"Προμηθέας Λυόμενος": Ένας αριστουργηματικός πίνακας ξαναβγαίνει στο φως

Στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου θα παρουσιαστεί το ιστορικό έργο του Δανού ζωγράφου Carl Bloch.

Προμηθέας Λυόμενος

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνουν έκθεση με θέμα την ιστορία του πίνακα "Προμηθέας Λυόμενος" από τη συλλογή Τατοΐου. 

Ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας (3,98 Χ 2,77 μ.) είναι έργο του Δανού ζωγράφου Carl Bloch και φιλοτεχνήθηκε το 1864 για λογαριασμό του νεαρού βασιλιά Γεώργιου Α’, ο οποίος τον παρήγγειλε με την ευκαιρία της ενθρόνισής του (1863). Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο μεγάλης κλίμακας, το μυθολογικό θέμα του οποίου ερμηνεύθηκε ως αλληγορία σύγχρονών του ιστορικών γεγονότων. 

Το έργο απεικονίζει τη στιγμή που ο Ηρακλής έχει μόλις σκοτώσει τον αετό και ο Προμηθέας απελευθερώνεται από τα δεσμά που του έχει επιβάλει ο Δίας. Χαρακτηρίζεται από τη υποβλητική σύνθεση και τον δραματικό σκιοφωτισμό – στοιχεία που απαντούν στην τέχνη τoυ ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Η έρευνα γύρω από το έργο και τις συνθήκες της δημιουργίας του αναμένεται να μας δώσει τα κλειδιά για την ερμηνεία των συμβολισμών που ίσως είχε για τον παραγγελιοδότη.

Πέραν της μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, ο πίνακας έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη (γενέτειρα του Γεώργιου Α’ και του ζωγράφου Carl Bloch), και η πρόσληψή του συνδέθηκε συμβολικά με την ελπίδα των Δανών για ανάκτηση εδαφών που είχαν χάσει κατά τον πόλεμο με την Πρωσία το 1864. Στην Ελλάδα, αναρτήθηκε στο κεντρικό κλιμακοστάσιο των παλαιών ανακτόρων (δηλαδή της σημερινής Βουλής). Εκτέθηκε άλλες δύο φορές στη Δανία, το 1910 και το 1932, μετά όμως τα ίχνη του άρχισαν να σβήνουν. Γι’ αυτό και κάποιοι ιστορικοί τέχνης τον θεωρούσαν χαμένο.

Διαβάστε Επίσης

Ο πίνακας εντοπίστηκε το 2012, κατά τη διάρκεια εργασιών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στο Κτήμα Τατοΐου. Από τότε ξεκίνησε η συντήρηση και μελέτη του. Το 2022 κηρύχθηκε μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και το 2023 παρουσιάστηκε σε αναδρομική έκθεση του Carl Bloch στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας. 

Η έκθεση του Μουσείου Κανελλοπούλου θα είναι η πρώτη παρουσίαση αυτού του σημαντικότατου έργου στο ελληνικό κοινό. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού. Η έκθεση θα συνοδεύεται από σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να πληροφορήσουν το κοινό για την ιστορία του έργου και τη διαδικασία μελέτης και συντήρησής του. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Info: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου | 16/10/24-6/1/25 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 9 π.μ. – 4 μ.μ., Τετ. 9 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος: €3, €2

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 & Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εικαστική σύμπραξη Ελλάδας και Κίνας στην έκθεση 'Crossed Orbits'

Η ζωγραφική κυριαρχεί στην έκθεση, που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Θ. Σπυρόπουλος, και λειτουργεί ως φορέας πολιτισμικής μνήμης και ταυτόχρονα πεδίο υπέρβασης.

"Pοst tenebras lux": Νέοι καλλιτέχνες συστήνονται στον "Τεχνοχώρο"

Ανερχόμενοι δημιουργοί παίρνουν θέση απέναντι στη σύγχρονη καλλιτεχνική και κοινωνική συνθήκη.

Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Αθήνας

Ο κάτοχος του Νόμπελ 2025, ο συγγραφέας των ιλιγγιωδών προτάσεων που είδε έργα του στο σινεμά από τον Μπέλα Ταρ, έρχεται στην Τεχνόπολη για να συζητήσει και να υπογράψει βιβλία.

Αποκριάτικη διάθεση στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Όλες οι δράσεις που έρχονται στο μουσείο τον Φεβρουάριο.

Empty Hums: Η γλυπτική του Αντρέα Τζούροβιτς στην γκαλερί Bernier/Eliades

Εγκαίνια την για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με έργα που ισσοροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.