To State of Concept διοργανώνει συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Μια σειρά από έρευνες, δεδομένα και προφορικές ιστορίες με τους Αποστόλη Φωτιάδη, Luděk Stavinoha και Giacomo Zandonini.

To State of Concept διοργανώνει συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

To State of Concept Athens, στο πλαίσιο του προγράμματος "Truth will not take Care of itself, a series of investigations, facts and oral histories" διοργανώνει την Τρίτη 9 Μαΐου (6.30 μ.μ.) την συζήτηση "The data frontier. Investigating mass surveillance in the EU" με τους Αποστόλη Φωτιάδη, Luděk Stavinoha και Giacomo Zandonini. 

Στην Ελλάδα, έχουμε ακούσει αρκετές φορές για διαρροή προσωπικών δεδομένων όπως και για τις σχετικές έρευνες της Ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τα προσωπικά δεδομένα, είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε ένα άτομο και μπορούν άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αναγνώρισή του. Για παράδειγμα, το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου μας, το σχολείο στο οποίο πηγαίνουμε, είναι κάποια μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αναφορικά με το τι θεωρείται προσωπικό δεδομένο στην καθημερινή μας ζωή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων και πολιτών τρίτων χώρων. Πώς όμως διαμορφώνονται οι πολιτικές που επηρεάζουν το μέλλον αυτού του πλαισίου προστασίας εντός της ΕΕ;

To State of Concept διοργανώνει συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Τα τελευταία τρία χρόνια, μια μικρή ομάδα δύο δημοσιογράφων και ενός ερευνητή εργάζεται διασυνοριακά για να αποκαλύψει προγράμματα και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση ορισμένων από τους πιο προηγμένους κανόνες προστασίας δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο επίκεντρο αυτής της αναφοράς ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια, με επικεφαλής αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ισχυρές υπηρεσίες ασφαλείας, να παρακαμφθούν οι εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Αποκτώντας πρόσβαση σε εκατοντάδες σελίδες εμπιστευτικών εγγράφων και πληροφοριών που διέρρευσαν και έχοντας πρόσβαση σε πηγές που βρίσκονται κοντά στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, οι εκθέσεις τους ξετύλιξαν πιεστικά ζητήματα σχετικά με το μέλλον της ιδιωτικής ζωής, τη μαζική επιτήρηση, την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και τις απειλές για τα θεμελιώδη δικαιώματα τόσο των πολιτών όσο και των μη πολιτών στην Ευρώπη.

Οι έρευνές έσκαψαν σε ένα αδιαφανές πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την Frontex, την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, για τη συγκέντρωση παρεμβατικών προσωπικών δεδομένων ανθρώπων που διαφεύγουν από πολέμους και φτώχεια. Διερεύνησαν το τεράστιο αρχείο δεδομένων της Europol, όπου αποθηκεύονταν παράνομα επί χρόνια προσωπικά στοιχεία ακτιβιστών και δικηγόρων, ακόμη και όταν δεν σχετίζονταν με οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα. Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας, οι έρευνές τους εμφανίστηκαν σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη την ήπειρο και ενημέρωσαν το έργο ΜΚΟ που ασχολούνται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακτιβιστές και μέλη του κοινοβουλίου.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση.  

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Truth will not take Care of itself μέρος 2ο

  • Επιστημονικές

Οι Forensic Architecture / Forensis παρουσιάζουν δύο έρευνες σχετικά με τον Έβρο, οι οποίες θα βρίσκονται στο State of Concept από τις 12 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου. Για χρόνια, πρόσφυγες και μετανάστριες που διασχίζουν τον ποταμό Έβρο/Meriç προς την Ελλάδα καταγγέλλουν πως συλλαμβάνονται, υφίστανται σωματική βία και ‘επαναπροωθούνται’ προς τις τουρκικές όχθες από μασκοφόρους άνδρες. Οι Ελληνικές αρχές επανειλημμένα διαψεύδουν αυτές τις μαρτυρίες, αρνούμενες να τις διερευνήσουν. Οι διαψεύσεις αυτές διευκολύνονται απο την περίπλοκη και στρατικοποιημένη γεωγραφία της περιοχής. Η ‘Ζώνη Ασφάλειας και Προκάλυψης’ που εκτείνεται παράλληλα με την κοίτη του ποταμού απαγορεύει την πρόσβαση στο σύνορο σε πολίτες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ερευνήτριες. Τμήματα συνοριακής φύλαξης και άλλοι, ανεπίσημοι, χώροι κράτησης συχνά βρίσκονται στο όριο της ‘Ζώνης’, κρατώντας όσους περνούν το ποτάμι εκτός κοινής θέας και μακριά από πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Όσοι συλλαμβάνονται στην περιοχή περιγράφουν πως τα κινητά τους τηλέφωνα, τα έγγραφα και τα προσωπικά τους αντικείμενα κατάσχονται και συχνά πετιούνται στο ποτάμι, μαρτυρώντας μία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί με προσοχή ώστε να εξαφανίζει τα ίδια της τα ίχνη. Οι φυσικές διαδικασίες του ποταμού έχουν πλέον ενταχθεί μέσα σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα συνοριακής άμυνας, και έχουν μετατραπεί σε όπλο εναντίον όσων επιχειρούν να τον διασχίσουν, αλλά και σε εργαλείο απόκρυψης της βίας που ασκείται στις όχθες του. Οι δύο έρευνες που παρουσιάζονται στα πλαίσια της έκθεσης εξετάζουν αυτό το οικοσύστημα, καταδεικνύοντας πως οι επαναπροωθήσεις στον ποταμό Έβρο/Meriç είναι μεθοδικές και διαδεδομένες. Χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που ονομάζεται ‘situated testimony’, οπου η διαδικασία της συνέντευξης και η ίδια η μνήμη υποβοηθούνται από τρισδιάστατα μοντέλα, η Forensic Architecture δημιουργεί μία ψηφιακή αναπαράσταση της υπόθεσης του Fady, ενός Σύριου πρόσφυγα στη Γερμανία, ο οποίος ταξίδεψε νόμιμα στον Έβρο όπου συνελήφθη και απωθήθηκε παράτυπα στην Τουρκία, και αυτής του Kuzey, ενός άνδρα από την Τουρκία που κρατήθηκε, βασανίστηκε και επαναπροωθήθηκε πέντε φορές μέσα σε διάστημα εννιά ημερών.

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.