"Αμμόχωστος - Το Άλγος του Νόστου": Ο χρόνος σταματά με το φωτογραφικό λεύκωμα του Στέφανου Κουρατζή

Παράλληλα, εγκαινιάζεται η ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη.

Αμμόχωστος Το Άλγος του Νόστου

Το Σπίτι της Κύπρου, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6.30 μ.μ. παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα μονογραφία του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, "Αμμόχωστος - Το Άλγος του Νόστου" και εγκαινιάζει την ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας.

Το δίγλωσσο (στα ελληνικά και στα αγγλικά) φωτογραφικό λεύκωμα μονογραφία του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, καθώς και η ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας, είναι η αισθητική απόδοση του προσβάσιμου κομματιού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, του Βαρωσιού όπου, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει το 1974, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό κινηματογραφικό σκηνικό.

Τα ιστορικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούν την Αμμόχωστο, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και το παράνομο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς προκλητικά τον Οκτώβριο του 2020, πριν την επίσκεψη Ερντογάν, και μετατροπής της σ’ ένα γκροτέσκο θεματικό πάρκο, είναι ήδη γνωστά. Η εικόνα της πόλης δεν είναι απλώς μια αναπαράσταση ή μίμηση του πραγματικού όπως ο καθένας θέλει, έχει μάθει και μπορεί να το αντιληφθεί, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος. Με τη πρώτη ματιά, το Βαρώσι μοιάζει να μην κουβαλάει τίποτε από το παρελθόν του όμως η πόλη, διττή, ως ένα φάντασμα που περιπλανιέται στην άμμο του χρόνου αλλά και ως μια οντότητα με απολιθωμένη κραυγή σιωπής, είναι μαρτυρία για ένα παρελθόν που έχει καταπιεστεί βίαια και μένει παγιδευμένο σε ένα αέναο παρόν, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της συνεχους πάλης ανάμεσα στη μνήμη, όπου το παρελθόν είναι μια συλλογή στιγμών που κάνει επανάσταση και πρέπει να διασωθεί, και στη λήθης, όπου μέσω της κυρίαρχης αφήγησης, απειλεί να την εξαλείψει.

Με αφετηρία την οδό Ήρας και ολοκλήρωση στη Λεωφόρο Κέννεντυ, σχηματίζεται ο άξονας γύρω από τον οποίο οργανώθηκε η οπτική αφήγηση ώστε να αναδειχθεί η ιστορική διάσταση της Αμμοχώστου προτρέποντας, τον θεατή - αναγνώστη των σ’ έναν πολλών διαστάσεων αναστοχασμό όπου σχεδόν επιτακτικά προστάζουν: "Κοίτα με, είμαι εδώ, υπήρξα, υπάρχω", δημιουργώντας μια αίσθηση συμβολισμού και υπερβατικότητας. 

Διαβάστε Επίσης

Κάθε φωτογραφία λειτουργεί και αποκαλύπτει, ως εργαλείο μνήμης και ιστορικής οπτικής αλήθειας, τις σκληρές πραγματικότητες του σήμερα υφαίνοντας νέες εικόνες στην ατομική και συλλογική μνήμη συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το άλγος του νόστου να συνοδεύει μια πόλη που παραμένει, όπως και τα άλλα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τουρκική κατοχή.

Ο Στέφανος Κουρατζής είναι διεθνώς βραβευμένος φωτογράφος ο οποίος ζει στη Κύπρο από το 2000. Σπούδασε στη Σχολή Φωτογραφίας Focus και συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ και Πρακτορεία Ειδήσεων ως ανταποκριτής Ξένου Τύπου. Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα σε επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη ενώ το 2018 συμμετείχε στη 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με το Κυπριακό Περίπτερο (I Am Where you are). Έχει επιμεληθεί σειρά φωτογραφικών εκθέσεων και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού.

Σύνδεσμος παρακολούθησης της παρουσίασης του φωτογραφικού λευκώματος εδώ

Info: Σπίτι της Κύπρου | 24-31/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ. 10 π.μ. – 6 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ. 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σπίτι της Κύπρου

Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/09/2025

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.

Μία διεθνής έκθεση τέχνης κάνει στάση στο St. George Lycabettus

Το "Crosslines" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Global Tour 2025- Europe.