Νέος Σκαμπαρδώνης από τις εκδόσεις Πατάκη

Διαβάστε το νέο βιβλίο του μάστερ της μικρή φόρμας που μόλις κυκλοφόρησε.

Φάλτσα κεφαλής

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη η νέα συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη με τίτλο "Φάλτσα κεφαλής". Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο στη συνέχεια του κειμένου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη νέα συλλογή διηγημάτων του, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης μάς παραδίδει δεκαέξι απρόβλεπτες ιστορίες. Άπληστους περίπατους, με μάτι νηστικό, μέσα από χωματόδρομους, στον βυθό της θάλασσας, σε συνεργεία και στο Αγιονόρος, παντού συναντάει μαγεία και "φάλτσα κεφαλής".

Με τα λόγια του συγγραφέα

Μήνες έψαχνα τίτλο γι’ αυτά τα διηγήματα. Είχα βρει καμιά δεκαριά, όμως κανένας δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Μια μέρα πήγα να βάψω το αυτοκίνητο – ο βαφέας ήταν ένας Ρωσοπόντιος που μιλούσε σπαστά ελληνικά. Μου είπε πως θα χρειαστεί μια βδομάδα να κρατήσει το όχημα για να κάνει τη βαφή. Και συμπλήρωσε γενναιόδωρα: "Θα σου δώσω αυτό το "Seicento” [ένα "FIAT" παλιατζούρα τριακονταετίας] να κυκλοφορείς, να κάνεις τη δουλειά σου μέχρι να τελειώσω". "Και πόσο το πήρες αυτό το "Seicento”;" τον ρωτώ. "Πεντακόσια ευρώ μεταχειρισμένο", μου απαντάει, "αλλά έριξα άλλο ένα χιλιάρικο και του άλλαξα μπουζί, σασμάν, τα πάντα, μέχρι και φάλτσα κεφαλής". Μόλις άκουσα τι είπε, σκέφτομαι: "Αμάν, βρήκα τίτλο". Ο άνθρωπος ήθελε να πει "φλάντζα κεφαλής", όμως λόγω του ότι δεν ήξερε καλά ελληνικά, έκανε το λάθος (που είναι και το σωστό) λέγοντας: "Φάλτσα κεφαλής".

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γράψει δώδεκα συλλογές διηγημάτων και επτά μυθιστορήματα.Το βιβλίο του Η Στενωπός των Υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993 και το Επί ψύλλου κρεμάμενος με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω το 2004.

Τα μυθιστορήματά του Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης (νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2013) ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το Με τα παιδιά της πιάτσας (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Όλα είναι δρόμος", σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης "Σαν τραγούδι μαγεμένο", που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. Της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο "Ιπεκτσί"), Τάμαριξ, Χίλια Δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο "European Newspaper Design Awards 2000") και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας.

Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. To 2012 έλαβε το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη). Το 2014 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Νοέμβριος (Εκδόσεις Πατάκη). Το Ουζερί Τσιτσάνης έγινε ταινία το 2015 από τον Μανούσο Μανουσάκη.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Υπουργός Νύχτας (2016), Τα δεδουλευμένα (συγκεντρωτικός τόμος διηγημάτων, 2016), Ντεπό (2017), συλλογή διηγημάτων για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης, Λεωφορείο. 19 στάσεις (2018), Casa Μπιάφρα (2019), Προσοχή: εποχιακή διέλευση βατράχων (2021), Ήλιος με ξιφολόγχες (2023) και Φάλτσα κεφαλής (2024).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ημερίδα για την ελευθερία της τέχνης και επιστροφή για τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2025

Εργαστήριο για άτομα με ή χωρίς αναπηρία από το Ίδρυμα Γουλανδρή και την ΕΛΣ

Το εκπαιδευτικό καλλιτεχνικό εργαστήριο "Μία ΠαρΆλογη παραλογή" προορίζεται για ενήλικες.

5 βιβλία αφιερωμένα στα δύο πρόσωπα της Πρωτομαγιάς

Είτε σε ενδιαφέρει περισσότερο ως "εργατική" είτε ως "ανοιξιάτικη", εδώ θα βρεις 5 προτάσεις για αναγνώσματα που τιμούν τη διπλή όψη της Πρωτομαγιάς.

Ποια είναι η "Ορκισμένη" της Ρενέ Καραμπάς;

Ένας queer, πειραματικός και συγκινητικός στοχασμός για την ομοφυλοφιλική αγάπη, την οικογένεια και την τιμή στα Βαλκάνια κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης

Το Contemporary Intervention Program φέρνει σύγχρονους καλλιτέχνες σε διάλογο με τον Αλέκο Φασιανό.

Όλα τα βιβλιο-events του Μαΐου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά γίνεται αυτόν τον μήνα hot προορισμός για βιβλιόφιλους, με βιβλιοπαρουσιάσεις, την άφιξη του Τζούντιθ Μπάτλερ αλλά κι ένα πάρτι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

"Homo Animalis": Φοιτητές της ΑΣΚΤ συνομιλούν με τον κορυφαίο γλύπτη Γιάννη Παππά

Η νέα έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται σήμερα (30/4).