Ένα πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα για τη Λήδα Παπακωνσταντίνου στο ΕΜΣΤ

Η ημερίδα αφιερωμένη στη θρυλική καλλιτέχνιδα πραγματοποιείται με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο μουσείο.

Λήδα Παπακωνσταντίνου ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει το Σάββατο 13 Απριλίου ημερίδα με τίτλο "Λήδα Παπακωνσταντίνου: Co-op", στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσής της, "Χρόνος στα χέρια μου".

Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και παρουσιάσεις ανέκδοτου υλικού, το δημόσιο πρόγραμμα στοχεύει να διευρύνει και να ανιχνεύσει καίριες πτυχές του έργου της Λήδας Παπακωνσταντίνου που αφορούν τη σωματικότητα, τη συνύφανσή της με τον λόγο, την έμφυλη ταυτότητα, την κοινωνική μνήμη και ιστορία, την τέχνη ως πεδίο κοινωνικού στοχασμού και συνύπαρξης. Επίσης, στο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το εν εξελίξει έργο της "Athosian subject", που περιλαμβάνεται στην έκθεση στο ΕΜΣΤ. Τέλος, θα παρουσιαστεί ο κατάλογος της έκθεσης της Λήδας Παπακωνσταντίνου.

Πρόγραμμα ημερίδας

Λήδα Παπακωνταντίνου Athosian Subjects,2008,Σημειωματάριο
Λήδα Παπακωνταντίνου, "Athosian Subjects", 2008, Σημειωματάριο

12-12.10 μ.μ.
Τίνα Πανδή: Εισαγωγή

12.10 -12.40 μ.μ.
Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Save the Dates, 1995-2024
Βίντεο, έγχρωμο με ήχο, διάρκεια 12’ 42’’
Στο πλαίσιο της χρήσης του οπτικοακουστικού αρχείου με τίτλο Save the Dates– ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη στο ΕΜΣΤ, που σχηματίστηκε  από τηλεοπτικές εκπομπές της Κατερίνας Ζαχαροπούλου στο Seven Χ (1995-1999) και στην ΕΡΤ (2000-2024), παρουσιάζεται ένα βίντεο με επιλογή αποσπασμάτων από συνεντεύξεις της Λήδας Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή ARt-φιλ στο Seven X και στην εκπομπή Εποχή των Εικόνων παραγωγής ΕΡΤ.

12.40- 1.30 μ.μ.
Άντζελα Δημητρακάκη - Ομιλία: Ο κόσμος της είναι ο κόσμος μας: Πολιτικές αισθητικές και κοινωνική δυναμική στο έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου
Ποια κοινωνικά ζητήματα διασταυρώνονται με την ανάγκη προσωπικής έκφρασης ενός ανθρώπου ώστε να παραχθεί μια τέχνη τόσο πολυδιάστατη όσο της Λήδας Παπακωσταντίνου; Εκκινώντας από αυτό το ερώτημα, η ομιλία επιχειρεί να συνδέσει τις πολιτικές αισθητικές του έργου της εικαστικού με την τροχιά της εποχής του, αναζητώντας συνδέσεις με ορατά και αόρατα προκείμενα, με την ιστορία της τέχνης αλλά και της κοινωνίας, με τις δυνατότητες μετάβασης από το προσωπικό στο πολιτικό, με τα όσα επιμένουν και τα όσα αλλάζουν σε μια καλλιτεχνική πορεία μισού αιώνα, η οποία όμως συνεχίζεται – όπως ακριβώς και η ιστορία.

1.30 -1.40 μ.μ.
Διάλειμμα

1.40 -2.30 μ.μ.
Θεόφιλος Τραμπούλης και Ντένης Ζαχαρόπουλος
Παρουσίαση του καταλόγου και συζήτηση: Προφορικές μαρτυρίες-γραπτά τεκμήρια.
Με αφορμή την έκδοση του καταλόγου Χρόνος στα χέρια μου. Λήδα Παπακωνσταντίνου. Αναδρομική, ο Θεόφιλος Τραμπούλης συζητά με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο για την Λήδα Παπακωνσταντίνου, για το διάλογό τους και για τη συμπληρωματική σχέση προφορικής μαρτυρίας και γραπτών τεκμηρίων στην ιστορικοποίηση του έργου και της εποχής.
Ο κατάλογος της έκθεσης, σε επιμέλεια της Τίνας Πανδή, περιλαμβάνει κείμενα από τους συγγραφείς: Κατερίνα Γρέγου, Άντζελα Δημητρακάκη, Ντένη Ζαχαρόπουλο, Claire Macdonald, Τίνα Πανδή. Ο γραφιστικός σχεδιασμός είναι των MNP Design.

2.30-3 μ.μ.
Διάλειμμα

3 -4 μ.μ.
Συζήτηση: Αθηνά Αθανασίου, Άντζελα Δημητρακάκη, Τρία μαύρα ντοσιέ
Συντονισμός: Τίνα Πανδή
Η Αθηνά Αθανασίου και η  Άντζελα Δημητρακάκη συζητούν με αφορμή το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου για τα έμφυλα σώματα,  την επιτελεστικότητα και τον δημόσιο χώρο, την ιστορία και τη μνήμη, την αποσιώπηση και τον εξοβελισμό γυναικείων υποκειμένων στην ιστορία και την ιστορία τηςτέχνης, καθώς και την επιμέλεια έκθεσης ως πρακτική διατάραξης μνήμης.

4-4.10 μ.μ.
Διάλειμμα
 
4.10-4.50 μ.μ.
Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μάκης Φάρος, Athosian Subject
Η Λήδα Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον Μάκη Φάρο παρουσιάζει το εν εξελίξει πρότζεκτ με τίτλο Athosian Subject, ρίχνοντας φως στα υλικά τεκμήρια, τις μαρτυρίες και τα εκθέματα του υπό συγκρότηση Athosian Museum.

4.50-5 μ.μ.
Διάλειμμα

5-7 μ.μ.
Λήδα Παπακωνσταντίνου, Interview with Sally Potter, 2002
Βίντεο, έγχρωμο με ήχο, διάρκεια 1: 51’ 07’’
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το βίντεο καταγραφής της διεισδυτικής συζήτησης της Λήδας Παπακωνσταντίνου με τη βρετανίδα σκηνοθέτρια Sally Potter, με την οποία συνδέθηκε με πολυετή συνεργασία και βαθιά φιλία, ήδη από τα χρόνια των σπουδών της από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην Αγγλία.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λήδα Παπακωνσταντίνου. Χρόνος στα χέρια μου

  • Αφιερώματα

Αναδρομική έκθεση για μία από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και από τις πρωτοπόρους της φεμινιστικής τέχνης στη χώρα μας. Για πέντε σχεδόν δεκαετίες, η Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο. Πάντα με επίκεντρο το σώμα, η δουλειά της περιλαμβάνει περφόρμανς, γλυπτική, βίντεο, site-specific εγκαταστάσεις και ζωγραφική. Ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και οικολογίας εντοπίζονται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής της έκφρασης. Το έργο της συνολικά αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική τέχνη, αλλά και πηγή έμπνευσης για τους νεώτερους εικαστικούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

Καλλιτέχνιδες από τη Βαλτική ασχολούνται με τα φαντάσματα της οικολογικής καταστροφής

Το State of Concept παρουσιάζει το ομαδικό πρότζεκτ "Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος", καθώς και την ατομική έκθεση μιας Ιρανής δημιουργού.

20ή ΔΕΒΘ: Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές του 3ου Βραβείου Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου

Το Βραβείο έλαβε ο δημιουργός Ορέστης Μαυρουδής για το σχεδιασμό του βιβλίου "GÜNTHER KAUFMANN, Polis Peslikas" και ο δημιουργός Βασίλης Κουτσογιάννης για το βιβλίο "Η ώρα του Ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί".

Μουσείο Μπενάκη και Fougaro Artcenter τιμούν τον Γιάννη Παππά

Μια έκθεση αφιερωμένη στον σπουδαίο γλύπτη θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου στο Ναύπλιο.

Τι ετοιμάζει το ΕΑΜ για τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έντονα πάθη και ακραία αισθήματα στο νέο βιβλίο της Αγγέλας Καστρινάκη

Το βιβλίο "Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Penny Siopis: "Η εννοιολογική τέχνη δεν είναι απαραίτητα διδακτική"

Με αφορμή τη νέα αναδρομική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, συζητήσαμε με την καταξιωμένη δημιουργό για πολιτική και τέχνη, τον πειραματισμό της με διαφορετικά εικαστικά μέσα και τη διαρκή επιθυμία του θεατή να φτιάχνει ιστορίες.