"Αμμόχωστος - Το Άλγος του Νόστου": Ο χρόνος σταματά με το φωτογραφικό λεύκωμα του Στέφανου Κουρατζή

Παράλληλα, εγκαινιάζεται η ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη.

Αμμόχωστος Το Άλγος του Νόστου

Το Σπίτι της Κύπρου, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6.30 μ.μ. παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα μονογραφία του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, "Αμμόχωστος - Το Άλγος του Νόστου" και εγκαινιάζει την ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας.

Το δίγλωσσο (στα ελληνικά και στα αγγλικά) φωτογραφικό λεύκωμα μονογραφία του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, καθώς και η ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας, είναι η αισθητική απόδοση του προσβάσιμου κομματιού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, του Βαρωσιού όπου, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει το 1974, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό κινηματογραφικό σκηνικό.

Τα ιστορικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούν την Αμμόχωστο, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και το παράνομο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς προκλητικά τον Οκτώβριο του 2020, πριν την επίσκεψη Ερντογάν, και μετατροπής της σ’ ένα γκροτέσκο θεματικό πάρκο, είναι ήδη γνωστά. Η εικόνα της πόλης δεν είναι απλώς μια αναπαράσταση ή μίμηση του πραγματικού όπως ο καθένας θέλει, έχει μάθει και μπορεί να το αντιληφθεί, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος. Με τη πρώτη ματιά, το Βαρώσι μοιάζει να μην κουβαλάει τίποτε από το παρελθόν του όμως η πόλη, διττή, ως ένα φάντασμα που περιπλανιέται στην άμμο του χρόνου αλλά και ως μια οντότητα με απολιθωμένη κραυγή σιωπής, είναι μαρτυρία για ένα παρελθόν που έχει καταπιεστεί βίαια και μένει παγιδευμένο σε ένα αέναο παρόν, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της συνεχους πάλης ανάμεσα στη μνήμη, όπου το παρελθόν είναι μια συλλογή στιγμών που κάνει επανάσταση και πρέπει να διασωθεί, και στη λήθης, όπου μέσω της κυρίαρχης αφήγησης, απειλεί να την εξαλείψει.

Με αφετηρία την οδό Ήρας και ολοκλήρωση στη Λεωφόρο Κέννεντυ, σχηματίζεται ο άξονας γύρω από τον οποίο οργανώθηκε η οπτική αφήγηση ώστε να αναδειχθεί η ιστορική διάσταση της Αμμοχώστου προτρέποντας, τον θεατή - αναγνώστη των σ’ έναν πολλών διαστάσεων αναστοχασμό όπου σχεδόν επιτακτικά προστάζουν: "Κοίτα με, είμαι εδώ, υπήρξα, υπάρχω", δημιουργώντας μια αίσθηση συμβολισμού και υπερβατικότητας. 

Διαβάστε Επίσης

Κάθε φωτογραφία λειτουργεί και αποκαλύπτει, ως εργαλείο μνήμης και ιστορικής οπτικής αλήθειας, τις σκληρές πραγματικότητες του σήμερα υφαίνοντας νέες εικόνες στην ατομική και συλλογική μνήμη συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το άλγος του νόστου να συνοδεύει μια πόλη που παραμένει, όπως και τα άλλα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τουρκική κατοχή.

Ο Στέφανος Κουρατζής είναι διεθνώς βραβευμένος φωτογράφος ο οποίος ζει στη Κύπρο από το 2000. Σπούδασε στη Σχολή Φωτογραφίας Focus και συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ και Πρακτορεία Ειδήσεων ως ανταποκριτής Ξένου Τύπου. Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα σε επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη ενώ το 2018 συμμετείχε στη 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με το Κυπριακό Περίπτερο (I Am Where you are). Έχει επιμεληθεί σειρά φωτογραφικών εκθέσεων και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού.

Σύνδεσμος παρακολούθησης της παρουσίασης του φωτογραφικού λευκώματος εδώ

Info: Σπίτι της Κύπρου | 24-31/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ. 10 π.μ. – 6 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ. 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σπίτι της Κύπρου

Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Βορρέ διεξάγει θερινό Artist Residency με ανοιχτά εργαστήρια

Οι καλλιτέχνιδες Φωτεινή Γουσέτη, Ula Sickle και Tania Feghali συνυπάρχουν στο μουσείο, δημιουργούν και οργανώνουν σχετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

Η Κατερίνα Χατζή ζωγραφίζει "Τα θαυμάσια νερά" στην Ύδρα

Η νέα έκθεση μάς καλεί να ανακαλύψουμε την εσωτερική ομορφιά και ευαισθησία των ανθρώπινων μορφών μέσα σε έναν κόσμο όπου το νερό γίνεται ζωντανός, παλλόμενος πρωταγωνιστής.

Ο μύθος συναντά το design πάνω από το Proveleggios

Και αυτό με αφορμή την έκθεση "The monsters I live with" σε επιμέλεια της Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού.

Αναβαθμίζονται η Αρχαία Αγορά και ο Κεραμεικός

Αυτοψία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μικρή Ολλανδέζα και τα "Brotherakia" της στην Ταράτσα του Μεταίχμιου

Με αφορμή το πρώτο coloring book της γνωστής από το Youtube Μικρής Ολλανδέζας οι εκδόσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με ζωγραφική και δροσερά ποτά.

Ιούλιος στο Σπίτι του Ελύτη

Δείτε εντός τις δράσεις που θα κάνουν τον Ιούλιο καλύτερο μέσα από μουσική και ποίηση.

10 εκθέσεις σε νησιά για art καλοκαιρινές εξορμήσεις

Ένας οδηγός για να συνδυάσετε μπάνια και εικαστικές εξερευνήσεις στις διακοπές σας.