"Βελονιές της πρωτοπορίας": Η Ζέφη Κόλια αποκαλύπτει μυστικά από την ιστορία της μόδας

Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Βελονιές της πρωτοπορίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η συγγραφέας μιλά για στιγμές από την ιστορία της μόδας που δεν γνωρίζαμε.

Ζέφη Κόλια

Πρωτοποριακά κινήματα, φημισμένοι (και μη) μόδιστροι, υποκουλτούρες και οι μόδες του δρόμου - στοιχεία που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική του 20ου αιώνα, καθώς και πολλές άλλες κρυφές πτυχές από τον κόσμο της μόδας ανακαλύπτουμε στις σελίδες του νέου βιβλίου της Ζέφης Κόλια, "Βελονιές της πρωτοπορίας" (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 23/3 (8.30 μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο Ιανός της οδού Σταδίου, όπου η Κόλια θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα Λένα Διβάνη. Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά σε YouTube και Facebook.

Βελονιές της πρωτοπορίας Ζέφη Κόλια

Η συγγραφέας μάς μιλά για εννέα στιγμές από την ιστορία της μόδας που δεν γνωρίζαμε:

"Ο σωματότυπος του γυναικείου ρούχου τον 20ό αιώνα άλλαζε σύμφωνα με τις κοινωνικές αλλαγές: Στις αρχές του αιώνα (belle epoque) ο βασανιστικός κορσές κακοφόρμιζε το σώμα μέσα σ’ ένα σφιχτό καλούπι που του έδινε το σχήμα S με φουσκωτό μπούστο, επίπεδη κοιλιά και τονισμένους γοφούς. 

Τη δεκαετία του ’20 που οι γυναίκες έρχονταν από έναν παγκόσμιο πόλεμο στον οποίο είχαν κάνει όλες τις ανδρικές δουλειές, ήθελαν να ελεύθερες και να χορεύουν τσάρλεστον: στη μόδα ήρθαν οι αθλητικές, ανδρόγυνες σιλουέτες με το πατικωμένο στήθος και τους στενούς γοφούς. 

Στα 30ς η μόδα ερχόταν από τις πρώτες ομιλούσες ταινίες του Χόλιγουντ και οι ντίβες της εποχής έφεραν τον σωματότυπο με το ζουμερό στήθος και τους τονισμένους γοφούς, το οποίο επανήλθε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο από το Νew Look, τη γραμμή-μανιφέστο του Dior, μια κραυγή για θηλυκή μόδα έπειτα από έναν φρικτό πόλεμο. 

Στα 60ς έγινε πάλι η απόλυτη ανατροπή από τα mod κορίτσια με τις μίνι φούστες και πρότυπο το μοντέλο Twiggy, που ξεφορτώθηκαν μια για πάντα ό,τι θύμιζε την ντουλάπα της μάνας τους. 

Στα 80ς, οι γυναίκες διεκδικούν τις ανδρικές θέσεις εργασίας και ο σωματότυπος αλλάζει και πάλι: Το power suit -το ταγιέρ με τους τονισμένους με βάτα ώμους που ενδυναμώνει την παρουσία τους στον ανδροκρατούμενο εργασιακό χώρο-  εστιάζει στους ώμους, εκεί που παραδοσιακά πέφτει το βάρος όσων συντηρούν την οικογένεια. 

Συνεχώς, σε όλη την πορεία του αιώνα, η μόδα ακολουθεί τα μονοπάτια που χαράζουν οι εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες. 

Ο Πωλ Πουαρέ ήταν ο πρώτος μόδιστρος που κατήργησε με το μαγικό ραβδάκι της μόδας τον κορσέ. Ακολούθησε το κίνημα του Οριενταλισμού που είχαν φέρει στο Παρίσι τα ρωσικά μπαλέτα και έντυσε τις γυναίκες με τούρκικα σαλβάρια και φουφούλες, ενώ τους φόρεσε μεταξωτά τουρμπάνια και αραχνοΰφαντους φερετζέδες. Η Κοκό Σανέλ, η οποία τον εξοστράκισε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο με το μοντερνιστικό στιλ της, μισούσε αυτόν τον πολύχρωμο θεατρινισμό στη μόδα, ενώ είχε μόλις λανσάρει το Μικρό Μαύρο Φόρεμα (LBD). Κάποια μέρα συναντήθηκαν στον δρόμο και ο Πωλ Πουαρέ δεν έχασε την ευκαιρία να τη ρωτήσει: "Μα ποιον πενθείτε, μαντάμ;". Για να λάβει τη βιτριολική της απάντηση: "Μα για εσάς, αγαπητέ κύριε!".

Άλλη μια αστεία στιγμή στην ιστορία της μόδας είναι η συνάντηση σε έναν χορό μεταμφιεσμένων των δύο μεγάλων κυριών της μόδας του μεσοπολέμου που βρίσκονταν σε διαρκή κόντρα μεταξύ τους: Η Κοκό Σανέλ, μεταμφιεσμένη ο εαυτός της, προκάλεσε την Έλσα Σκιαπαρέλι που είχε μεταμφιεστεί σε σουρεαλιστικό δέντρο, να χορέψει μαζί της. Αφού στριφογύρισε δήθεν αθώα την παρτενέρ της, την οδήγησε πάνω σ’ ένα κηροπήγιο φορτωμένο κεριά. Η Σκιαπαρέλι-δέντρο άρπαξε φωτιά, την οποία έσβησαν οι καλεσμένοι, ψεκάζοντάς τη με σόδα.   

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, ο σχεδιαστής John Galliano όσο καιρό φοιτούσε σχέδιο μόδας στο Central Saint Martins του Λονδίνου έφτιαχνε πειρατικά T-shirts που τα πουλούσε (με την ετικέτα του!) έξω από το λονδρέζικο κλαμπ BLITZ, για να βγάλει το εισιτήριο της εισόδου του. Ο δε Boy George -τραγουδιστής των Culture Club- δούλευε στην γκαρνταρόμπα του ίδιου κλαμπ όπου συχνά έκλεβε τις τσέπες των θαμώνων (όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος), κάνοντας στη συνέχεια το blitz style γνωστό παγκοσμίως. Αλλά και η goth-punk performer Siouxie Sioux, όπως και η Chrissie Hynde, μετέπειτα frontwoman των Pretenders- δούλεψαν αμφότερες στην punk μπουτίκ "SEX"  των Vivienne Westwood & Malcolm McLaren".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.