"Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας": Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στη διαχείριση των ανθρώπινων συναισθημάτων

Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας

Το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθηνών φιλοξενεί την έκθεση "Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας" από το Δεκέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Κουτσουμπός, Επίκουρος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.

Η έκθεση "Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας" διερευνά το ζήτημα της συναισθηματικής κατάστασης της δυσκολίας σε συσχέτιση με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Εξετάζει δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική συμμετέχει στη δημιουργία και τη διαχείριση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας

Τα έργα που εκτίθενται αφορούν σχεδιαστικές αναπαραστάσεις πραγματικών καθημερινών χώρων που δημιούργησε ομάδα φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, πραγματοποιώντας προσεκτική παρατήρηση, ερμηνεία και αναπαράσταση σε δύο είδη υπαρχόντων χώρων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους: χώρους που τους κάνουν να νιώθουν άβολα (χώρους δυσκολίας) και χώρους στους οποίους καταφεύγουν όταν είναι δυσκολεμένοι (χώρους καταφύγια).

Οι έννοιες που διερευνά η έκθεση είναι ιδιαίτερα επίκαιρες τις μέρες των Χριστουγέννων καθώς οι αυξημένες προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις που δημιουργούνται από τις γιορτές, τόσο λόγω της συνύπαρξης, όσο και λόγω της μοναξιάς, μπορεί να οδηγήσει στο δύσκολο συναίσθημα της μελαγχολίας των Χριστουγέννων (Christmas blues) και της διαχείρισής του μέσα από χώρους ανοίκειους και οικείους.

Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας

Η διερεύνηση της Αρχιτεκτονικής της Δυσκολίας, αν και εκκινεί από ένα πολύ προσωπικό πυρήνα της ύπαρξης, που αγγίζει τα συγκεκριμένα συναισθήματα του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά, δεν είναι μόνο μια εσωτερική υπόθεση του ατόμου. Αντιθέτως, ο κύριος στόχος των έργων που εκτίθενται αφορά τη διυποκειμενική αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο η αρχιτεκτονική γεννά, επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τα συναισθήματα των ανθρώπων που έρχονται να κατοικήσουν ένα χώρο, είτε ιδιωτικό, είτε δημόσιο. Ξεκινά δηλαδή από το προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να έρθει σε επαφή με το κοινό και το κύριο, αυτό που αφορά και τους άλλους ανθρώπους.

Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας, της 1ης Υ.ΠΕ., του Υπουργείου Υγείας, έναν χώρο που αξιοποιώντας την Συστημική Επιστημολογική Θεώρηση, έχει ως βασικό στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού, του εφήβου και της οικογένειας μέσα από τη θετική διεργασία του ζειν και βασική αρχή τον σεβασμό της μοναδικότητας του Ανθρώπινου προσώπου, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσλειτουργίες του.

Info: Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθηνών | Δεκέμβριος 2023 - Φεβρουάριος 2024 | Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ.-2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.