Μεγάλο αφιέρωμα για τον νεοϊμπρεσιονισμό ετοιμάζει το Ίδρυμα Γουλανδρή το 2024

«Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» πραγματοποιείται σε συνεργασία με κορυφαία ευρωπαϊκά μουσεία.

Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου Paul Signac (1863-1935), 'Σαιν Τροπέ. Κρήνη στην Πλας ντε Λις», 1895. Λάδι σε καμβά, 65 x 81 εκ. Ιδιωτική Συλλογή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνεργάζεται με κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού, από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 7 Απριλίου 2024, το οποίο εστιάζει στην περιοχή της Μεσογείου και είναι υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Η έκθεση "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου" πραγματοποιείται με έργα από σημαντικά μουσεία και φορείς της Ευρώπης όπως Musée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon, Musée de l’Annonciade, Musée de Grenoble, Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art – Luxembourg και Musée des Arts Décoratifs καθώς και Ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
© RMN-Grand Palais (musée d’Orsay) / Sylvie Chan-Liat
 Paul Signac (1863-1935), "Η κόκκινη σημαδούρα", 1895. Λάδι σε καμβά. 81.2 x 65 εκ. Musée d’Orsay

Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Marina Ferretti Bocquillon, επίτιμη επιστημονική διευθύντρια του Μουσείου Ιμπρεσιονισμού του Ζιβερνύ (Musée des Impressionnismes de Giverny) και ειδική στο έργο του Signac και του Νεοϊμπρεσιονισμού και η Μαρία-Κουτσομάλλη Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
 Paul Signac (1863-1935), "Ιστία και Πεύκα", 1896. Λάδι σε καμβά 81 x 52 εκ. Ιδιωτική Συλλογή

Η έκθεση θα συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο με κείμενα των Marina Ferretti Bocquillon και Μαρίας Κουτσομάλλη-Moreau, καθώς και της Διευθύντριας του Αρχείου Signac Charlotte Hellman Cachin. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, ξεναγήσεις για το κοινό, ειδικά σχεδιασμένες διαδραστικές ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν την έκθεση.

Συναντήσεις στο Μουσείο: "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου"

Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Henri-Edmond Cross (1856-1910), "Το αγρόκτημα (βράδυ), 1893. Λάδι σε καμβά, 65 x 92 εκ. Ιδιωτική Συλλογή

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα της έκθεσης "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου", οι δυο συνεπιμελήτριες Marina Ferretti Bocquillon και Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau συναντιούνται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για να αναλύσουν διαφορετικές πτυχές του καλλιτεχνικού κινήματος του νεοϊμπρεσιονισμού, σε μια συζήτηση που θα συντονίσει η Διευθύντρια του Pride 98.6 και του Ellinikos 93.2 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Κρατήσεις θέσεων με οικονομική εισφορά 5, 10, 20 ή 30€. Τα έσοδα θα διατεθούν σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προστασία των βυθών της Μεσογείου.

Info: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή | 10/1-7/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Σαβ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος: early bird έως 31/12: €10, 6, προπώληση από 1/1: €12, €9

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.