Η ίαση ως η πιο θεμελιώδης μορφή οικονομίας, στην έκθεση της Γεωργίας Σαγρή

H γκαλερί "The Breeder" παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Γεωργίας Σαγρή.

Οικονομία

Χρησιμοποιώντας μια εκλεκτικιστική μέθοδο αποκατάστασης, συντήρησης και επανεπινόησης, η νέα έκθεση της Γεωργίας Σαγρή, που εγκαινιάζεται στις 12 Ιανουαρίου,, μιλά για μια συνθήκη που αφορά τα ίδια τα σώματα και τον τρόπο που τραυματίζονται και επουλώνονται. 

Στην καλλιτεχνική της πορεία, η Σαγρή έχει αναπτύξει μια πρακτική φροντίδας που ονομάζει "'Ιαση", η οποία συνδέεται εννοιολογικά με τον ορισμό της ελληνικής λέξης ίαση, ως επούλωση. Η "'Ιαση" γεννήθηκε από την ανάγκη της καλλιτέχνιδας να προετοιμαστεί και να αναρρώσει από απαιτητικά της έργα περφόρμανς. Η "'Ιαση" έκτοτε έχει εξελιχθεί σε συνεχή έρευνα σχετικά με τις καταστάσεις του σώματος, τις οποίες η Σαγρή αποκαλεί "παθολογίες της επιτέλεσης". Με αυτή την έκθεση η Σαγρή δείχνει πως η ίαση είναι η πιο θεμελιώδης μορφή οικονομίας και μετά από πρόσκληση της καλλιτέχνιδας, την έκθεση επιμελούνται η Δανάη Γιαννόγλου και ο Γιώργος Μπεκιράκης. 

Για τηνέκθεση στην Breeder, η "'Ιαση", ως πρακτική επούλωσης εφαρμόζεται στα ίδια τα έργα. Στην "Οικονομία" η Σαγρή εστιάζει την προσοχή της στην αναδιοργάνωση πρακτικών, υλικών και αντικειμένων που έχουν παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν. Τα έργα και οι πρακτικές που παρουσιάζονται μοιράζονται κοινές ιδιότητες: τα περισσότερα υπέστησαν φθορά και βρέθηκαν εκτός του συστήματος κυκλοφορίας και διακίνησης έργων τέχνης, φτάνοντας σχεδόν μια κατάσταση εξαφάνισης. Ορισμένα φθάρθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκθέσεων, άλλα με την χρήση τους σε έργα περφόρμανς ή την έκθεσή τους στο δημόσιο χώρο και κάποια από αυτά καταστράφηκαν λόγω κακής διαχείρισης κατά την απεγκατάσταση και τη μεταφορά τους.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις περφόρμανς, που επίσης βρίσκονται σε καθεστώς μη ορατότητας, σε αυτήν την περίπτωση γιατί δεν καταγράφηκαν ποτέ. Μέρος της δικής τους αποκατάστασης είναι η αναζήτηση μαρτυριών και αποσπασμάτων καταγραφής, με βάση τα οποία η καλλιτέχνιδα ανασυνθέτει τις περφόρμανς μνημονικά και τις επιτελεί εκ νέου. Η διαδικασία αυτή είναι οικονομική με την έννοια ότι δημιουργεί καινούργια έργα ανασύροντας και επικυρώνοντας έργα που ήδη υπάρχουν. Η κύρια οικονομική διάσταση ωστόσο έγκειται στην νοηματική επανασυγκρότηση των έργων. Παρότι τα έργα έχουν ενδιαφέρουσες σταδιοδρομίες σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, βρίσκονται τώρα σε κατάσταση φαινομενικά ανεπανόρθωτη. Η φθορά στην οποία έχουν περιέλθει αποτελεί ένα δεδομένο που η Σαγρή επιθυμεί να ανατρέψει.

Εγκαίνια: 12/1 (7-10 μ.μ.)

Περφόρμανς:

Αναπνοή (2003): Σάββατο 21 Ιανουαρίου, 12-5 μ.μ.
Βαθιά Ακρόαση (2001): Σάββατο 21 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.
Ενοίκιο (2009): η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα

Info: The Breeder | 12/1-5/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Tilda Swinton είναι ένα αερικό επί γης

Από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου, η βρετανιδα ηθοποιός "προσγειώνεται" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και αυτό το κείμενο είναι μία ωδή για εκείνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΡΑΛΛΗ
16/05/2026

Φόρος τιμής στη γλυπτική και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη

18 απόφοιτοι του Α' εργαστηρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών τιμούν την τέχνη τους και τον δάσκαλό τους σε μια ομαδική έκθεση στη Sianti Gallery.

Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη συνομιλεί με τον Αλέκο Φασιανό

Η εικαστικός έρχεται σε διάλογο με τον μεγάλο έλληνα ζωγράφο με την ατομική της έκθεση "Βουκολικός πυρετός", φέρνοντας στην επιφάνεια μια άγνωστη πτυχή του Φασιανού: το design.

Η Alaya γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γεφυρώνοντας το φυσικό έκθεμα με την ψηφιακή εμπειρία

Μια ευκαιρία επαφής με την πολιτιστική κληρονομιά, γόνιμου προβληματισμού γύρω από το μέλλον των μουσείων και με τις νέες μορφές πρόσβασης στην πολιτιστική εμπειρία.

Έχουν τα ημιτελή κτίρια μνήμη;

Eγκαίνια του 3ου κεφαλαίου της έκθεσης "Discontinuity as Chronicle" των Μαρία Λάλου & Skafte Aymo-Boot, με τίτλο Alpha-Delta:Undisclosed Case Study στο cross section archive.

Δύο περίπατοι και νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις Καλέντη

Δύο βιβλιο - περίπατοι και ένα νέο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε τον Μάιο.

Το "Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία" του The Boy έρχεται στην Στέγη

Η Αυστραλία για τον The Boy είναι μια συναυλία, μια παράσταση, ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, μια μουντζούρα ή ένα όνειρο που σε καλωσορίζει.