"Spectators in a ghost city": ΘΟΚ και Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στην Κουαντριενάλε Πράγας

Σε μια ειδική εκδήλωση στο Κτίριο Τσίλερ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας, όπου θα εκτίθεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Spectators in a ghost city

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση "Spectators in a ghost city" που βραβεύτηκε στην Κουαντριενάλε Πράγας. Το έργο που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας, απέσπασε το παγκοσμίου κύρους βραβείο Golden Triga, από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών με τη σημαντικότερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών, με την Μαρίνα Μαλένη ως Επιμελήτρια και έχουσα την αρχική ιδέα με αφετηρία την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τη Μελίτα Κούτα στην Καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη ως Τεχνικού Συμβούλου. 

Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτιρίου Τσίλερ, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου, θα παρουσιάσουν το βραβευμένο εικαστικό έργο. Στην video performance συμμετείχαν οι Pascal Caron και Μελίτα Κούτα. Συνεργάτης τέχνης και τεχνολογίας για τα οπτικοακουστικά μέσα είναι ο Γιώργος Λάζογλου.

Spectators in a ghost city

"Αυτό το εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο έκθεμα δείχνει πώς η σκηνογραφία μπορεί να θέσει επιτακτικά ερωτήματα και να διαπραγματευτεί πάνω σε τοπικά θέματα μνήμης, απουσίας και παρουσίας που αντηχούν παγκοσμίως". 

Πρόγραμμα παρουσίασης

Χαιρετισμοί

-Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος Δ.Σ. Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
-Γιάννης Μόσχος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου 
-Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας

Ομιλία

Για τη σύλληψη, δημιουργία και μεθοδολογία της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης θα μιλήσει η Επιμελήτρια της κυπριακής συμμετοχής, Μαρίνα Μαλένη.

Το βραβευμένο εικαστικό έργο θα εκτίθεται στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής "Νίκος Κούρκουλος από τις 29 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2023 στις ώρες που το κτίριο είναι ανοικτό για παραστάσεις. 

Σκεπτικό βράβευσης της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Κουαντριενάλε Πράγας 

"Αυτό το εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο έκθεμα δείχνει πώς η σκηνογραφία μπορεί να θέσει επιτακτικά ερωτήματα και να διαπραγματευτεί πάνω σε τοπικά θέματα μνήμης, απουσίας και παρουσίας που αντηχούν παγκοσμίως. Προσκαλεί αυτοκριτικά τους επισκέπτες να αμφισβητήσουν τη θέση τους ως θεατές πραγματικών ή αναπαραγόμενων τόπων συγκρούσεων και τραυμάτων. Παρακολουθώντας το παρελθόν, το παρόν και τα πιθανά μέλλοντα της τοποθεσίας μέσα από τα στενά τετράγωνα ανοίγματα των κτιρίων, το έκθεμα προκαλεί συναισθήματα αγωνίας, ενώ υποδηλώνει τη σπάνια δυνατότητα για ελπίδα".

Το Βραβείο Golden Triga, απονέμεται σε κάθε διοργάνωση σε μία επιλεγμένη εγκατάσταση στο πλαίσιο Εθνικών συμμετοχών. Τα βραβεία ταξιδεύουν σε πολλές ηπείρους του κόσμου, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων- φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.

Η παρουσίαση-έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

50+ καρτ-ποστάλ προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο

Ένα πρότζεκτ εικονογράφησης φέρνει στο φως ιστορίες που συχνά μένουν αόρατες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2025

Ο Γιώργος Σταματάκης κατασκευάζει μια δική του εκδοχή της γήινης οικόσφαιρας

"How did your Summer drift by this Year?" είναι ο τίτλος της νέας ατομικής του έκθεσης.

Μια διασταύρωση πολιτισμών, ιστοριών και γεωγραφιών στα Dio Horia

Η νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Gisela McDaniel.

Τι είναι μια έκθεση "Κηρο-ποιητικής";

Στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ "Circuits + Currents" παρουσιάζεται η έκθεση του αν. καθηγητή του ΕΜΠ Κώστα Ντάφλου, που αποτελείται από επιτελέσεις, ρομποτικές διατάξεις και εγκαταστάσεις σε εξέλιξη.

Ο Παρθενώνας χωρίς σκαλωσιές μετά από 15 χρόνια εργασιών

Έπειτα από πάνω από μία δεκαετία, αφαιρέθηκαν οι μεταλλικές σκαλωσιές από τη δυτική πλευρά του Παρθενώνα.

Νέο βιβλίο από τον νομπελίστα λογοτεχνίας του 2025

Έρχεται σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία το νέο μυθιστόρημα Λάσλο Κρασναχορκάι "Πάει και το φραντζολάκι" από τις εκδόσεις Πόλις.