Εξερευνώντας "Στρατηγικές σύνθεσης φυσικού και ψηφιακού χώρου"

Οι εκδόσεις Ποταμός προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Ε. Βενετσιάνου.

Στρατηγικές σύνθεσης φυσικού και ψηφιακού χώρου

Οι εκδόσεις Ποταμός προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Ε. Βενετσιάνου "Στρατηγικές σύνθεσης φυσικού και ψηφιακού χώρου", που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, 7 μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου Επί Λέξει (Ακαδημίας 32). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σωκράτης Γιαννούδης (αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΔΑ), Κωνσταντίνος Ντάφλος (αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ), Δημήτρης Φιλιππίδης (αρχιτέκτονας).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι καθημερινές μας δραστηριότητες εκτυλίσσονται σε ένα συνδυασμό απτικού και ψηφιακού χώρου. Η δικτυακά συνδεδεμένη οθόνη διευρύνει την αντίληψη μας για το περιβάλλον. O σύγχρονος κάτοικος της πόλης αποκτά μια υβριδική χωρική εμπειρία, κινούμενος ταυτόχρονα μέσα στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο. Ο σχεδιασμός του υβριδικού αυτού χώρου απαιτεί ειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης τα οποία αναπτύσσονται με βάση:

  • Την κινηματογραφική εμπειρία και ιδιαίτερα τον πειραματικό κινηματογράφο (μελέτη του χώρου ως μια μη –γραμμική αφηγηματική διαδικασία)
  • Τις διαδραστικές πολυμεσικές εγκαταστάσεις (επικοινωνία ανθρώπου – υπολογιστή [HCI], διεπαφή χρήστη [User Interface], ένταξη διαδραστικών αντικειμένων στο χώρο)
  • Το IOT (internet of things) όπου κάθε χώρος ή αντικείμενο αποτελεί μέρος ενός συνόλου στοιχείων με τα οποία βρίσκεται σε μια διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών. 
  • Τις σύγχρονες μεθόδους οπτικοποίησης του ψηφιακού χώρου (AR, VR, προβολές, οθόνες) και τις στρατηγικές ένταξης τους στο απτικό περιβάλλον

Στην παρούσα μελέτη γίνεται καταγραφή των στρατηγικών σύνδεσης του απτικού και ψηφιακού χώρου από την περίοδο του Διευρυμένου Κινηματογράφου (Expanded Cinema) μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με άξονα το έργο του αυστραλού καλλιτέχνη Τζέφρυ Σω (Jeffrey Shaw).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Ντούα Λίπα προτείνει Μαλαφέκα και εμείς (ξανα)διαβάζουμε το "Deepfake"

Η ποπ σταρ aka bookstagrammer προτείνει την αγγλική έκδοση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες για τις φετινές διακοπές!

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
13/08/2026

Μια έκθεση στη Μάρπησσα της Πάρου αναδεικνύει θηλυκές ιστορίες που εμπνέουν

Η εικαστική έκθεση "ΒΕΡΑΕΛΙΑΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑΦΡΑΝΚΛΗ" φιλοξενείται για ένα τριήμερο στο νησί στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα".

Ένα αφιέρωμα στον αφηγητή της ιαπωνικής σιωπής, Λευκάδιο Χερν

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα δράσεων αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας.

Ποιοι είναι οι 4 ξένοι συγγραφείς που έρχονται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο;

Βγάλτε ημερολόγια και σημειώστε ημερομηνίες, γιατί ο Σεπτέμβριος έρχεται δυναμικά με αρκετές βιβλιοπαρουσιάσεις!

Τι μπορεί να συμβεί όταν η γη ενός τόπου πέσει στα χέρια ενός καλλιτέχνη;

Πετρώματα και γαίες της Σερίφου γίνονται τέχνη στα χέρια δεκάδων καλλιτεχνών, στο νέο εικαστικό κύκλο "GeoChromia – From Earth to Color" που φέρνει τη γεωλογία του νησιού στο προσκήνιο.

16 ιστορίες υποδόριου χιούμορ στο "O vegan κρεοπώλης"

Το συγγραφικό ντεμπούτο του Γιάννη Χάιτα καταπιάνεται με σύγχρονες προκλήσεις και ζητήματα, δοσμένες με μια μικρή δόση χιούμορ.

Η έκθεση "Σμιλεύοντας" εμπνέεται από την παράδοση της χειρωναξίας

Τα εργαλεία πέτρας είναι ο παλαιότερος τύπος εργαλείου που παράχθηκε από τον άνθρωπο ως κύριο μέσον επιβίωσης ήδη κατά την Παλαιολιθική εποχή.