Θεωρήματα 3": Η τέχνη ως ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό εργαλείο

Το τρίτο μέρος της έκθεσης «Θεωρήματα» εγκαινιάζεται σήμερα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Θεωρήματα 3 Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Τα "Θεωρήματα", η έκθεση/θεσμός της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Ελλάς, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International, παρουσιάζεται για τρίτη φορά και λαμβάνει χώρα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την 3η Νοεμβρίου ως την 3η Δεκεμβρίου, στον Εκθεσιακό Χώρο "Νίκος Κεσσανλής" της Α.Σ.Κ.Τ. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, 3/11, στις 7.30 μ.μ.

Ο θεσμός προτάθηκε και ονοματίστηκε το 2017 από τον τότε Πρόεδρο της AICA Ελλάς Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, μετά από πολλά δύσκολα χρόνια για τον φορέα. Η δημιουργία αυτού του θεσμού είχε σκοπό να επαναλαμβάνεται ανά διετία, με τη μορφή μιας έκθεσης και να καλούνται τα μέλη της AICA Ελλάς να προτείνουν μέχρι τρεις καλλιτέχνες πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Η επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων θα αντικατόπτριζε την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή και τη διαδικασία δημιουργίας της.

Θεωρήματα 3 Ελένη Λύρα
Ελένη Λύρα

Η πρώτη έκθεση είχε παρουσιαστεί το 2018, με επιμελητές, κριτικούς, επιστήμονες της ιστορίας της τέχνης, και καλλιτέχνες που θα συνομιλούν, θα συνεργάζονται και θα παρεμβαίνουν στο καλλιτεχνικό πεδίο γύρω από μια θεματική που θα διαφοροποιείται και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα καίρια ζητήματα κάθε περιόδου.

Για την έκθεση "Θεωρήματα 3: ΣΩΜΑ. Ένα Πεδίο Ανταγωνισμού", 25 επιμελητές, θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της AICA, προτείνουν 58 καλλιτέχνες που με άξονα το Ανθρώπινο/ Μη-ανθρώπινο/ Μετά-ανθρώπινο Σώμα, θα προβάλλουν τη λειτουργία της τέχνης ως εναλλακτικού εκπαιδευτικού εργαλείου με δυνατότητες δυναμικής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό.

Θεωρήματα 3 Μάριος Φούρναρης
Μάριος Φούρναρης, Χωρίς Τίτλο, 2023, Ξύλο, γιούτα, 160 x 140 εκ. Επιμέλεια Νίκη Παπασπύρου
Θεωρήματα 3 Πέγκυ Κλιάφα
Πέγκυ Κλιάφα, "Silent Cells", 2020, λεπτομέρεια

Η προσπάθεια κατανόησης των σύγχρονων συσχετισμών που αφορούν στις αντιλήψεις μας περί σωματικότητας, μέσα από την κατανόηση των πολλαπλών ταυτοτήτων που συνυπάρχουν στη δημόσια σφαίρα, διατρέχει την έκθεση στην οποία παρουσιάζονται εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά, ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, σχέδια, βίντεο και δράσεις.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά) με εισαγωγικά κείμενα από την Αρτέμιδος Ποταμιάνου, τον Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, και την Έλλη Λεβεντάκη, τα κείμενα των επιμελητών για τα έργα της έκθεσης, φωτογραφίες των έργων και βιογραφίες επιμελητών και καλλιτεχνών. 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θεωρήματα 3: ΣΩΜΑ. Ένα Πεδίο Ανταγωνισμού

  • Μεικτά Μέσα

Η τρίτη εκδοχή της έκθεσης «Θεωρήματα» της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Ελλάς, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International. 5 επιμελητές, θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της AICA, προτείνουν 58 καλλιτέχνες που με άξονα το Ανθρώπινο/ Μη-ανθρώπινο/ Μετά-ανθρώπινο Σώμα, θα προβάλλουν τη λειτουργία της τέχνης ως εναλλακτικού εκπαιδευτικού εργαλείου με δυνατότητες δυναμικής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό. Η προσπάθεια κατανόησης των σύγχρονων συσχετισμών που αφορούν στις αντιλήψεις μας περί σωματικότητας, μέσα από την κατανόηση των πολλαπλών ταυτοτήτων που συνυπάρχουν στη δημόσια σφαίρα, διατρέχει την έκθεση στην οποία παρουσιάζονται εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά, ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, σχέδια, βίντεο και δράσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχουν τα Ελευσίνια Μυστήρια με τη γυναικεία επιθυμία;

Η εικαστικός Κριστίνα Μπρατούσκα εμβαθύνει στη φωνή του ανείπωτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/09/2025

"Το όνειρο του Τάτλιν": Το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης στο Ωδείο Αθηνών

Όλες οι παράλληλες δράσεις που θα δούμε με αφορμή το ομαδικό εικαστικό εγχείρημα.

Το -κυριολεκτικά- επικίνδυνο τραπέζι και άλλα 9 ‘θανατηφόρα’ έργα τέχνης

Τι συμβαίνει όταν ένα έργο τέχνης σκοτώνει τον δημιουργό του ή άλλους;

Ο ακτιβισμός είναι στο DNA της Gina Belafonte

Η δημοφιλής καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια έρχεται στην Ελευσίνα για το 3ο Διεθνές Συμπόσιο και αποκαλύπτει όλα όσα θα συζητήσει στο Παλαιό Ελαιουργείο, ενώ παράλληλα μιλά για το αξιοσημείωτο έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Sankofa, την ανάγκη για επούλωση και τη λογοκρισία στον κόσμο της τέχνης.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τα "Ζεστά ποτά" των Κατσιμιχαίων;

Η απάντηση στο ομότιτλο βιβλίο του Σπύρου Αραβανή, που έρχεται πολύ σύντομα από τις εκδόσεις Οξύ.

Όλα όσα έγιναν στην Art Athina 2025

Η φουάρ αποτέλεσε το επίκεντρο της εικαστικής ζωής της Αθήνας, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Τα προσεχώς των εκδόσεων Πόλις

Αυτά είναι τα λογοτεχνικά βιβλία που αναμένουμε από τον εκδοτικό μέχρι και το τέλος του χρόνου: από ελληνική ποίηση μέχρι μυθιστορήματα για μια δυστοπική Γαλλία κι ένα... "χαμένο φραντζολάκι".