Πέθανε ο κεραμίστας Κώστας Ταρκάσης

Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής, ο Κώστας Ταρκάσης αφιέρωσε την καριέρα του στην ανάδειξη της τέχνης της κεραμικής.

Κώστας Ταρκάσης

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος κεραμίστας Κώστας Ταρκάσης. Είχε γεννηθεί το 1952 στην Αθήνα. Είχε σπουδάσει χημεία (1972-1975) στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και κεραμική (1975-1980) στη Φλωρεντία.

Το 1987 εξέδωσε το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα "Κεραμική Τέχνη" που κυκλοφόρησε παγκόσμια. Από το 1986 δίδαξε την Κεραμική Τέχνη σε διάφορες σχολές και αρθρογράφησε σε περιοδικά για την κεραμική. Διοργάνωσε εκθέσεις, συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια και διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με θέμα την κεραμική και την ανέδειξε. Επίσης υπήρξε κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Κεραμικής Τέχνης.

Υπήρξε Πρόεδρος της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας Clayart International, η οποία το 2002 διοργάνωσε στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2000-2004), όπου συμμετείχαν 580 άτομα από 52 χώρες.

Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στις εκθέσεις νέων καλλιτεχνών στην Ιταλία (1980-1983), το 1988 στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, το 1990 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 1992 στην 13η Biennale International de Vallauris στη Γαλλία όπου βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο, το 1993 στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, το 1995 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Έκθεση "Χώμα και Φωτιά: 8 Σύγχρονοι Έλληνες Κεραμίστες", επίσης στην 49 Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής Τέχνης. Το 2010 στην έκθεση στο Κεραμικό Κέντρο στο Μαρούσι κέρδισε το πρώτο βραβείο. Δίδαξε την Κεραμική Τέχνη και έβαλε τις βάσεις για την αναγνώρισή της.

Ήταν μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής με έδρα τη Γενεύη, της Ένωσης Εκδοτών Διεθνών Εντύπων και μέσων μαζικής ενημέρωσης για την Κεραμική Τέχνη (ιδρυτικό μέλος) και από το 1995 μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας συνεχίζονται και τον Μάιο

Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.