Το ΕΜΣΤ μιλά για τη μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου

Μια ημερίδα για τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα /ένας καλλιτέχνης.

Τα Κυκλαδικά Βιβλία στο εργαστήριο της Χρύσας στην Νέα Υόρκη, φωτογραφία, Καλλιτεχνικό Αρχείο ΕΜΣΤ, Α/Α 6758, Κληρονομιά Χρύσας

Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του ΕΜΣΤ, ένας από τους άξονες του οποίου είναι τα ζήτημα της διαχείρισης του καλλιτεχνικού έργου και οι νομικές και επαγγελματικές του διαστάσεις, το μουσείο οργανώνει ημερίδα με τίτλο "Artists’ Estates, Η μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου".

Οι όψεις της διαχείρισης της υλικής και άυλης κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα/ένας καλλιτέχνης αφορούν τα μουσεία, την ιστορία της τέχνης αλλά και την αγορά της τέχνης. Ειδικότερα, ως προς την κληρονομιά των σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών, κεντρική σημασία έχουν ζητήματα διαχείρισης, επιλογής και ένταξης του έργου τέχνης όπως και ανάδειξης παραγνωρισμένων πτυχών του.

Διαβάστε Επίσης

Πώς παραμένει "ζωντανό" το καλλιτεχνικό έργο; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης έργων δημιουργών που  έχουν φύγει από την ζωή; Τι σημαίνει "καλλιτεχνικό” κληροδότημα και ποιος ο ρόλος του μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας; Ποιες οι διαχειριστικές, ερευνητικές, και επιμελητικές προκλήσεις στην διατήρηση του καλλιτεχνικού έργου;

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ενεργό πεδίο διαλόγου, το ΕΜΣΤ προσκαλεί επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και άλλων επιστημονικών πεδίων σε μια ημερίδα γύρω από τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα /ένας καλλιτέχνης. Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο προστασίας του έργου καλλιτεχνών που δεν είναι πια εν ζωή, καθώς και σε εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης και ανάδειξής του. Θα εστιάσει στον ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διάσωση έργων  σύγχρονων καλλιτεχνών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα διερευνηθούν ζητήματα επιμελητικής ανάδειξης, καλλιτεχνικής χρήσης και επανάχρησης καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

Πώς επανακαθορίζεται η έννοια της φροντίδας στο πλαίσιο διαχείρισης και ανάδειξης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, ειδικότερα σε σχέση με λιγότερο προβεβλημένες -ή ακόμη και περιθωριοποιημένες- καλλιτεχνικές περιπτώσεις; Ποιος ο ρόλος καλλιτεχνικών και επιμελητικών πρακτικών στην κατεύθυνση της επανοικειοποίησης, επαναδιαπραγμάτευσης και ενεργοποίησης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς;

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές o Robert Beavers, κινηματογραφιστής και συνδημιουργός μαζί με τον Gregory Markopoulos, του Temenos Archive, η Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, πολυμεσική καλλιτέχνιδα και θεωρητικός, συνδημιουργός έργων μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη και η Anna Schäffler, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.

Συμμετέχουν επίσης οι: Χλόη Ακριθάκη, Πόπη Αλεξίου, Γιώργος Αρμάος, Ειρήνη Βουρλούμη, Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Αναστασία Δούκα, Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Πηγή Κωνσταντίνου, Νεφέλη Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαπουντζής, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Κλέα Χαρίτου.

Οργάνωση: Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου).

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Τα Κυκλαδικά Βιβλία στο εργαστήριο της Χρύσας στην Νέα Υόρκη, φωτογραφία, Καλλιτεχνικό Αρχείο ΕΜΣΤ, Α/Α 6758, Κληρονομιά Χρύσας

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.