"Spectators in a ghost city": ΘΟΚ και Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στην Κουαντριενάλε Πράγας

Σε μια ειδική εκδήλωση στο Κτίριο Τσίλερ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας, όπου θα εκτίθεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Spectators in a ghost city

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση "Spectators in a ghost city" που βραβεύτηκε στην Κουαντριενάλε Πράγας. Το έργο που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας, απέσπασε το παγκοσμίου κύρους βραβείο Golden Triga, από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών με τη σημαντικότερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών, με την Μαρίνα Μαλένη ως Επιμελήτρια και έχουσα την αρχική ιδέα με αφετηρία την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τη Μελίτα Κούτα στην Καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη ως Τεχνικού Συμβούλου. 

Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτιρίου Τσίλερ, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου, θα παρουσιάσουν το βραβευμένο εικαστικό έργο. Στην video performance συμμετείχαν οι Pascal Caron και Μελίτα Κούτα. Συνεργάτης τέχνης και τεχνολογίας για τα οπτικοακουστικά μέσα είναι ο Γιώργος Λάζογλου.

Spectators in a ghost city

"Αυτό το εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο έκθεμα δείχνει πώς η σκηνογραφία μπορεί να θέσει επιτακτικά ερωτήματα και να διαπραγματευτεί πάνω σε τοπικά θέματα μνήμης, απουσίας και παρουσίας που αντηχούν παγκοσμίως". 

Πρόγραμμα παρουσίασης

Χαιρετισμοί

-Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος Δ.Σ. Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
-Γιάννης Μόσχος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου 
-Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας

Ομιλία

Για τη σύλληψη, δημιουργία και μεθοδολογία της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης θα μιλήσει η Επιμελήτρια της κυπριακής συμμετοχής, Μαρίνα Μαλένη.

Το βραβευμένο εικαστικό έργο θα εκτίθεται στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής "Νίκος Κούρκουλος από τις 29 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2023 στις ώρες που το κτίριο είναι ανοικτό για παραστάσεις. 

Σκεπτικό βράβευσης της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Κουαντριενάλε Πράγας 

"Αυτό το εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο έκθεμα δείχνει πώς η σκηνογραφία μπορεί να θέσει επιτακτικά ερωτήματα και να διαπραγματευτεί πάνω σε τοπικά θέματα μνήμης, απουσίας και παρουσίας που αντηχούν παγκοσμίως. Προσκαλεί αυτοκριτικά τους επισκέπτες να αμφισβητήσουν τη θέση τους ως θεατές πραγματικών ή αναπαραγόμενων τόπων συγκρούσεων και τραυμάτων. Παρακολουθώντας το παρελθόν, το παρόν και τα πιθανά μέλλοντα της τοποθεσίας μέσα από τα στενά τετράγωνα ανοίγματα των κτιρίων, το έκθεμα προκαλεί συναισθήματα αγωνίας, ενώ υποδηλώνει τη σπάνια δυνατότητα για ελπίδα".

Το Βραβείο Golden Triga, απονέμεται σε κάθε διοργάνωση σε μία επιλεγμένη εγκατάσταση στο πλαίσιο Εθνικών συμμετοχών. Τα βραβεία ταξιδεύουν σε πολλές ηπείρους του κόσμου, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων- φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.

Η παρουσίαση-έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

Καλλιτέχνιδες από τη Βαλτική ασχολούνται με τα φαντάσματα της οικολογικής καταστροφής

Το State of Concept παρουσιάζει το ομαδικό πρότζεκτ "Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος", καθώς και την ατομική έκθεση μιας Ιρανής δημιουργού.

20ή ΔΕΒΘ: Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές του 3ου Βραβείου Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου

Το Βραβείο έλαβε ο δημιουργός Ορέστης Μαυρουδής για το σχεδιασμό του βιβλίου "GÜNTHER KAUFMANN, Polis Peslikas" και ο δημιουργός Βασίλης Κουτσογιάννης για το βιβλίο "Η ώρα του Ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί".

Μουσείο Μπενάκη και Fougaro Artcenter τιμούν τον Γιάννη Παππά

Μια έκθεση αφιερωμένη στον σπουδαίο γλύπτη θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου στο Ναύπλιο.

Τι ετοιμάζει το ΕΑΜ για τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έντονα πάθη και ακραία αισθήματα στο νέο βιβλίο της Αγγέλας Καστρινάκη

Το βιβλίο "Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Penny Siopis: "Η εννοιολογική τέχνη δεν είναι απαραίτητα διδακτική"

Με αφορμή τη νέα αναδρομική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, συζητήσαμε με την καταξιωμένη δημιουργό για πολιτική και τέχνη, τον πειραματισμό της με διαφορετικά εικαστικά μέσα και τη διαρκή επιθυμία του θεατή να φτιάχνει ιστορίες.