Η ίαση ως η πιο θεμελιώδης μορφή οικονομίας, στην έκθεση της Γεωργίας Σαγρή

H γκαλερί "The Breeder" παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Γεωργίας Σαγρή.

Οικονομία

Χρησιμοποιώντας μια εκλεκτικιστική μέθοδο αποκατάστασης, συντήρησης και επανεπινόησης, η νέα έκθεση της Γεωργίας Σαγρή, που εγκαινιάζεται στις 12 Ιανουαρίου,, μιλά για μια συνθήκη που αφορά τα ίδια τα σώματα και τον τρόπο που τραυματίζονται και επουλώνονται. 

Στην καλλιτεχνική της πορεία, η Σαγρή έχει αναπτύξει μια πρακτική φροντίδας που ονομάζει "'Ιαση", η οποία συνδέεται εννοιολογικά με τον ορισμό της ελληνικής λέξης ίαση, ως επούλωση. Η "'Ιαση" γεννήθηκε από την ανάγκη της καλλιτέχνιδας να προετοιμαστεί και να αναρρώσει από απαιτητικά της έργα περφόρμανς. Η "'Ιαση" έκτοτε έχει εξελιχθεί σε συνεχή έρευνα σχετικά με τις καταστάσεις του σώματος, τις οποίες η Σαγρή αποκαλεί "παθολογίες της επιτέλεσης". Με αυτή την έκθεση η Σαγρή δείχνει πως η ίαση είναι η πιο θεμελιώδης μορφή οικονομίας και μετά από πρόσκληση της καλλιτέχνιδας, την έκθεση επιμελούνται η Δανάη Γιαννόγλου και ο Γιώργος Μπεκιράκης. 

Για τηνέκθεση στην Breeder, η "'Ιαση", ως πρακτική επούλωσης εφαρμόζεται στα ίδια τα έργα. Στην "Οικονομία" η Σαγρή εστιάζει την προσοχή της στην αναδιοργάνωση πρακτικών, υλικών και αντικειμένων που έχουν παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν. Τα έργα και οι πρακτικές που παρουσιάζονται μοιράζονται κοινές ιδιότητες: τα περισσότερα υπέστησαν φθορά και βρέθηκαν εκτός του συστήματος κυκλοφορίας και διακίνησης έργων τέχνης, φτάνοντας σχεδόν μια κατάσταση εξαφάνισης. Ορισμένα φθάρθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκθέσεων, άλλα με την χρήση τους σε έργα περφόρμανς ή την έκθεσή τους στο δημόσιο χώρο και κάποια από αυτά καταστράφηκαν λόγω κακής διαχείρισης κατά την απεγκατάσταση και τη μεταφορά τους.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις περφόρμανς, που επίσης βρίσκονται σε καθεστώς μη ορατότητας, σε αυτήν την περίπτωση γιατί δεν καταγράφηκαν ποτέ. Μέρος της δικής τους αποκατάστασης είναι η αναζήτηση μαρτυριών και αποσπασμάτων καταγραφής, με βάση τα οποία η καλλιτέχνιδα ανασυνθέτει τις περφόρμανς μνημονικά και τις επιτελεί εκ νέου. Η διαδικασία αυτή είναι οικονομική με την έννοια ότι δημιουργεί καινούργια έργα ανασύροντας και επικυρώνοντας έργα που ήδη υπάρχουν. Η κύρια οικονομική διάσταση ωστόσο έγκειται στην νοηματική επανασυγκρότηση των έργων. Παρότι τα έργα έχουν ενδιαφέρουσες σταδιοδρομίες σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, βρίσκονται τώρα σε κατάσταση φαινομενικά ανεπανόρθωτη. Η φθορά στην οποία έχουν περιέλθει αποτελεί ένα δεδομένο που η Σαγρή επιθυμεί να ανατρέψει.

Εγκαίνια: 12/1 (7-10 μ.μ.)

Περφόρμανς:

Αναπνοή (2003): Σάββατο 21 Ιανουαρίου, 12-5 μ.μ.
Βαθιά Ακρόαση (2001): Σάββατο 21 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.
Ενοίκιο (2009): η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα

Info: The Breeder | 12/1-5/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Nice to Meet You, Again" μας λέει η Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Η δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων, όπου έντονα χρώματα, γεωμετρικά μοτίβα, σύμβολα και προσωπικές μνήμες συνθέτουν ένα δυναμικό εικαστικό σύμπαν

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/09/2026

Τι σχέση έχει η κοινωνιολογία με τη ραπ;

Και τι θα λέγατε, επίσης, για συζητήσεις με δημοφιλείς ράπερ, όπως οι ΛΕΞ, Εθισμός, Λόγος Τιμής, Νέγρος του Μοριά και Novel 729;

"Ο Καβάφης και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα" παρουσιάζονται στο Zátopek

Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, ενώ με τον συγγραφέα θα συζητήσει η δημοσιογράφος Ελεωνόρα Ορφανίδου.

O Κωνσταντίνος Βήτα ζωγραφίζει

Μια άγνωστη στους πολλούς δημιουργική του πτυχή αποκαλύπτει ο Κ.ΒΗΤΑ με μια σειρά πίνακες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, στο MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Τι σχέση έχει ο Ταρκόφσκι με την αρχιτεκτονική;

Η απάντηση στο βιβλίο του Φινλανδού αρχιτέκτονα Juhani Pallasmaa "Η αρχιτεκτονική της εικόνας | Ο υπαρξιακός χώρος στον κινηματογράφο" από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ταξίδι στην Ευρώπη μέσα από 4 βιβλία

Από τη Μάλτα ως και το Βέλγιο μάς έρχονται αυτά τα τέσσερα νέα βιβλία ξένης λογοτεχνίας από τη World Books.

Αυτό είναι το Κιου για τη νέα σχολική χρονιά

Το φρέσκο βιβλιοπωλείο της Κυψέλης είνα αφιερωμένο στο σινεμά και το θέατρο αλλά έχει και όλα τα απαραίτητα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.