"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου , μια ημέρα πριν την ολοκλήρωση του επετειακού αφιερώματος "Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους", το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει δυο διαφορετικές ξεναγήσεις με την παρουσία καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

Η έκθεση "Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους" αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Στο πρώτο σκέλος της αναδεικνύεται η πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και τα Γράμματα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ στο δεύτερο οι επιρροές που δέχθηκαν νεότεροι καλλιτέχνες.

Συνολικά 39 καλλιτέχνες – από τους "πρωτόκλητους" μαθητές του Νίκο Εγγονόπουλο και Γιάννη Τσαρούχη μέχρι, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Μόραλη, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο και τον Κλέαρχο Λουκόπουλο – αντιπαραθέτουν έργα τους με αυτά του Φώτη Κόντογλου.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου | 12.30-1.30 μ.μ. & 1.45-2.45 μ.μ.

Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα ανά ξενάγηση
Κόστος συμμετοχής: 15€
Κόστος συμμετοχής για B&E Members: 12€

Απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων στο goulandris.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

  • Αφιερώματα

Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον χαρισματικό δάσκαλο Φώτη Κόντογλου αλλά και στα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η έκθεση αναπτύσσεται στις εξής θεματικές ενότητες: Οι πρώτοι μαθητές, Μύθοι και ήρωες, Προσωπογραφίες, Τοπογραφίες, Ο ξεριζωμός, Ιστορήσεις ναών, Εικονογραφία. Έργα 39 καλλιτεχνών αντιπαρατίθενται σε έργα του Φώτη Κόντογλου όπου καταδεικνύονται οι επιρροές, άμεσες και έμμεσες: 52 δανειστές, ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες συνέβαλαν με δανεισμούς που αριθμούν σε 135 έργα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/09/2025

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.

Μία διεθνής έκθεση τέχνης κάνει στάση στο St. George Lycabettus

Το "Crosslines" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Global Tour 2025- Europe.