"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου , μια ημέρα πριν την ολοκλήρωση του επετειακού αφιερώματος "Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους", το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει δυο διαφορετικές ξεναγήσεις με την παρουσία καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

Η έκθεση "Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους" αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Στο πρώτο σκέλος της αναδεικνύεται η πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και τα Γράμματα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ στο δεύτερο οι επιρροές που δέχθηκαν νεότεροι καλλιτέχνες.

Συνολικά 39 καλλιτέχνες – από τους "πρωτόκλητους" μαθητές του Νίκο Εγγονόπουλο και Γιάννη Τσαρούχη μέχρι, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Μόραλη, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο και τον Κλέαρχο Λουκόπουλο – αντιπαραθέτουν έργα τους με αυτά του Φώτη Κόντογλου.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου | 12.30-1.30 μ.μ. & 1.45-2.45 μ.μ.

Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα ανά ξενάγηση
Κόστος συμμετοχής: 15€
Κόστος συμμετοχής για B&E Members: 12€

Απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων στο goulandris.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

  • Αφιερώματα

Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον χαρισματικό δάσκαλο Φώτη Κόντογλου αλλά και στα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η έκθεση αναπτύσσεται στις εξής θεματικές ενότητες: Οι πρώτοι μαθητές, Μύθοι και ήρωες, Προσωπογραφίες, Τοπογραφίες, Ο ξεριζωμός, Ιστορήσεις ναών, Εικονογραφία. Έργα 39 καλλιτεχνών αντιπαρατίθενται σε έργα του Φώτη Κόντογλου όπου καταδεικνύονται οι επιρροές, άμεσες και έμμεσες: 52 δανειστές, ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες συνέβαλαν με δανεισμούς που αριθμούν σε 135 έργα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Innerland Project: Ένας διάλογος μεταξύ Τέχνης και Ψυχολογίας

Ένα project με workshops και συζητήσεις που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα στο Θησείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/12/2025

Συμφωνική συναυλία "στον απόηχο της γιορτής" με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: Ο Κύκλος "Συμφωνικές βραδιές" συνεχίζεται το Σάββατο 24 Ιανουαρίου με δύο νέους καλλιτέχνες.

Το Open House Athens φιλοξενεί το 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Open House Europe

Ένα διήμερο για τη διαφύλαξης της κληρονομιάς του αύριο.

Πότε θα γεμίσει η έκθεση All Eyes on Palestine με μουσική και ήχους της Γάζας

All Eyes on Palestine: Η έκθεση μας παρακινεί να δούμε την Παλαιστίνη, θα γεμίσει στις 28 Δεκεμβρίου με μουσική και ήχους της Γάζας.

Οι εκθέσεις που θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη το 2026

Νέα εικαστικά πρότζεκτ στα παραρτήματα του μουσείου.

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Έντεκα νέες προτάσεις για κάθε αναγνωστικό γούστο, από τη λογοτεχνία και το θρίλερ μέχρι τα παιδικά και τα βιβλία για γονείς.

Η "κοσμογονία" ζωγραφικής στην ANiMA Gallery παρατείνεται κατά μια εβδομάδα

"Γένεσις – Κοσμογονία": Η έκθεση του Λάμπρου Σταυρόπουλου στην ANiMA Gallery παρατείνεται κατά μία βδομάδα