"Το ορφανοτροφείο", το πολυσυζητημένο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Ουκρανού Serhiy Zhadan κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ένα προφητικό αντιπολεμικό έργο γεμάτο δύναμη, πόνο και ελπίδα.

Το ορφανοτροφείο

Το βιβλίο που μπήκε στη λίστα με τα 20 καλύτερα βιβλία για το 2021, σύμφωνα με το Publishers Weekly και τη λίστα των New York Times ως ένα από τα έξι βιβλία που προτείνουν να διαβάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Ουκρανία, 2014. Ένας νεαρός δάσκαλος σχεδιάζει να φέρει τον δεκατριάχρονο ανιψιό του στο σπίτι από το ορφανοτροφείο στην άλλη άκρη της πόλης. Το σχολείο, στο οποίο η εργαζόμενη αδελφή του έχει παρατήσει τον γιο της, έχει δεχτεί πυρά και δεν προσφέρει πλέον ασφάλεια.Το να διασχίσει όμως την πόλη, στην οποία η πολιτική κατάσταση είναι έκρυθμη, διαρκεί μια ολόκληρη ημέρα. Το ταξίδι της επιστροφής μετατρέπεται σε δοκιμασία.
Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Zhadan ακροβατεί μεταξύ ρήξης και αφανισμού – δεν απεικονίζει απλώς το φυσικό τοπίο του πολέμου, αλλά τις επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη ζωή και στο μυαλό των ανθρώπων. Η ποιητική του γλώσσα δεν χαρίζεται στον ρεαλισμό του πολέμου. Ο Zhadan αρνείται να μιλήσει όπως οι προπαγανδιστές: πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται για το πώς ο πόλεμος έχει επηρεάσει τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων – δηλαδή των πιο αθώων και ευάλωτων της ουκρανικής κοινωνίας. Ωστόσο θα ζητήσει το δίκιο ενός λαού που μπαίνει άθελά του σε μια ζώνη όπου η ζωή τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυτήν την Κυριακή

Αυτή την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, μπορείτε να επισκεφτείτε τους χώρους χωρίς να πληρώσετε στην είσοδο. Διαφορετικό καθεστώς ισχύει για το Μουσείο της Ακρόπολης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/01/2026

Η Xie Rong για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μια performance μουσικού αυτοσχεδιασμού

Η πλατφόρμα Movement Research Project παρουσιάζει την παράσταση-ωδή στην μνήμη "怀旧 — Holding the Past", με την περίφημη Κινέζα καλλιτέχνιδα.

Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe

Σπάνιες μεταπολεμικές φωτογραφίες στην παρουσίαση του Λευκώματος στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Το βαθιά συγκινητικό Ihsane έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Το συγκλονιστικό έργο του Sidi Larbi Cherkaoui από τα Ballet du Grand Théâtre de Genève και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Gagosian φέρνει την πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.

Αλέκος Φασιανός: Ένα "παλιόσπιτο" που εξελίχθηκε σε Μουσείο

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε πώς ο σπουδαίος καλλιτέχνης μετέτρεψε σε εκθεσιακό χώρο μια πολυκατοικία στο Μεταξουργείο

Απόψε ακούμε τζαζ στο Μουσείο

Ο Ντίνος Μάνος, η Αθανασία Μάνου και η Νιόβη Κρητικού υποδέχονται το κοινό στην παράσταση "MeholHer", στο Μουσείο Γουλανδρή.