"Below Sea Level": Μια φωτογραφική αναπαράσταση της γεωμορφολογίας της Νεκράς θάλασσας

Η νέα έκθεση της Θαλασσινής Δούμα θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Below Sea Level / Υποκάτω θαλάσσης Θαλασσινή Δούμα

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την έκθεση "Below Sea Level / Υποκάτω θαλάσσης" της Θαλασσινής Δούμα, από 4 Απριλίου, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας και με τη συνεργασία του Μανόλη Καρτεράκη, ιστορικού τέχνης.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλλει τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Νεκράς θάλασσας με τη ματιά της φωτογράφου - εικαστικού και να αναδείξει το πρόβλημα των ανθρώπινων επιδράσεων και της κλιματικής κρίσης στη φύση.

Below Sea Level / Υποκάτω θαλάσσης Θαλασσινή Δούμα

Η Νεκρά θάλασσα αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο οικοσύστημα, παράδειγμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Στην πραγματικότητα είναι μια αλμυρή λίμνη πάνω σε ένα τεκτονικό βύθισμα στα σύνορα της Ιορδανίας με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Η επιφάνειά της αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο της γης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (430m χαμηλότερα από τη μέση στάθμη της Μεσογείου). Το αλατούχο νερό της (24%) έχει περίπου 9 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα από αυτή της θάλασσας και αποκλείει σχεδόν κάθε μορφή ζωής. Λόγω της εκτροπής του Ιορδάνη ποταμού, που την τροφοδοτεί, της άντλησης μεγάλων ποσοτήτων νερού για οικιακή χρήση, άρδευση και παραγωγή ποτάσας σε συνδυασμό με τις λιγοστές βροχοπτώσεις και την έντονη εξάτμιση λόγω της κλιματικής κρίσης, η επιφάνεια της εμφανίζει έντονη πτώση κατά  περίπου 1m τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι η στάθμη της έχει μειωθεί κατά 40 μέτρα από το 1960. Επιπλέον, η διάλυση των αποθέσεων αλατιού με το γλυκό νερό των υπόγειων πηγών έχει δημιουργήσει πάνω από 5500 καταβόθρες που καθιστούν επικίνδυνη την παρουσία ανθρώπινων κατασκευών και αγροτικών δραστηριοτήτων. 

Below Sea Level / Υποκάτω θαλάσσης Θαλασσινή Δούμα

Όπως επισημαίνει ο ιστορικός τέχνης Μανόλης Καρτεράκης: "Η φωτογραφική σειρά Below Sea Level / Υποκάτω θαλάσσης είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης του γεωφλοιού στο χαμηλότερο σημείο της ηπειρωτικής Γης, τη Νεκρά Θάλασσα. Η Θαλασσινή Δούμα επιλέγει τη λιτή ασπρόμαυρη αποτύπωση μέσα από φωτογραφίες και βίντεο για να συνδιαλλαγεί ποιητικά τόσο με το μυστήριο της αρχαίας λίμνης όσο και με την κλιμακούμενη οικολογική καταστροφή της. Μέσα από χαρακτηριστικά close-up, αλλά και πανοραμικές λήψεις γραμμικής και ρυθμικής ακρίβειας, καταγράφονται με ευαισθησία τόσο όψεις της επιφάνειας της λίμνης όσο και στρώματα πετρωμάτων εκατομμυρίων χρόνων που την περιβάλλουν. Το φως, άλλοτε υπογραμμίζει τη σεληνιακής υφής ομορφιά της αρχαίας λίμνης και άλλοτε αναδεικνύει ανάγλυφα την τραυματισμένη σωματικότητά της, μετατρέποντας τα ιζήματα και τις καταβόθρες της σε ρυτίδες και ρωγμές".

Below Sea Level / Υποκάτω θαλάσσης Θαλασσινή Δούμα

Η καλλιτέχνις σημειώνει: "Η φωτογραφική σειρά αποτελεί μια προσέγγιση που είναι εν τέλει γραμμική μέσα στον χρόνο: συνδέει το άλλοτε με το τώρα, τη χιλιάδων χρόνων μετακίνηση των φυσικών συστατικών της Μητέρας Γης κάτω από τη στάθμη της θάλασσας αλλά και πάνω από αυτήν, μέσα από μια διαστρωμάτωση που συνεχώς μετακινείται σε μια αιώνια διαδρομή. Είναι τελικά ένα ταξίδι στα αρχαία σπλάχνα της γης".

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Διάλεξη: 18/5 (7-8 μ.μ.) "Νεκρά θάλασσα: Ένα ιδιαίτερο & περιβαλλοντικά ευαίσθητο τοπίο υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής", Ε. Καρύμπαλης, Καθηγητής Ποτάμιας και Παράκτιας Γεωμορφολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Εγκαίνια: 4/4 (7 μ.μ.)

Info: Μουσείο Ηρακλειδών | 4/4-18/6 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος: €5, €3

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ηρακλειδών

Αποστόλου Παύλου 37
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Κλειστή η Ακρόπολη για λίγες ώρες λόγω καύσωνα

Δείτε εντός την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

"Σουπερόσαυρος", ένα βιβλίο για την πιο σπουδαγμένη και καφεϊνοεξαρτημένη γενιά της ιστορίας

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Carnivora το ντεμπούτο της Μέργεμ Ελ Μεγντάτι, μια ιστορία που μιλά για όσα τραβάει μια 25χρονη πρακτικάρια σε σούπερ μάρκετ στα Κανάρια.

Το Μουσείο Βορρέ διεξάγει θερινό Artist Residency με ανοιχτά εργαστήρια

Οι καλλιτέχνιδες Φωτεινή Γουσέτη, Ula Sickle και Tania Feghali συνυπάρχουν στο μουσείο, δημιουργούν και οργανώνουν σχετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η Κατερίνα Χατζή ζωγραφίζει "Τα θαυμάσια νερά" στην Ύδρα

Η νέα έκθεση μάς καλεί να ανακαλύψουμε την εσωτερική ομορφιά και ευαισθησία των ανθρώπινων μορφών μέσα σε έναν κόσμο όπου το νερό γίνεται ζωντανός, παλλόμενος πρωταγωνιστής.

Ο μύθος συναντά το design πάνω από το Proveleggios

Και αυτό με αφορμή την έκθεση "The monsters I live with" σε επιμέλεια της Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού.

Αναβαθμίζονται η Αρχαία Αγορά και ο Κεραμεικός

Αυτοψία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μικρή Ολλανδέζα και τα "Brotherakia" της στην Ταράτσα του Μεταίχμιου

Με αφορμή το πρώτο coloring book της γνωστής από το Youtube Μικρής Ολλανδέζας οι εκδόσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με ζωγραφική και δροσερά ποτά.