Updated | Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (9-15/10)

Μια θρακική κοινότητα καταρρίπτει έμφυλα στερεότυπα, ένας σύγχρονος Οιδίποδας στη Στέγη και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Μυρτώ Παπαδοπούλου Spirits Unseen © Μυρτώ Παπαδοπούλου

Spirits Unseen

Από το 2017 έως και το 2021, η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου ταξίδεψε στα απομονωμένα χωριά της μειονότητας των Πομάκων στη Θράκη, θέλοντας να απαθανατίσει αλλά και να συνομιλήσει με τη γυναικεία κοινότητα. Οι γυναίκες εκείνης της περιοχής αναγκάζονταν να παραμείνουν στα χωριά για να αναλάβουν τα νοικοκυριά, ενώ οι άνδρες κατέφευγαν στη Βόρεια Ευρώπη για να βρουν εργασία. Πλέον, παρατηρείται μία αντίσταση σε αυτές τις συνθήκες, καθώς και τα δύο φύλα διεκδικούν δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και την ανάθεση νέων ρόλων, πέρα των στερεοτυπικών που εφαρμόζει η κοινωνία τους.  

Εγκαίνια: 11/10 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Μπενάκη | 12/10-12/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €6, €5

Στον δρόμο για τον Κολωνό

Λουκία Αλαβάνου
©Jacopo Salvi

Λίγους μήνες μετά την παρουσίασή της στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας, η Λουκία Αλαβάνου μεταφέρει την εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας "Στον δρόμο για τον Κολωνό" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο μύθος του Οιδίποδα, όπως τον ξέρουμε από το διάσημο έργο του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ", επαναπροσδιορίζεται και το πρότζεκτ ρίχνει φως σε μια περιθωριοποιημένη γειτονιά της Δυτικής Αττικής. Πρωταγωνιστές στη VR ταινία της Αλαβάνου είναι μια κοινότητα Ρομά από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, οι οποίοι ζωντανεύουν τους περιβόητους χαρακτήρες της αρχαίας τραγωδίας μέσω μιας πλοκής που μιλά για τα γηρατειά και τον θάνατο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την οικουμενική ελευθερία.

Info: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Εκθεσιακός χώρος -1) | 11/10-30/11 | Τετ.-Κυρ.: 6.30-11 μ.μ. | Είσοδος: €8-5

Some Shreds

Πρωτοπόροι δημιουργοί από το Χονγκ Κονγκ έρχονται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της γκαλερί Phoenix Athens και παρουσιάζουν μια πολυαισθητική ομαδική έκθεση που συνδυάζει εικαστικά, βιντεο-εγκαταστάσεις, χορογραφία και μουσική. 

Εγκαίνια: 13 & 14/10 (7-11 μ.μ.)

Info: Phoenix | 13/10/3/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-6 μ.μ., Σαβ., Κυρ. κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Οι καστανοκόκκινοι βράχοι

Οι καστανοκόκκινοι βράχοι

Ο Clément Chapillon, τακτικός επισκέπτης της Αμοργού και πολλών άλλων νησιών του Αιγαίου, καταγράφει την ιστορία και τη γεωγραφία των τόπων εμπλέκοντας στοιχεία μυθοπλασίας στα φωτογραφικά του έργα. Ο καλλιτέχνης εξετάζει τον τρόπο που ο χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι πεποιθήσεις και το φανταστικό διαμορφώνονται σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον που περιστοιχίζεται από το άπειρο.

Εγκαίνια: 10/10 (7 μ.μ.)

Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | 10/10-2/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευ.-Παρ.: 8 π.μ.-8 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Raging Bodies

Η Ζωή Κραββαρίτη, μέλος της ERGO Collective, συμμετέχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας του χώρου και παρουσιάζει ένα εν εξελίξει έργο που διερευνά την πολυπλοκότητα που συνοδεύει τον γυναικείο θυμό. Το έργο χτίζεται με τη χρήση τριών μέσων: περφόρμανς, κείμενο και βίντεο.

Εγκαίνια: 13/10

Info: ERGO Collective | 13-15/10 | 8-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Πόλη Γυναικών

πόλη γυναικών

Για μία ημέρα, 18 γυναίκες διηγούνται τις ιστορίες τους μέσω ηχητικών, οπτικών και γραφιστικών πρότζεκτ στον εκθεσιακό χώρο του MISC.Athens. 18 αφηγήσεις εξερευνούν θεματικές όπως η πόλη, η καθημερινότητα και η εργασία, δίνοντας φωνή σε γυναίκες που δεν τους ζητούνται συχνά να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους.

Info: Misc.Athens | 13/10 | 6.30-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Συμβιωτικά

Μαρία Βαρελά miss dialectic
© Άννα Πρίμου
Μαρία Βαρελά, "Rugs of Life"[Οι τάπητες της ζωής], 2020. Εγκατάσταση, δύο χειροποίητα χαλιά (185 × 103 εκ. και 191 × 91 εκ.), ασπρόμαυρο βίντεο χωρίς ήχο, 5' σε επανάληψη. Παραγωγή σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό Twanza. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Η επιμελητική ομάδα miss dialectic, μετά από ανοιχτή πρόσκληση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στρέφει το βλέμμα στις θηλυκότητες και παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Συμβιωτικά". Η έκθεση είναι ένα σύγχρονο αφήγημα για τις διάφορες ερμηνείες της συνύπαρξης, από τις καλλιτεχνικές πρακτικές των δημιουργών που συμμετέχουν στην έκθεση μέχρι τα γενικότερα νοήματα που προβάλλονται μέσω των έργων. Σπουδαίες καλλιτέχνιδες όπως η Μπία Ντάβου και η Χρύσα συνομιλούν με σύγχρονες δημιουργούς για να συνθέσουν μία νέα αφήγηση γύρω από τη γυναικεία δημιουργία και την τέχνη.

Εγκαίνια: 12/10 (7 μ.μ.)

Info: ΕΜΣΤ | 12-26/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €8, €4

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Some Shreds

  • Μεικτά Μέσα

Σε μία ιστορική πρωτιά, μια ομάδα από τους πιο πρωτοπόρους δημιουργούς του Χονγκ Κονγκ τιμά την αποκλειστική πρόσκληση από την Phoenix Athens Gallery and Residency. Αυτή η σπάνια ευκαιρία θα τους βρει να παρουσιάζουν μια πολυαισθητική ομαδική έκθεση, που συνδυάζει αρμονικά τις εικαστικές τέχνες, τις βίντεο-εγκαταστάσεις, τη χορογραφία και τη μουσική, μέσα στη πλούσια ιστορία της Αθήνας. Η έκθεση αναπτύσσεται στην Αθήνα, μια πόλη που διακρίνεται για την αφοσίωσή της στη διατήρηση της ιστορικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, όπως φαίνεται από τη «Χάρτα των Αθηνών». Αυτή η επερχόμενη έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών που εξερευνούν την ιδέα ότι οι συλλογικές μνήμες μπορεί να είναι το ίδιο αναξιόπιστες όσο και η συλλογική ενοχή. Επισημαίνει τη σημασία των σωζόμενων κομματιών στη διαμόρφωση της αφήγησης μιας κοινωνίας για το παρελθόν και το μέλλον της. Ο υπότιτλος, «Happening at the Edge», αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό των δημιουργών για τα άκρα και παρουσιάζει μια πολυποίκιλη συλλογή από στοιχεία του περιθωρίου.

Clément Chapillon. Οι καστανοκόκκινοι βράχοι

  • Φωτογραφία

Ένα ταξίδι στην καρδιά της Αμοργού, μια πρόσκληση στην ανακάλυψη ενός τόπου ακατέργαστου, όπου η ιστορία, η γεωγραφία και η φαντασία διαπλέκονται, συνθέτοντας ένα μαγευτικό οπτικό σύνολο. Μέσα από αυτή τη σειρά φωτογραφιών, ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο. Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι πεποιθήσεις και το φανταστικό διαμορφώνονται σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον που περιστοιχίζεται από το άπειρο. Εδώ και είκοσι χρόνια, ο Clément Chapillon επισκέπτεται τακτικά την Αμοργό, ένα νησί που βρίσκεται στην καρδιά του αρχιπελάγους των Κυκλάδων.

Ζωή Κραββαρίτη. Raging Bodies

  • Μεικτά Μέσα

Η ERGO Collective φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα δικό της μέλος σαν καλλιτέχνη σε residency για δύο εβδομάδες, από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Οκτωβρίου. Η Ζωή Κραββαρίτη θα ολοκληρώσει τη διαμονή της με την παρουσίαση του έργου της «Raging Bodies», ένα εν εξελίξει έργο που διερευνά την πολυπλοκότητα που συνοδεύει τον γυναικείο θυμό. Το έργο χτίζεται με τη χρήση τριών μέσων: performance, κείμενο και βίντεο.

Πόλη Γυναικών

  • Μεικτά Μέσα

Μια οπτικοακουστική έκθεση χτίζεται για μια ημέρα στο MISC.Athens. 18 γυναίκες, 18 ιστορίες καθημερινότητας παρουσιάζονται ηχητικά, οπτικά και γραφιστικά στον εκθεσιακό χώρο. Τα 18 επεισόδια podcast εκτείνονται σε τρεις θεματικές: την πόλη, την εργασία και τις ιστορίες μιας ζωής. Κάθε ένα είναι ένας σιωπηλός διάλογος, μια αυθεντική αφήγηση και μια ευκαιρία να ακούσουμε μια γυναίκα που δεν της ζητείται συχνά να μιλήσει για τη ζωή της.

Συμβιωτικά

  • Μεικτά Μέσα

Η πρόταση "Συμβιωτικά" της επιμελητικής ομάδας miss dialectic επελέγη μέσα από τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης του Εθνικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την υποβολή προτάσεων επιμέλειας ομαδικής έκθεσης. Ένα σύγχρονο αφήγημα για τη συνύπαρξη, το οποίο εστιάζει στη διαδικασία επικοινωνίας μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές θηλυκοτήτων στην τέχνη, ορίζει τον νοηματικό πυρήνα του πρότζεκτ, το οποίο αποτελείται από μια ομαδική έκθεση, πλαισιωμένη από ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων δράσεων. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα τεσσάρων σύγχρονων Ελληνίδων εικαστικών –της Μαρίας Βαρελά, της Χρυσάνθης Κουμιανάκη, της Καρολίνας Κρασούλη και της Χριστίνας Μήτρεντσε– καθώς και της καλλιτεχνικής ομάδας Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη και Γιάννης Δελαγραμμάτικας). Συνθέσεις της Μπίας Ντάβου, της Ναυσικάς Πάστρα και της Χρύσας, από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, έρχονται να συμπληρώσουν την έκθεση, αφετηρία της οποίας, άλλωστε, σύμφωνα με την επιμελητική ομάδα, αποτέλεσε η ενότητα σχεδίων "Σειραϊκές δομές 2" – Οδύσσεια της Μπίας Ντάβου.

Λουκία Αλαβάνου. Στον δρόμο για τον Κολωνό

  • Νέα μέσα

Η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Λουκίας Αλαβάνου, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας, έρχεται στο -1 της Στέγης. Πρωταγωνιστές της μέλη της κοινότητας των Ρομά από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στη Δυτική Αττική, που ακολουθούν τα χνάρια του Οιδίποδα. Ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, πτήσεις με drone, slapstick, βίντεο κλιπ εμπνευσμένα από τη διαβαλκανική ποπ κουλτούρα σύγχρονων Ρομά τραγουδιστών, εξεζητημένες φάρσες, τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, ημισφαιρικοί θόλοι και υβριδικά καθίσματα εμπνευσμένα από τον αρχιτέκτονα της ουτοπίας του μοντερνισμού Τάκη Ζενέτο συνθέτουν την εγκατάσταση της Αλαβάνου. Στον ημιφωτισμένο εκθεσιακό χώρο της Στέγης στο -1 και σε μια θεατρική ατμόσφαιρα, οι επισκέπτες της εγκατάστασης οδηγούνται στους ειδικά διαμορφωμένους ημισφαιρικούς θόλους, μέσα στους οποίους βρίσκονται τα υβριδικά καθίσματα, μεταξύ καρέκλας γραφείου και ανατομικής πολυθρόνας τηλεόρασης, που αφήνουν –χάρη στην εργονομία τους– τους θεατές ελεύθερους να βιώσουν το φάσμα των 360 μοιρών της ταινίας. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του ήχου της ταινίας εικονικής πραγματικότητας είναι κατευθυντικός και, όπως και η εικόνα, ανταποκρίνεται στις κινήσεις των θεατών δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Μυρτώ Παπαδοπούλου. Spirits Unseen

  • Φωτογραφία

Από το 2017 έως και το 2021, η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου πραγματοποίησε ταξίδια στα απομονωμένα χωριά της μειονότητας των Πομάκων στη Θράκη με σκοπό τη φωτογραφική αποτύπωση και την αλληλεπίδραση με τη γυναικεία κοινότητα, η οποία παρέμενε στα χωριά για να αναλάβει τα νοικοκυριά, ενώ οι άνδρες είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν προς τη βόρεια Ευρώπη για να αναζητήσουν εργασία. Καθώς η παραδοσιακή δομή και οι σχέσεις της κοινότητας των Πομάκων προσαρμόζονται σε αυτές τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, παρατηρείται μια δυναμική αναζήτηση και από τα δύο φύλα για την απόκτηση του δικαιώματος να εργάζονται, να αποκτήσουν εκπαίδευση και να αναλάβουν νέους ρόλους πέρα από τα παραδοσιακά όρια της κοινωνίας τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.