Ανακαλύπτουμε ξανά τη Νεάπολη μέσα από δωρεάν περιπάτους

Οι περίπατοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης «Νεάπολις, κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος».

Νεάπολη

Όπως αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος, που συνεπιμελήθηκε την έκθεση "Νεάπολις, κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος" με την Ίριδα Κρητικού, "Υπήρχε εποχή που η οδός Σίνα ή η οδός Ασκληπιού ήταν στην άκρη της πόλης. Πιο πέρα προς τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην Ακαδημίας, μία μικρή ενορία σχημάτιζε τον πρώτο πυρήνα του νέου "προαστίου”[…] Η Νεάπολη είναι μια πόλη μέσα στην πόλη. Συνδεδεμένη εξ αρχής με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και ορισμένη από τη διαρκή ανάγκη επέκτασης σε ορθολογικά ρυμοτομημένα οικοδομικά τετράγωνα, η Νεάπολη ακολουθεί το ανάγλυφο των λόφων της και ζει στον απόηχο του αθηναϊκού κέντρου".

Νεάπολις κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος Μαίρη Νταγιαντά

Στο πλαίσιο της έκθεσης - αφιέρωμα στη Νεάπολη, μιας απ’ τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει περιπάτους με 2 ξεχωριστές διαδρομές μέχρι το τέλος της άνοιξης. Μέσα από αυτούς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά την περιοχή της Νεάπολης την ιστορική της σημασία, την αρχιτεκτονική της εξέλιξη και την ιδιαίτερη κοινωνική και πνευματική φυσιογνωμία αυτής της αθηναϊκής συνοικίας.

Νεάπολις κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος
Pascal Sébah (1823-1886), 'Πανοραμική άποψη της Αθήνας από τους πρόποδες του Λυκαβηττού, π. 1874'. Συλλογή Θ. Θεοδώρου © Τ. Σπετσιέρης

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διευρύνοντας την ερευνητική ματιά της πάνω σε πτυχές της ιστορίας της Αθήνας, συνεχίζει την ιχνηλάτηση της φυσιογνωμίας της Νεάπολης, με αυτό το πολύπλευρο εγχείρημα, ενισχύοντας τη θέση της για ανάδειξη και στήριξη του κέντρου της πρωτεύουσας.

Περιορισμένες θέσεις. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο culture@hau.gr
Σάββατο 13 Απριλίου & 11 Μαΐου 2024, 11 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νεάπολις, κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος

  • Αφιερώματα

Με αφετηρία τον χαρακτηρισμό της Νεάπολης από τον λογοτέχνη Κώστα Αθάνατο, στην έκθεση διαλέγονται δύο μαρτυρίες: Το φωτογραφικό απόθεμα από τον 19ο και 20ό αιώνα με την εικαστική απόδοση της κληρονομιάς της περιοχής μέσα από έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η Νεάπολη, αναδύεται ως κοιτίδα της νέας, τότε, πόλης, πίσω από την Τριλογία προς τον Λυκαβηττό και του Στρέφη, μία συνοικία που ξεκίνησε ως «προάστιο» τον 19ο αιώνα για να εξελιχθεί ως αθηναϊκός τόπος πνευματικών κινήσεων, κέντρο διανοουμένων, καλλιτεχνών και φοιτητών. Αυτή η ιδιαίτερη ώσμωση ιδεών και ανθρώπων αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα την πιο γοητευτική παράμετρο της Νεάπολης, της πιο παλιάς από τις «νέες» συνοικίες της Αθήνας. Η Νεάπολη προβάλλεται, σύμφωνα με τους επιμελητές της, «ως μία πνευματική κοιτίδα, πάλλουσα από ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις. Επανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα των καφενείων και των σαλονιών, της καθημερινότητας και των ανώνυμων πρωταγωνιστών της, πάνω στον καμβά του απλού και αβίαστου ρυθμού της γειτονιάς με τα νεοκλασικά σπίτια και τις αυλές, τα βιβλιοπωλεία και τα βιβλιοδετεία, τις σπιτονοικοκυρές και τις πόρνες, τους φοιτητές και τους υπαλλήλους, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει και τις πνευματικές μορφές της Νεάπολης».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στους χώρους πολιτισμού του Δήμου.

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.