Εξερευνώντας "Στρατηγικές σύνθεσης φυσικού και ψηφιακού χώρου"

Οι εκδόσεις Ποταμός προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Ε. Βενετσιάνου.

Στρατηγικές σύνθεσης φυσικού και ψηφιακού χώρου

Οι εκδόσεις Ποταμός προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Ε. Βενετσιάνου "Στρατηγικές σύνθεσης φυσικού και ψηφιακού χώρου", που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, 7 μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου Επί Λέξει (Ακαδημίας 32). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σωκράτης Γιαννούδης (αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΔΑ), Κωνσταντίνος Ντάφλος (αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ), Δημήτρης Φιλιππίδης (αρχιτέκτονας).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι καθημερινές μας δραστηριότητες εκτυλίσσονται σε ένα συνδυασμό απτικού και ψηφιακού χώρου. Η δικτυακά συνδεδεμένη οθόνη διευρύνει την αντίληψη μας για το περιβάλλον. O σύγχρονος κάτοικος της πόλης αποκτά μια υβριδική χωρική εμπειρία, κινούμενος ταυτόχρονα μέσα στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο. Ο σχεδιασμός του υβριδικού αυτού χώρου απαιτεί ειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης τα οποία αναπτύσσονται με βάση:

  • Την κινηματογραφική εμπειρία και ιδιαίτερα τον πειραματικό κινηματογράφο (μελέτη του χώρου ως μια μη –γραμμική αφηγηματική διαδικασία)
  • Τις διαδραστικές πολυμεσικές εγκαταστάσεις (επικοινωνία ανθρώπου – υπολογιστή [HCI], διεπαφή χρήστη [User Interface], ένταξη διαδραστικών αντικειμένων στο χώρο)
  • Το IOT (internet of things) όπου κάθε χώρος ή αντικείμενο αποτελεί μέρος ενός συνόλου στοιχείων με τα οποία βρίσκεται σε μια διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών. 
  • Τις σύγχρονες μεθόδους οπτικοποίησης του ψηφιακού χώρου (AR, VR, προβολές, οθόνες) και τις στρατηγικές ένταξης τους στο απτικό περιβάλλον

Στην παρούσα μελέτη γίνεται καταγραφή των στρατηγικών σύνδεσης του απτικού και ψηφιακού χώρου από την περίοδο του Διευρυμένου Κινηματογράφου (Expanded Cinema) μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με άξονα το έργο του αυστραλού καλλιτέχνη Τζέφρυ Σω (Jeffrey Shaw).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Μυλωνά τιμά μία από τις πιο εμβληματικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα

Η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για μία από τις πιο αφοπλιστικά ελεύθερες δημιουργούς της μοντέρνας τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2025

Νέα ημερομηνία για το street party του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Άκυρη η αρχική ημερομηνία λόγω κακοκαιρίας.

Αφιέρωμα στη σχολή κεραμικής του Μενάνδρου Παπαδόπουλου

Η σειρά εκθέσεων Ceramic Schools of Greece – IRIDANOS επιστρέφει.

Το παζάρι κεραμικών στo Vlastaris Antiques επιστρέφει

Χριστουγεννιάτικος θεσμός για τους φίλους της κεραμικής το bazaar κεραμικών στο Vlastaris Antiques στο Κουκάκι.

Παράλληλες δράσεις στην έκθεση "Από τον Monet στον Warhol" του Ιδρύματος Γουλανδρή

Ξεναγήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς επισκέπτες αλλά και δράσεις για άτομα άνω των 60.

"Η κρυμμένη εικόνα": Μία ιδιαίτερη διαδρομή στην ιστορία της ζωγραφικής

Η ομαδική έκθεση περιλαμβάνει καλλιτέχνες από διαφορετικές πορείες.

Η ιστορία του "Βραχνού Προφήτη" του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε νέο βιβλίο

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσάβαλου "​Αέρας Πεχλιβάνης: Η προφορική ιστορία του Βραχνού Προφήτη" που αφηγείται το πώς δημιουργήθηκε ο δίσκος-ορόσημο.