Πώς άλλαξε η φωτογραφία τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο;

Βρείτε την απάντηση στο ερώτημα, καθώς και άλλες σημαντικές αναλύσεις, στο "Περί φωτογραφίας" της Σούζαν Σόνταγκ από τις εκδόσεις Gutenberg.

Περί φωτογραφίας

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο της Σούζαν Σόνταγκ Περί φωτογραφίας. Ανακαλύψτε περισσότερα για αυτό στη συνέχεια του κειμένου.

Περί φωτογραφίας - Σούζαν Σόνταγκ

Μετάφραση: Χριστίνα Παπαδοπούλου

"Μια λαμπρή ανάλυση των βαθιών αλλαγών που έχουν κάνει οι φωτογραφικές εικόνες στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας" (Washington Post) από την πιο επιδραστική Αμερικανίδα διανοούμενη του 20ού αιώνα.

"Συλλέγοντας φωτογραφίες, συλλέγουμε τον κόσμο. Όταν φωτογραφίζουμε, οικειοποιούμαστε εκείνο που φωτογραφίζουμε. Θέτουμε εαυτούς σε μια τέτοια σχέση με τον κόσμο ώστε μας δημιουργείται η εντύπωση ότι διαθέτουμε γνώση – και συνεπώς εξουσία. Οι φωτογραφικές εικόνες, περισσότερο από μαρτυρίες του κόσμου, δείχνουν να αποτελούν κομμάτια του, μικρογραφίες της πραγματικότητας τις οποίες καθένας μπορεί να φτιάξει".

Η Σούζαν Σόνταγκ μιλά για τη δύναμη των φωτογραφιών, τη σχέση φωτογράφου και θέματος, τα θολά όρια μεταξύ γεγονότων και αναδημιουργούμενων εικόνων τους, τις επιθυμίες που μας οδηγούν να καταγράψουμε τη ζωή μας.

"Η πιο πρωτότυπη και διαφωτιστική μελέτη" (The New Yorker) για τη φωτογραφία. Έξι δοκίμια που πρωτοδημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του 1970 στο περιοδικό The New York Review of Books και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε τις φωτογραφίες.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/09/2025

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.

Μία διεθνής έκθεση τέχνης κάνει στάση στο St. George Lycabettus

Το "Crosslines" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Global Tour 2025- Europe.