"Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου" γίνεται έκθεση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Η νέα περιοδική έκθεση του μουσείου επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε.

Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου

Στις 28 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος (Νάξος 1903 - Θεσσαλονίκη 1984) σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1920-1926), συνέχισε σπουδές στο Παρίσι (1930-1934) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Καλλιτέχνης με πλούσιο κοσμικό έργο, ανήκει παράλληλα στην ομάδα των ζωγράφων που επανέφεραν το ιστορικό παράδειγμα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής παράδοσης στη θρησκευτική ζωγραφική. Ο Ρέγκος, σεβόμενος απόλυτα την εικονογραφική παράδοση της βυζαντινής τέχνης και δουλεύοντας με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά, όπως η αυγοτέμπερα, ανανέωσε παράλληλα την αγιογραφία με ένα προσωπικό στυλ, που συνομιλούσε με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής του.

Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου
  Πολύκλειτος Ρέγκος, Άγιος Δημήτριος, 1935, αυγοτέμπερα σε ξύλο, Μουσείο Βυζαντινού            Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη, δωρεά Καλλίστης Δαρβέρη (ΝΕΤ 014) © Β.Χ.Μ
Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου
Πολύκλειτος Ρέγκος, ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, αντίγραφο εικόνας από τη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο, Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου © Β.Χ.Μ

Αγιογράφησε μνημεία με ειδικό ιστορικό βάρος, όπως ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει μια συνέχεια στην ιστορική παράδοση της βυζαντινής τέχνης.

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε: τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μακέτες εκκλησιαστικών παραγγελιών, χαρακτικά, έργα σε αυγοτέμπερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 120 έργα, καθώς επίσης φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που φωτίζει το αγιογραφικό έργο του Ρέγκου.  

Εγκαίνια: 28/3 (6.30 μ.μ.)

Info: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο | 29/3-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 8.30 π.μ. – 3.30 μ.μ. | Είσοδος: €4, €8

© Πολύκλειτος Ρέγκος, Ιερά Μονή Εσφιγμένου, 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο, Συλλογή Τελλόγλειου Ιδρύματος Tεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης © Β.Χ.Μ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φαντάσματα μιας χαμένης κληρονομιάς 'στοιχειώνουν' το Μουσείο Ακρόπολης

Είδαμε το πρότζεκτ "Allspice", με το οποίο ο φημισμένος καλλιτέχνης Michael Rakowitz διερευνά ζητήματα απώλειας, επαναπατρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
12/05/2025

Δύο ερωτευμένοι στρατιώτες πρωταγωνιστούν στο νέο βιβλίο του Ίκαρου

Το "In Memoriam" είναι το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Άλις Γουίν και μιλά για τον έρωτα δύο νεαρών αντρών μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα του Πρώτου Παγκοσμίου.

Άρωμα Ιταλίας από τα νέα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη

Ο "Κήπος με τις πικροδάφνες" και οι "Ηλίθιες προθέσεις μου" είναι τα δύο βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν.

Τι ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Στοχεύοντας σε μουσεία "γεμάτα ζωή", ο δήμος Αθηναίων γιορτάζει την ημέρα με ελεύθερη είσοδο αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους σε Τεχνόπολη, Πινακοθήκη, Μουσείο Κάλλας και Πάρκο Ελευθερίας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/5)

Ο κατακερματισμένος κόσμος της εικόνας και της μνήμης, επιστροφή για το ΕΜΣΤ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε τις επόμενες μέρες.

Το graphic novel για τη ζωή του Θανάση Βέγγου παρουσιάζεται στο Comicdom Con Athens 2025

Στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Μικρών Ήρως θα παρευρεθούν οι δημιουργοί του Σπύρος Δερβενιώτης και Θανάσης Πέτρου, καθώς και ο Δημήτρης Πιατάς και ο Στάθης Καμβασινός.

Ραντεβού στο Επιγραφικό Μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι "Μουσεία και Κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή".