Μαθαίνουμε για την πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου στο αφιέρωμα "Marie Matin"

Το αφιέρωμα στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς.

Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου

Ο κύκλος διαλέξεων με γενικό τίτλο "Γιώργος Γουναρόπουλος Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις" του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου κορυφώνεται με μία εκδήλωση αφιερωμένη στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου, Μαρίκα, και τίτλο "Marie Matin: Η πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου συστήνεται στο σύγχρονο κοινό", το Σάββατο 1η Ιουνίου (11 π.μ.-1 μ.μ.).

Η Μυρτώ Οικονομίδου (Μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής) θα παρουσιάσει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη ζωή και, κυρίως, για το έργο της μουσικού. Για τη συνέχεια, η Μαγδαληνή Καλοπανά (Δρ Μουσικολογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) έχει επιμεληθεί ένα μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο θα παρουσιαστούν σε πρώτη σύγχρονη εκτέλεση έντεκα συνθέσεις –έργα για πιάνο και τραγούδια– που έγραψε η Μαρίκα Γουναροπούλου από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1940. Πολλά από τα τραγούδια αποτελούν μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων και Ελληνίδων ποιητών και ποιητριών, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και η Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη. 

Τα έργα θα ερμηνεύσουν τελειόφοιτες του ΤΜΣ ΕΚΠΑ. (Πιάνο: Μαριάννα Παντελίδη, Έλενα Φίντελνταϋ, Φωνή: Νικολέτα Κουτσαμάνη (υψίφωνος)

Το αφιέρωμα στη Μαρίκα Γουναροπούλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς. 

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εσύ ξέρεις ποια ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια στην Ελλάδα;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ο συλλογικός τόμος "Μαρία Πλυτά: Η πρώτη σκηνοθέτρια του ελληνικού κινηματογράφου" τον οποίοι επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μπέτυ Κακλαμανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/10/2025

"Nature inside the walls": Αφιέρωμα για την αστική βιοποικιλότητα στο Μουσείο Ηρακλειδών

Μία διατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου και του Μάριου Φούρναρη.

Ωδή στο ασπρόμαυρο είναι η νέα έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Μια πολυδιάστατη συνομιλία γύρω από τα όρια του χρωματικού φάσματος.

Ημερίδα για τη διαχρονικότητα των Κυκλάδων ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Πρωτοβουλία Cycladic Identity αναδεικνύει τα ελληνικά νησιά ως ένα ζωντανό εργαστήριο συμμετοχής και συνεργασίας.

"Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά": Ένα νέο φεστιβάλ αλλάζει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης

Σε ένα ζωντανό σκηνικό ιστορίας, τέχνης και συλλογικής μνήμης μετατρέπεται ο Πειραιάς αυτό το Σαββατοκύριακο.