"White Dwarf": Η διαδραστική VR εγκατάσταση δια χειρός Γιολάντας Μαρκοπούλου στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Ο Λευκός Νάνος» παρουσιάζεται για οκτώ μόνο ημέρες στην Αθήνα.

White Dwarf

Μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση της VR εγκατάστασης  στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του νεοσύστατου τμήματος Immersive-All Around Cinema του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το "White Dwarf" (ο Λευκός Νάνος), παρουσιάζεται για οκτώ μόνο ημέρες και στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς 138.

To "White Dwarf" (Λευκός Νάνος) σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου, είναι μία διαδραστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας (VR performance installation με στοιχεία AR) που μας παρουσιάζει με όρους εικονικής αλλά και επαυξημένης πραγματικότητας, ένα κομμάτι της ιστορίας της "γέννησης" της πρώτης ατομικής βόμβας από τον φυσικό J. Robert Oppenheimer σε μια εμβυθιστική εμπειρία.

White Dwarf

Τι είναι όμως ο "Λευκός Νάνος"; Είναι ένα αστέρι που αφού εξάντλησε όλη του την ενέργεια, πεθαίνει μέσα στην απόλυτη σιωπή, χωρίς να εκραγεί. Πώς θα ήταν άραγε η ανθρωπότητα, εάν η ατομική βόμβα ακολουθούσε την ίδια μοίρα με ένα "Λευκό νάνο" και αντί να σκορπίσει την καταστροφή, έμενε βουβή, μέσα σε ένα δωμάτιο για να καταλήξει έκθεμα σε ένα μουσείο του μέλλοντος;

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου λέει: "Η εικονική πραγματικότητα (VR) αποτελεί μια επιπλέον επιλογή αφήγησης μίας ιστορίας. Mε το που ανοίγει η πόρτα και ο θεατής εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, βυθίζεται αμέσως στο σύμπαν του έργου πριν ακόμη βάλει τα γυαλιά VR και αποκτά ένα ρόλο ενώ εξερευνά τον χώρο καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου, βιώνοντας μία εμπειρία που θολώνει τα όρια μεταξύ εικονικής και φυσικής πραγματικότητας. Γίνεται συμμέτοχος σε "ένα επιστημονικό πείραμα" και καλείται να πάρει θέση απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας".

White Dwarf

Στo έργο, η έρευνα του φυσικού J. Robert Oppenheimer, του "πατέρα της ατομικής βόμβας" πλέκεται με την ιστορία της νεαρής Sadako Sasaki, θύματος του βομβαρδισμού της Χιροσίμα. Οι επιστημονικές εξελίξεις και η εξερεύνηση του διαστήματος αντιπαραβάλλονται με την ευχή του μικρού κοριτσιού για ειρήνη στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκρηξη της ατομικής βόμβας μοιάζει με εκείνη του θανάτου ενός αστεριού σε μια έκρηξη σουπερνόβα, που αντί να αποκαταστήσει την κοσμική ισορροπία, προκαλεί αμετάκλητη ζημιά στη Γη.

Η ταινία VR είναι στα αγγλικά.

Η διαδραστική εγκατάσταση παρουσιάζεται ανά μία ώρα εντός των ωρών λειτουργίας του μουσείου. 

Ώρες Παραστάσεων: 
Πέμπτη: 12 μ.μ., 1 μ.μ., 2 μ.μ., 3 μ.μ., 4 μ.μ., 5 μ.μ.
Παρασκευή: 12 μ.μ., 1 μ.μ., 2 μ.μ., 3 μ.μ., 4 μ.μ., 5 μ.μ., 6 μ.μ., 7 μ.μ., 8 μ.μ., 9 μ.μ.
Σάββατο: 12 μ.μ., 1 μ.μ., 2 μ.μ., 3 μ.μ., 4 μ.μ., 5 μ.μ., 6 μ.μ., 7 μ.μ., 8 μ.μ., 9 μ.μ.
Κυριακή: 12 μ.μ., 1 μ.μ., 2 μ.μ., 3 μ.μ., 4 μ.μ., 5 μ.μ.

Info: Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 | 30/11-10/12 | Ημέρες παραστάσεων: Πέμ.-Κυρ. | Είσοδος: €8, €5

Δυνατή η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.