Rachel Ruysch: Η ζωγράφος που θεωρείται "η καλύτερη της ολλανδικής χρυσής εποχής"

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για την Ολλανδή εικαστικό παρουσιάζεται σε δύο διεθνή μουσεία.

Rachel Ruysch Flower Piece © Bayerische Staatsgemäldesammlungen – Alte Pinakothek Munich Photo: Nicole Wilhelms

H Παλαιά Πινακοθήκη στο Μόναχο (Alte Pinakothek) διοργανώνει, σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης του Τολέδο στο Οχάιο και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, την έκθεση "Rachel Ruysch: Nature into Art".

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ιστορική Ολλανδή ζωγράφο Rachel Ruysch, η οποία θεωρείται η καλύτερη ζωγράφος της ολλανδικής χρυσής εποχής. Τα τρομερά ρεαλιστικά της έργα νεκρής φύσης, που απεικονίζουν εξωτικά φυτά, φρούτα, πεταλούδες και έντομα, εξακολουθούν να ξεγελούν το βλέμμα. Την εποχή όπου έζησε η Ruysch (1664-1750), οι πίνακές της ήταν από τους πιο δημοφιλείς ανάμεσα σε συλλέκτες. Μάλιστα, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη και οι τιμές τόσο υψηλές, που η Ολλανδή δημιουργός δεν χρειαζόταν να δημιουργεί παρά μόνο ελάχιστα έργα κάθε χρόνο.

Ως κόρη του καταξιωμένου καθηγητή ανατομίας και βοτανολογίας, Frederik Ruysch, αλλά και η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της ακαδημαϊκής λέσχης Confrerie Pictura, αυλική ζωγράφος στο Ντίσελντορφ και μητέρα έντεκα παιδιών, η Ruysch θεωρούταν μία εξέχουσα μορφή εκείνη την περίοδο.

Η Παλαιά Πινακοθήκη παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη έκθεση για τη ζωγράφο, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον της Ruysch για την επιστήμη, τον ρεαλισμό και την καλλιτεχνική ελευθερία.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη στις 25/11 και το 2025 θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο (13/4/25-27/7/25) και στη συνέχεια στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης (23/8/25-7/12/25).

Επιμέλεια: Bernd Ebert (Alte Pinakothek), Robert Schindler (Μουσείο Τέχνης του Τολέδο), Anna C. Knaap (Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης)

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Rachel Ruysch (1664–1750), "Flower Piece", about 1682. Oil on canvas, 64 x 49 cm. Inventory number 5798. Bayerische Staatsgemäldesammlungen – Alte Pinakothek Munich

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Μυλωνά τιμά μία από τις πιο εμβληματικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα

Η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για μία από τις πιο αφοπλιστικά ελεύθερες δημιουργούς της μοντέρνας τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2025

Νέα ημερομηνία για το street party του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Άκυρη η αρχική ημερομηνία λόγω κακοκαιρίας.

Αφιέρωμα στη σχολή κεραμικής του Μενάνδρου Παπαδόπουλου

Η σειρά εκθέσεων Ceramic Schools of Greece – IRIDANOS επιστρέφει.

Το παζάρι κεραμικών στo Vlastaris Antiques επιστρέφει

Χριστουγεννιάτικος θεσμός για τους φίλους της κεραμικής το bazaar κεραμικών στο Vlastaris Antiques στο Κουκάκι.

Παράλληλες δράσεις στην έκθεση "Από τον Monet στον Warhol" του Ιδρύματος Γουλανδρή

Ξεναγήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς επισκέπτες αλλά και δράσεις για άτομα άνω των 60.

"Η κρυμμένη εικόνα": Μία ιδιαίτερη διαδρομή στην ιστορία της ζωγραφικής

Η ομαδική έκθεση περιλαμβάνει καλλιτέχνες από διαφορετικές πορείες.

Η ιστορία του "Βραχνού Προφήτη" του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε νέο βιβλίο

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσάβαλου "​Αέρας Πεχλιβάνης: Η προφορική ιστορία του Βραχνού Προφήτη" που αφηγείται το πώς δημιουργήθηκε ο δίσκος-ορόσημο.