Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας με μια επετειακή έκθεση

Το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζει μια περιοδική έκθεση με έργα από καλλιτέχνες που γεννήθηκαν ή κατάγονται από τη Λακωνία.

Κουμαντάρεις Πινακοθήκη Σπάρτη

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου γιορτάζει τα σαράντα χρόνια λειτουργίας της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης –του πρώτου παραρτήματός της εκτός Αθηνών–, εγκαινιάζοντας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου την επετειακή περιοδική έκθεση "Λάκωνες καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης", σε επιμέλεια της Μόνικας Διαμαντή. 

Συγκεντρώνοντας από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης συνολικά είκοσι ένα έργα που διατρέχουν μια χρονική έκταση επτά δεκαετιών, η έκθεση προβάλλει για πρώτη φορά έντεκα καλλιτέχνες –γυναίκες και άνδρες– που γεννήθηκαν ή κατάγονται από τη Λακωνία, αναψηλαφώντας την πολυποίκιλη εικαστική δημιουργία τους.

Ο επισκέπτης θα έχει έτσι την ευκαιρία να απολαύσει έργα των (κατ’ αλφαβητική σειρά) Αντωνάκου Στήβεν, Χρύσας (Βαρδέα), Δεκουλάκου Ηλία, Διπλαράκου Θάλειας, Λεκάκη Μιχάλη, Νικολινάκου Μιχάλη, Ρόρρη Γιώργου, Στάμου Θεόδωρου, Φαληρέα Βάσου, Χίου Θεόδωρου και Roubos Leon. 

Αντωνάκος Στήβεν
Αντωνάκος Στήβεν (Λακωνία 1926 - Νέα Υόρκη 2013), "Λευκό Εικονοστάσιο", 2003,
Χρωματισμένο Versacel και νέο, Αρ. Έργου  Π.13445. 

Η έκθεση "Λάκωνες καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης" αποτελεί την κορύφωση των εορτασμών της Κουμανταρείου Πινακοθήκης για τα σαράντα χρόνια παρουσίας και προσφοράς της στην πόλη της Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιείται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Φαληρέας Βάσος Ερμής
Φαληρέας Βάσος (Αθήνα 1905 - Θεσσαλονίκη 1979), "Ερμής", 1974,
Γύψος,  Αρ. Έργου Π.12543.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τη μόνιμη συλλογή της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης, όπου συνεχίζεται, μέχρι το τέλος του έτους, η πραγματοποίηση του επετειακού προγράμματος "Φίλοι και Γείτονες", με δωρεάν εξειδικευμένες ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ενηλίκους.

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης εκτός Αθηνών, ιδρύθηκε μετά τη δωρεά των τέκνων του Ιωάννη Κουμάνταρου, Ντόλλυς Γουλανδρή και Γεωργίου Κουμάνταρου, το 1983. Ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα τους, τα δύο αδέλφια δώρισαν την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του στον γενέθλιο τόπο. Για τις ανάγκες στέγασής της, αγόρασαν ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Σπάρτης, την οικία Βαλασάκη, και με τον τρόπο αυτό διέσωσαν παράλληλα από την ενδεχόμενη καταστροφή ένα μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Στις τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η οικογένεια Κουμάνταρου παρέμεινε σημαντικός αρωγός στο έργο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Εγκαίνια: 23/9 (7 μ.μ.)

Info: Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης | 23/9/23-22/9/24

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αναδρομική έκθεση για τη βραβευμένη ζωγράφο Μαρία Κτιστοπούλου έρχεται στην Αθήνα

Το αφιέρωμα "Μνήμες του Βλέμματος" θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/01/2026

"The White Mirror": Σκέψεις γύρω από τη αφαιρετική ζωγραφική στο παρόν

Η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Άννας Παπαμαρκάκη Evans.

Flora Mortis: Όταν ένας βραβευμένος σεφ μαγειρεύει τέχνη

Ο Δημήτρης Κονταράτος παρουσιάζει την έκθεση Flora Mortis.

ΦΙΛΕ: Οι αναγνώστες της ιταλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα αποκτούν το δικό τους φεστιβάλ

Από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, η πρώτη έκδοση του φεστιβάλ θα αποτελέσει μια γέφυρα λογοτεχνικού πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Νέες προσθήκες και επετειακή διάθεση: Ο μουσειακός χάρτης της Αθήνας για το 2026

Γνωστοί χώροι πολιτισμού αντικρίζουν μία νέα εποχή, προχωρώντας σε αναβαθμίσεις και έργα επέκτασης. Παράλληλα, νέοι μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και ανανεώνουν την πολιτιστική σκηνή της ελληνικής πρωτεύουσας.

Τραγούδια από τον Τρίτο Όροφο: Μια νέα σειρά live music sessions του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Μια μηνιαία μουσική συνάντηση με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία σε επιμέλεια Γιώργου Φλωράκη.

"Ένα βλεφάρισμα στο σύμπαν" κάνει η γκαλερί Batagianni

Η ομαδική έκθεση του ΠΜΣ "Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή".