Παρατείνονται οι περιοδικές εκθέσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Ανάμεσά τους και η έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα», η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου.

Οι Χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους

Το Επιγραφικό Μουσείο παρατείνει τις περιοδικές του εκθέσεις, μετά την επιτυχημένη πρώτη διεξαγωγή τους.

Η έκθεση "Διάλογοι" του Ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη Andrea Valleri παρατείνεται έως και τις 21 Απριλίου. Τα 34 έργα του που φιλοξενούνται στο Επιγραφικό Μουσείο είναι επηρεασμένα από την αρχαία Ελλάδα, τους αρχαίους μύθους και την κλασική τέχνη και αποδίδονται με τη γλώσσα της pop art. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η δρ Μαριάννα Σαβράμη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός ΥΠΠΟΑ.

Διάλογοι Andrea Valleri
"Διάλογοι"

"Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η κληρονομιά της μέσα από τις αρχαίες επιγραφές", όπου παρουσιάζονται μερικές από τις σπουδαιότερες αρχαίες επιγραφές που παρέχουν με τον πιο άμεσο τρόπο πληροφορίες για τα γεγονότα πριν τη ναυμαχία και για τα αποτελέσματά της, παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας
"Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η κληρονομιά της μέσα από τις αρχαίες επιγραφές"

Παράταση δίνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στην έκθεση "Οι Χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ.", η οποία αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Προβάλλονται 16 χάλκινοι πίνακες που χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αιώνα π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.

Λίθινες διαδρομές
"Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα"

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί έως και τις 15 Οκτωβρίου την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα", η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου. Εκτίθενται αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Μία νέα συνεργασία προέκυψε ανάμεσα στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και το Επιγραφικό Μουσείο: η έκθεση που θα φιλοξενείται και στους δύο μουσειακούς χώρους περιλαμβάνει αρχαιολογικά ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι τον 17ο και προέρχονται ως επί το πλείστον από τη συλλογή των δύο μουσείων, αλλά και από αρχαιολογικά μουσεία της Αττικής και της Περιφέρειας και το Μουσείο Κρήτης.

Andrea Valleri. Διάλογοι

  • Ζωγραφική

Στην έκθεση "Διάλογος" παρουσιάζονται 34 έργα του Andrea Valleri επηρεασμένα από την αρχαία Ελλάδα, τους αρχαίους μύθους και την κλασική τέχνη και αποδίδονται με τη γλώσσα της ποπ αρτ. Ο Valleri χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ποπ αρτ μέσα από μια διαδρομή ανακάλυψης του παρελθόντος. Οι πίνακες ζωγραφικής του είναι πλούσιοι σε έννοιες που βασίζονται σε αρχέτυπα και γράμματα, τονίζοντας μια σύγχρονη, αρθρωτή και επικοινωνιακή ανάμνηση, την οποία αντλεί ο ίδιος από την ανάκτηση της ιστορικής μνήμης.

Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η περιοδική έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζει ευρήματα από την ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κατά την περίοδο 2000-2001 σε οικόπεδο του Άργους. Συνολικά βρέθηκαν 136 ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου της περιοχής.

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών

Εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου η έκθεση "Let the children talk" του Μάριου Λώλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/03/2023

Μαρία-Θάλεια Καρρά: "Θέλουμε το "Revolution is not a one time event" να δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου, ανοικτότητας και συμπερίληψης"

Η συνιδρύτρια του locus athens μάς μιλά για την πολυφωνική γιορτή που στήνεται στο Tavros, με αφορμή την πρόσφατη διάκριση του χώρου με το βραβείο Impact Grant.

H Τιτίκα Σάλλα μιλάει "Περί φύσεως"

Η σειρά αυτή των έργων της Τιτίκας Σάλλα αποτελεί συνέχεια παλαιότερων αναφορών της στη φύση.

"How Far We Went": Η ζωγραφική πορεία του Στέλιου Pupet

O τίτλος της έκθεσης, λέει ο Pupet, καθρεφτίζει την σχέση ανάμεσα στην διαδικασία της ζωγραφικής του και το ταξίδι της ζωής του, που έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

"Μετεωρολογία του Κόσμου": Το αγροτικό τοπίο και το σύμπαν των videogames εμπνέουν τον Ζήση Μπλιάτκα

Μια έκθεση ζωγραφικής που συνδυάζει την παραγωγική γη με την τεχνολογία.

"Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας" σε έναν "χαμηλόφωνο αθηναϊκό διάλογο"

Η Αθήνα αποτυπώνεται με όψη εγκαταλελειμμένης πόλης την περίοδο της πανδημίας με το φακό της Διονυσίας Αλεξιάδη και τα κείμενα του Νίκου Βατόπουλου στη νέα έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.