Παρατείνονται οι περιοδικές εκθέσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Ανάμεσά τους και η έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα», η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου.

Οι Χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους

Το Επιγραφικό Μουσείο παρατείνει τις περιοδικές του εκθέσεις, μετά την επιτυχημένη πρώτη διεξαγωγή τους.

Η έκθεση "Διάλογοι" του Ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη Andrea Valleri παρατείνεται έως και τις 21 Απριλίου. Τα 34 έργα του που φιλοξενούνται στο Επιγραφικό Μουσείο είναι επηρεασμένα από την αρχαία Ελλάδα, τους αρχαίους μύθους και την κλασική τέχνη και αποδίδονται με τη γλώσσα της pop art. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η δρ Μαριάννα Σαβράμη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός ΥΠΠΟΑ.

Διάλογοι Andrea Valleri
"Διάλογοι"

"Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η κληρονομιά της μέσα από τις αρχαίες επιγραφές", όπου παρουσιάζονται μερικές από τις σπουδαιότερες αρχαίες επιγραφές που παρέχουν με τον πιο άμεσο τρόπο πληροφορίες για τα γεγονότα πριν τη ναυμαχία και για τα αποτελέσματά της, παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας
"Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η κληρονομιά της μέσα από τις αρχαίες επιγραφές"

Παράταση δίνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στην έκθεση "Οι Χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ.", η οποία αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Προβάλλονται 16 χάλκινοι πίνακες που χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αιώνα π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.

Λίθινες διαδρομές
"Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα"

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί έως και τις 15 Οκτωβρίου την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα", η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου. Εκτίθενται αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η περιοδική έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζει ευρήματα από την ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κατά την περίοδο 2000-2001 σε οικόπεδο του Άργους. Συνολικά βρέθηκαν 136 ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου της περιοχής.

Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Μία νέα συνεργασία προέκυψε ανάμεσα στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και το Επιγραφικό Μουσείο: η έκθεση που θα φιλοξενείται και στους δύο μουσειακούς χώρους περιλαμβάνει αρχαιολογικά ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι τον 17ο και προέρχονται ως επί το πλείστον από τη συλλογή των δύο μουσείων, αλλά και από αρχαιολογικά μουσεία της Αττικής και της Περιφέρειας και το Μουσείο Κρήτης.

Andrea Valleri. Διάλογοι

  • Ζωγραφική

Στην έκθεση "Διάλογος" παρουσιάζονται 34 έργα του Andrea Valleri επηρεασμένα από την αρχαία Ελλάδα, τους αρχαίους μύθους και την κλασική τέχνη και αποδίδονται με τη γλώσσα της ποπ αρτ. Ο Valleri χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ποπ αρτ μέσα από μια διαδρομή ανακάλυψης του παρελθόντος. Οι πίνακες ζωγραφικής του είναι πλούσιοι σε έννοιες που βασίζονται σε αρχέτυπα και γράμματα, τονίζοντας μια σύγχρονη, αρθρωτή και επικοινωνιακή ανάμνηση, την οποία αντλεί ο ίδιος από την ανάκτηση της ιστορικής μνήμης.

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.