Το αποτύπωμα της δικτατορίας στη σύγχρονη ελληνική τέχνη

Ο ιστορικός τέχνης Σταμάτης Σχιζάκης γράφει για τα «θολά» σημεία στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής τέχνης και τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δημοσθένης Κοκκινίδης Των δε κακών μνήμη Δημοσθένης Κοκκινίδης «Των δε κακών μνήμη» @ Συλλογή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης

"Η τέχνη της εποχής της δικτατορίας εξακολουθεί να είναι ένα πεδίο στο οποίο ακόμα υπάρχουν ενεργές διαμάχες και διεκδικήσεις: ποιος έκανε πολιτική τέχνη, ποιος λογοκρίθηκε, ποιος συνεργάστηκε ή συμμετείχε σε εκδηλώσεις διοργανωμένες από την πολιτεία, ποιος δεν κράτησε την στάση της λεγόμενης "αποχής". Η έλλειψη τεκμηρίων, λογικό επακόλουθο του κλίματος φόβου και λογοκρισίας των συνταγματαρχών, δυσκολεύει την ιστορική έρευνα. Για παράδειγμα, έργα με άμεση κριτική στους συνταγματάρχες έμειναν κριμένα καθώς η έκθεση τους ή δημοσίευση τους κατά τη διάρκεια της επταετίας ήταν βέβαιο ότι θα είχε άμεσες συνέπειες στον δημιουργό. Μια τέτοια περίπτωση είναι η σειρά ζωγραφικών έργων "Των δε κακών μνήμη… 1967-1997" του Δημοσθένη Κοκκινίδη: τους πρώτους μήνες της δικτατορίας ο καλλιτέχνης αποτυπώνει ζωγραφικά συμβάντα και εικόνες σε χαρτόκουτα τα οποία κρατάει κρυφά για χρόνια.

Δημοσθένης Κοκκινίδης Των δε κακών μνήμη
Δημοσθένης Κοκκινίδης, "Ιούλιος 1967" 1967. Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του ΕΜΣΤ. Aπό τη σειρά: "Των δε κακών μνήμη…" 1967-1997. Ακρυλικό σε χαρτόνι συσκευασίας κολλημένο σε κοντραπλακέ θαλάσσης 60,6 x 117 εκ. Δωρεά του καλλιτέχνη, 2002. Συλλογή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Αν και η πρώτη συλλογική αντίδραση των καλλιτεχνών ήταν η αποχή από κάθε συμμετοχή και έκθεση έργων τους, σύντομα έγινε αντιληπτό ότι η στάση αυτή δεν βοηθούσε. Οπότε η ίδια η αποχή αμφισβητήθηκε, με καλλιτέχνες όπως ο γλύπτης Θόδωρος να τολμούν να πάρουν αντιμιλιταριστικές θέσεις δημόσια, συσχετίζοντας την τέχνη με τις δομές εξουσίας σε έργα όπως το "Γλυπτική για τη συμμετοχή του κοινού- Απαγορεύεται η συμμετοχή", του 1970, που παρουσιάστηκε σε ατομική έκθεση του στο Ινστιτούτο Γκαίτε την ίδια χρονιά.

Θόδωρος Γλυπτική για τη συμμετοχή του κοινού
Θόδωρος, γλύπτης, "Γλυπτική για τη συμμετοχή του κοινού- Απαγορεύεται η συμμετοχή", 1970-2005. Δύο ψηφιακές εκτυπώσεις 160 x 100 εκ. έκαστη. Δωρεά του καλλιτέχνη, 2007. Συλλογή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Θόδωρος Γλυπτική για τη συμμετοχή του κοινού
Θόδωρος, γλύπτης, "Γλυπτική για τη συμμετοχή του κοινού- Απαγορεύεται η συμμετοχή", 1970-2005. Δύο ψηφιακές εκτυπώσεις 160 x 100 εκ. έκαστη. Δωρεά του καλλιτέχνη, 2007. Συλλογή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Η σημαντική αλλαγή που συμβαίνει και η οποία γίνεται ευθέως αντιληπτή, ήδη από εκείνα τα χρόνια, είναι ότι η τέχνη που παρουσιάζεται στο κοινό πριν την δικτατορία είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζεται με την επαναλειτουργία των εκθεσιακών χώρων. Η διαφορά δεν είναι μόνο στη φόρμα και τα καλλιτεχνικά είδη αλλά κυρίως στους κώδικες επικοινωνίας με το κοινό. Υβριδικά έργα κάνουν την εμφάνιση τους, όπως η εγκατάσταση-περφόρμανς της Μαρίας Καραβέλα στην γκαλερί Άστορ, ένα έργο που παραμένει γνωστό μέσα από σύντομες περιγραφές και ελάχιστες φωτογραφίες στα μέσα της εποχής. 

Ειρήνη Ευσταθίου Επέτειος
Ειρήνη Ευσταθίου, "Επέτειος", 2010. 36 λιθογραφίες 28x28 εκ κάθε εκτύπωση (συνολικές διαστάσεις μεταβλητές). To έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010 με την υποστήριξη του Bombay Sapphire gin. Συλλογή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Η μνήμη ξεγελάει και διαστρεβλώνει. Το τι θυμόμαστε και πως το θυμόμαστε είναι και αυτό εν μέρη τουλάχιστον πολιτικά καθορισμένο (όπως και συναισθηματικά). Η ίδια η διαδικασία υπόμνησης είναι μια πολιτική πράξη, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε γεγονότα που καθόρισαν την ροή της ιστορίας όπως η κατάληψη της νομικής σχολής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 1973. Ένα έργο που αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο της υπενθύμισης είναι το έργο "Επέτειος" (2010) της Ειρήνης Ευσταθίου, 36 λιθογραφίες που προέρχονται από πορείες και συγκεντρώσεις της επετείου του πολυτεχνείου από το 1974 έως το 2010". 

-Σταμάτης Σχιζάκης, ιστορικός τέχνης και επιμελητής Φωτογραφίας και Νέων Μέσων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.