Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών γιορτάζει 150 χρόνια λειτουργίας

Με μία ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάζονται οι επετειακές εκδηλώσεις του ινστιτούτου για τα 150 χρόνια δράσης του.

Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ©DAI Athen, Φωτογράφοι: E. Kunze, H. P. Birk. Σύνθεση των φωτογραφιών: J. Engelhardt, D-DAI-ATH-2024-0001

Το 2024 το DAI Αθηνών γιορτάζει την επέτειο των 150 χρόνων του. Την αρχή των εκδηλώσεων κάνει η έκθεση "Επί τόπου. 150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών", που εγκαινιάζεται στις 22 Μαρτίου στο ιστορικό κτίριο του ινστιτούτου στην Αθήνα. Η έκθεση παρουσιάζει την πολυτάραχη ιστορία του παραρτήματος και τα ποικίλα πεδία δραστηριοτήτων του. Ακόμη, εξηγεί τον ρόλο του DAI Αθηνών ως διαμεσολαβητή στις γερμανο-ελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές. Παλαιά και νέα δεδομένα από "επί τόπου" έρευνες στην Ελλάδα συνιστούν, από κοινού με τις πλούσιες συλλογές της Φωτοθήκης, της Βιβλιοθήκης και του ιστορικού Αρχείου, απαραίτητη βάση για πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με επίκαιρα θέματα.

Η επέτειος, το έτος 2024, των 150 χρόνων από την ίδρυσή του αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Παραρτήματος Αθηνών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI Αθηνών). Μας προτρέπει να σταματήσουμε, να κοιτάξουμε προς τα πίσω και –εκ νέου συγκεντρωμένοι– να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά.

Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
© DAI-Athen, Φωτογράφος: Ν. Χρυσικάκης, D-DAI-ATH-2024-0002
Άποψη της εισόδου του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με την αναγγελία της έκθεσης

Η πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκθεση "Επί τόπου. 150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών" / "Vor Ort. 150 Jahre Deutsches Archäologisches Institut Athen" εξηγεί με πολλές εικόνες και μαρτυρίες που παρουσιάζονται πρώτη φορά τη διαδρομή από την πρώτη φτυαριά έως την ψηφιακή εποχή. Επίσης, τεκμηριώνει τη συμβολή του DAI Αθηνών στην έρευνα της αρχαίας Ελλάδας μέσω περίπου 160 ερευνητικών προγραμμάτων από την ίδρυσή του το 1874 έως τώρα. Εκτός από τις ανασκαφές, στα τρέχοντα ερευνητικά θέματα συγκαταλέγονται μελέτες για τη σχέση του ανθρώπου με τον περιβάλλοντα χώρο του, για την κλιματική αλλαγή καθώς και αναλύσεις δικτύων. Η έκθεση αναδεικνύει και τον ρόλο του DAI Αθηνών ως κόμβου στις επιστημονικές ανταλλαγές μέσω διεπιστημονικών συνεργασιών, δημοσιεύσεων υψηλής ποιότητας και ενεργού στήριξης των νέων επιστημόνων. Η διενέργεια σημαντικών έργων για την προστασία αρχαιολογικών μνημείων σε ανασκαφικές θέσεις κεντρικής ιστορικής σημασίας, όπως είναι για παράδειγμα το ιερό του Διός στην Ολυμπία, η ίδρυση μουσείων και συλλογών, καθώς και η συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, καταδεικνύουν τη συνεισφορά του Παραρτήματος στη διατήρηση και μετάδοση της γνώσης. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι σήμερα η αρχαιολογική δραστηριότητα δεν περιορίζεται στις ανασκαφές.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (DAI Αθηνών) ιδρύθηκε το 1874 και διεξάγει ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με επίκεντρο την αρχαιότητα. Διατηρεί αξιόλογες ερευνητικές υποδομές με βιβλιοθήκη, φωτοθήκη και ιστορικό αρχείο. Πραγματοποιεί έρευνες πεδίου σε σημαντικές θέσεις όπως είναι η Ολυμπία, η Τίρυνθα, ο Κεραμεικός της Αθήνας, η Σάμος και το Καλαπόδι – οι περισσότερες έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Ολυμπία, Τίρυνθα, Ηραίο και Πυθαγόρειο Σάμου). Η έδρα του Ινστιτούτου στο κέντρο της Αθήνας ανεγέρθηκε το 1888 σε νεοκλασικό ρυθμό. Έχει χαρακτηριστεί κτήριο ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22 Μαρτίου, στις 6 μ.μ.. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Andreas Kindl, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, και η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Την τελετή των εγκαινίων μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και διαδικτυακά, μετά από εγγραφή εδώ.

Ομαδικές επισκέψεις και ξεναγήσεις στην έκθεση μόνο κατόπιν συνεννόησης.

Info: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Παράρτημα Αθηνών | από 22/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Φειδίου 1, Πανεπιστήμιο
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.