"Attention after technology": Αλλάζει η ΑΙ τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα;

Tα έργα της έκθεσης ρίχνουν την αυλαία της ουδετερότητας της τεχνολογίας, ενώ τη χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν νέους τρόπους συσχετισμού.

Attention After Technology ©Daniel Vincent Hansen

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο "Attention after technology" στο State of Concept Athens, η οποία θα ταξιδέψει από το Kunsthall Trondheim της Νορβηγίας (13 Οκτωβρίου 2023 - 28 Ιανουαρίου 2024). Η έκθεση εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ προσοχής, αλγορίθμων και κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι αποτέλεσμα διετούς συνεργασίας με πέντε ιδρύματα του εξωτερικού:  Kunsthall Trondheim, Art Hub Copenhagen, Tropical Papers, Swiss Institute New York, The Friends of Attention, και τα πανεπιστήμια Princeton University (D. Graham Burnett ) και Université de Paris (Justin Smith-Ruiu).

Attention After Technology
Code Sucking from UKI, Shu Lea Cheang 2023. Courtesy the artist.

Κάνει διακρίσεις η google; Μπορεί το κινητό μου να φιλτράρει πράγματα που θέλω να δω; Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα; Η έκθεση αυτή καθοδηγείται από ερωτήματα που αφορούν την νέα πραγματικότητα μας εικονική και μη. Με την εξελιξη της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στην δημόσια σφαίρα και στην καθημερινότητα μας, οι αλγόριθμοι αλλάζουν πολλά στην ζωή μας.  

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
Kyriaki Goni: The distance between our eyes (2023)

Η έκθεση "Attention after technology" διερευνά τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν οι αλγόριθμοι και πώς θα μπορούσαμε να τους φανταστούμε αλλιώς, μέσα από νέα έργα επτά διεθνών καλλιτεχνών, εκ των οποίων οι έξι συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση. Οι καλλιτέχνες εξετάζουν πώς η προσοχή μας εμπορευματοποιείται και νομισματοποιείται, εξετάζουν πώς οι αλγόριθμοι ενισχύουν την προκατάληψη, ενώ παράλληλα διερευνούν τις χειραφετητικές τους δυνατότητες, και αναλύουν την προσοχή ως πολιτικό χώρο για την προώθηση της διαρκούς κριτικής σκέψης και την υποστήριξη της συλλογικής δράσης.

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
Kyriaki Goni: The distance between our eyes (2023)

Ο τίτλος της έκθεσης, "Attention after technology", είναι μια αναφορά στο διάσημο βιβλίο της Ruha Benjamin, "Race After Technology" (2019). Στο βιβλίο της η Benjamin αποκωδικοποιεί τα σχέδια διακρίσεων που ενσωματώνονται στους αλγορίθμους και στηρίζουν τις φυλετικές, κοινωνικοοικονομικές και άλλες συστημικές ιεραρχίες. Η προσοχή είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα σε σχέση με την τεχνολογία. Συνδέεται στενά με την επιστημική δικαιοσύνη ή τη δημιουργία και αναγνώριση διαφορετικών μορφών γνώσης, εμπειριών και προοπτικών. Η ικανότητά μας ως υποκείμενα γνώσης και η αναγνώρισή μας ως τέτοιων, αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της πράξης δράσης και της ικανότητάς μας για επιλογή και είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
Femke Herregraven: The Murmur of the Dying (2023)

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, μακριά από το να αντιτίθενται στην τεχνολογία, χρησιμοποιούν και χακάρουν, γιορτάζουν και επικρίνουν, απορρίπτουν και εφευρίσκουν νέα εργαλεία. Η έκθεση διερευνά την προσοχή ως πρακτική, ως ενσώματη τεχνολογία και ως εξελισσόμενη αισθητική, κοινωνική και πολιτική σφαίρα. Φέρνοντας την προσοχή σε συζητήσεις γύρω από την αλγοριθμική δικαιοσύνη, τα έργα της έκθεσης "Attention after technology" ρίχνουν την αυλαία της ουδετερότητας της τεχνολογίας, ενώ τη χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν νέους τρόπους συσχετισμού.

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
CUSS Group: The Pursuit of a True and Only Heaven (Disintegration Cycle) (2023)

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των έργων είναι διαθέσιμες στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Tropical Papers από τον Νοέμβριο του 2023. Το σχετικό συμπόσιο "The Digital Divide – Attention, Algorithms and Social Justice", το οποίο συντονίστηκε από το Art Hub στην Κοπεγχάγης σε συνεργασία με την IDA - τη Δανική Εταιρεία Μηχανικών και το TOASTER, πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2023, ενώ το Art Hub φιλοξένησε επίσης δύο residencies, με το biarritzzz και την ομάδα CUSS. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει επίσης την συνεργασία  του Swiss Institute New York, ΗΠΑ.

Εγκαίνια: 24/2 (6.30-10.30 μ.μ.)

Info: State of Concept Athens | 24/2-27/4 | Ωράριο λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
09/05/2024

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.