"Janus Bifrons": Τα δύο πρόσωπα του ρωμαϊκού θεού Ιανού

32 σύγχρονοι εικαστικοί συμμετέχουν στην πρώτη ομαδική έκθεση που φιλοξενεί ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος το νέο έτος.

Janus Bifrons

Ο ιστορικός χώρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου υποδέχεται την πρώτη έκθεση του νέου έτους. Η ομαδική εικαστική έκθεση "Janus Bifrons" εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 32 σύγχρονων εικαστικών που δημιουργούν, σχολιάζουν και εύχονται από καρδιάς για τη νέα χρονιά. 

Ο Ιανός (λατινικά: Ianus) είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων. Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.

Janus Bifrons
Kostas G. Schnippering
Janus Bifrons
θανασία Θεοδωρακοπούλου, Χρωματικές αντιθέσεις
Janus Bifrons
Αλέξιος Σπανίδης, Ιανός ΙΙ, 20x20cm, Κολάζ με ακρυλικά

Ο θεός Ιανός, είχε δύο πρόσωπα, ένα "κακό", αγέλαστο και ένα "καλό", χαρούμενο και γι’ αυτό άλλωστε τον αποκαλούσαν και "Janus bifrons", δηλαδή διπρόσωπο Ιανό. Τα δύο αυτά πρόσωπα έβλεπαν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το ένα, το "κακό", έβλεπε πίσω στον παλιό χρόνο, ενώ το άλλο το "καλό" μπροστά στον νέο χρόνο. Τα δυο του πρόσωπα, με αυτό τον τρόπο, συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αφιέρωσαν στον Ιανό τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, που κοιτάζει πίσω προς τον προηγούμενο χρόνο και μπροστά προς τον επόμενο.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. 

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Jalex – Jocasta M. - Kostas G. Schnippering – Maria Vlasseros – Yiannis Kaminis – Yiannis Nomikos – Αγγελάκη Αναστασία - Έλενα Αρσενίδου – Μίνα Γκελντή – Λεωνίδας Δαΐρης – Αικατερίνη Διαμαντοπούλου – Φαίδρα Εγγλέζου - Αθανασία Θεοδωρακοπούλου – Ρένα Καμάρη – Νίκος Καραμπάσης – Ελένη Καρνέζη – Χρήστος Κονταρούδης – Φάνης Κοττάς – Θεοδώρα Λιακοπούλου – Ευαγγελία Λιάσκου – Δέσποινα Μαρία Λογίδου – Ελένη Λουκή – Ειρήνη Μπρέμπου – Βασίλειος Παλιός – Γιόλα Πήττα – Αικατερίνη Πουλιάση – Βιβέττα Σαρρή – Αλέξιος Σπανίδης – Μίνα Σπηλιοπούλου – Αλέξης Τελιανίδης – Μαργαρίτα Τελιανίδου – Καίτη Τσαβαρή
   
Εγκαίνια: 9/1 (5 – 9 μ.μ.)

Info: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος | 9-21/1 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.