμό μας επηρεάζει η πολιτισμική μας καταγωγή;

Το Κέντρο Τεχνών Μετς κλείνει τη σεζόν με μια έκθεση για την ψυχική αρχιτεκτονική.

"Inky Trips": Πώς ο Γιώργος Προμπονάς κρατά ζωντανή τη μνήμη της Σίφνου

Μία νέα έκθεση ζωγραφικής στο Παλαιό Σχολείο Κάστρου της Σίφνου.

"Αυτά δεν λέγονται": Μια σπαρακτική εξομολόγηση από τον Αλεχάντρο Παλόμας

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera το βιβλίο όπου ο συγγραφέας του βιβλίου "Ένας γιος" γράφει σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη ως παιδί.

Ραντεβού στο Ζάππειο για την Art Athina 2025

Η επιτυχημένη φουάρ επιστρέφει το φθινόπωρο με τη συμμετοχή 72 αιθουσών τέχνης.