"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

Σύνθωμα

Την Παρασκευή 19 Απριλίου εγκαινιάζεται η πρώτη έκθεση "Σύνθωμα/ Sinthome" σε επιμέλεια Ελένης Μεσάδου στο πλαίσιο της ενότητας "Ο Αθηναϊκός τρόπος /The Athenian way" Athens Intersection που συντονίζει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος με την APART Art Research & Applications, σε συνεργασία με τα F.O.T.A. Φίλοι Τριγώνου Αθήνας και την CHEAPART.

Στην έκθεση "Sinthome: Ένα Μωσαϊκό́", αναδεικνύεται η ποικιλία και η αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης, δημιουργώντας παράλληλα έναν διάλογο μεταξύ́ διαφορετικών εκφάνσεων και αισθητικών. Ο τίτλος "Sinthome" αναδεικνύει την έννοια της αντίθεσης και της συγχώνευσης, παρέχοντας ταυτόχρονα έναν ενδιαφέροντα και πολυδιάστατο κόσμο που προσκαλεί́ τον θεατή́ να εμβαθύνει τα όρια της αντίθεσης. Μέσα από́ τον φακό́ της φωτογραφίας και την υλικότητα της γλυπτικής, αναδεικνύεται το φωτεινό́ και το σκοτεινό́, το θετικό́ και το αρνητικό́, δημιουργείται ένας κόσμος που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα και την ομορφιά́ της ανθρώπινης εμπειρίας.

Σύνθωμα

Το sinthome είναι ένας νεολογισμός του Lacan που συνειρμικά συνδέεται με το σύμπτωμα, τον συνθετικό- τεχνητό άνθρωπο, τον άγιο, τον άγιο Θωμά. Το sinthome μπορεί να διαβαστεί και ως synth- home με την έννοια μιας τεχνητής κατασκευής του εαυτού. Το σύνθωμα είναι μια σύνθεση γλώσσας και απόλαυσης, είναι μονάδα συμβόλου εμποτισμένου με απόλαυση όπως για παράδειγμα ένα τικ που επαναλαμβάνουμε καταναγκαστικά.

Σύνθωμα

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά. 

Σύνθωμα

Συμμετέχουν: Χρυσαλένα Αντωνοπούλου, Νίκος Βενετόπουλος, Μύρτω Γρηγορίου, Ευγενία Ευστάθιου, Νίκη Ηλιοπούλου, Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος/ Γιώργος Κοντός/ Οδυσσέας Κλεισούρας, Βασιλική Κουστένη, Μαριλένα Κρανιώτη, Δάφνη Μαμούρη, Νίκος Νικόπουλος, Νατάσσα Πανταζοπούλου, Γιώργος Σκουλούδης, Νιόβη Σφυρή, Αγάπη Χρυσοχόου, Νεφέλη Χυντηράκη. 

Σύνθωμα

Performances:

  • 20/4 | 7 μ.μ. Αγγελική Μαντά 
  • 21/4 | 7 μ.μ. Αποστόλης Φιλίππου, "Ηχοτρόπια"
  • 27/4 | 7 μ.μ. Αθανασία Τσοπαναργιά, "Μελανιάζω"
  • 28/4 | 7 μ.μ. Μαρία Ζούρου, "Μετα.Ανθρώπινη αποσύνθεση ΙΙ"

Εγκαίνια: 19/4 (7 μ.μ.)

Info: Athens Intersection | 19-28/4 | Ωράριο λειτουργίας: 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυτήν την Κυριακή

Αυτή την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, μπορείτε να επισκεφτείτε τους χώρους χωρίς να πληρώσετε στην είσοδο. Διαφορετικό καθεστώς ισχύει για το Μουσείο της Ακρόπολης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/01/2026

Η Xie Rong για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μια performance μουσικού αυτοσχεδιασμού

Η πλατφόρμα Movement Research Project παρουσιάζει την παράσταση-ωδή στην μνήμη "怀旧 — Holding the Past", με την περίφημη Κινέζα καλλιτέχνιδα.

Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe

Σπάνιες μεταπολεμικές φωτογραφίες στην παρουσίαση του Λευκώματος στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Το βαθιά συγκινητικό Ihsane έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Το συγκλονιστικό έργο του Sidi Larbi Cherkaoui από τα Ballet du Grand Théâtre de Genève και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Gagosian φέρνει την πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.

Αλέκος Φασιανός: Ένα "παλιόσπιτο" που εξελίχθηκε σε Μουσείο

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε πώς ο σπουδαίος καλλιτέχνης μετέτρεψε σε εκθεσιακό χώρο μια πολυκατοικία στο Μεταξουργείο

Απόψε ακούμε τζαζ στο Μουσείο

Ο Ντίνος Μάνος, η Αθανασία Μάνου και η Νιόβη Κρητικού υποδέχονται το κοινό στην παράσταση "MeholHer", στο Μουσείο Γουλανδρή.