Γνωρίστε τις εμβληματικές "Σκιές" του Νίκου Κεσσανλή

Ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 ετοιμάζει η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Νίκος Κεσσσανλής Σκιές

Η Ελληνογερμανική Αγωγή υποστηρίζει την τέχνη και φροντίζει για τη συνύπαρξη των μαθητών της με σημαντικές εικαστικές δημιουργίες. Το σχολείο διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, ενθαρρύνοντας την εξοικείωση των παιδιών με τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητα της τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση "Σκιές" του Νίκου Κεσσανλή, εμβληματικής μορφής της γενιάς του ’60, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Κούκου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Παλλήνη.

Νίκος Κεσσσανλής Σκιές

Θα παρουσιαστούν 8 έργα από τις "Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας", την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του που πρωτοέκανε τη δεκαετία του 1960 και ανήκουν στο κίνημα της mec art (μηχανική τέχνη). Η σειρά που παρουσιάζεται στην έκθεση έγινε την ίδια περίοδο που ο καλλιτέχνης δημιούργησε το μεγάλο έργο "Η Ουρά" στον σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια.

Νίκος Κεσσσανλής Σκιές

Ο Κεσσανλής βρέθηκε στο Παρίσι του 1960 και συμμετείχε ενεργά στο πνεύμα της εποχής, στο πνεύμα της ρήξης με την παραδοσιακή ζωγραφική. Έτσι προέκυψε η mec art (Μηχανικη? Τε?χνη), της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Τα έργα του διεύρυναν το πεδίο της ζωγραφικής μέσω της εισαγωγής του μηχανικού, του τυχαίου, του αυθόρμητου αλλά και της παράδοσης με αναφορές στο ανατολίτικο θέατρο σκιών. Οι Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας απεικονίζουν διαφορετικές σκιές/εκδοχές του εαυτού μας, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τη βραδιά των εγκαινίων, και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τις δικές τους σκιές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την ίδια μέθοδο που έκανε τα έργα του ο Νίκος Κεσσανλής. 

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Κεσσσανλής. Σκιές

  • Φωτογραφία

Η Ελληνογερμανική Αγωγή υποστηρίζει την τέχνη και φροντίζει για τη συνύπαρξη των μαθητών της με σημαντικές εικαστικές δημιουργίες. Το σχολείο διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, ενθαρρύνοντας την εξοικείωση των παιδιών με τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητα της τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Σκιές» του Νίκου Κεσσανλή, εμβληματικής μορφής της γενιάς του ’60. Θα παρουσιαστούν 8 έργα από τις Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας, την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του που πρωτοέκανε τη δεκαετία του 1960 και ανήκουν στο κίνημα της mec art (Μηχανική Τέχνη). Η σειρά που παρουσιάζεται στην έκθεση έγινε την ίδια περίοδο που ο καλλιτέχνης δημιούργησε το μεγάλο έργο Η Ουρά στον σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.