Γνωρίστε το έργο του Γιώργου Σταθόπουλου μέσα από μια "ουτοπική" ξενάγηση

Η έκθεση «Νήσος Ουτοπία» θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στη γκαλερί Sianti.

Γιώργος Σταθόπουλος Νήσος Ουτοπία

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης "Νήσος Ουτοπία" του σύγχρονου υμνογράφου του έρωτα, Γιώργου Σταθόπουλου, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου (12.30 μ.μ.) θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης και ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά, παρουσία του ζωγράφου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου των εκδόσεων Νίκας της σειράς τέχνης, ενώ θα ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Ο Σταθόπουλος φιλοτεχνεί πόλεις, στις οποίες ο καταλυτικά κυρίαρχος και πολύχρωμος κάθετος ή οριζόντιος άξονας των πόλεων, δεσμεύει τον θεατή με την πρώτη ματιά. Μέσα στο γεμάτο πληροφορίες περιβάλλον δημιουργούνται απλές καθημερινές ιστορίες με ανθρωποκεντικό χαρακτήρα. Νεανικά γυναικεία πρόσωπα και ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε μετέωρα κτίσματα ενισχύουν την ρομαντική αλλά κυρίως την χιμαιρική διάθεση του καλλιτέχνη. 

Στις ουτοπικές πόλεις του Σταθόπουλου η σύχρονη επικαιρότητα είτε είναι ζοφερή είτε όχι αλλά και οι αρχαιοελληνικοί μύθοι αποδίδονται με ευφυείς χρωματικούς συνδυασμούς, που συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μιας εκρηκτικής χίμαιρας. Έτσι, δημιουργείται ένας κόσμος ποιητικός, που δίνει την αίσθηση ότι  ίπταται αλλά τελικά είναι ονειρικά απελευθερωμένος. Τα έντονα, όμως, συμβολικά στοιχεία της ελληνικότητας πάντα σε πρώτο πλάνο στα έργα, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μία ουτοπία ή για  μία πραγματικότητα με εξπρεσιονιστική γραφή. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργος Σταθόπουλος. Νήσος Ουτοπία

  • Ζωγραφική

Η «Νήσος Ουτοπία» αποτυπώνει το ίδιο το εργαστήριο του καλλιτέχνη Γιώργου Σταθόπουλου. Πίνακες με ζωηρά χρώματα και σύμβολα κλασικά-παραδοσιακά, νεανικά γυναικεία πρόσωπα ή ποδηλάτισσες με σχεδόν γυμνό τον βωμό επί σέλας, σφριγηλά αγόρια ή και ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε μετέωρα κτίσματα συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μιας εκρηκτικής χίμαιρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Παλιό χώμα": Ιστορίες παράλληλες, 24 αιώνες μακριά

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαζαφείριου (εκδ. νήσος) φέρνει στο προσκήνιο μια υπαρξιακή αναζήτηση μέσα από την τομή δύο ιστοριών, ενός αρχαιολόγου κι ενός βετεράνου του μακεδονικού στρατού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2025

Οι "Αδέσποτες σκύλες" δεν είναι ένα βιβλίο για "Πηνελόπες"

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Carnivora το βιβλίο της Μεξικανής Ντάλια δε λα Σέρδα, που αποδομεί σε δεκατρείς ιστορίες το γνώριμο μοντέλο των γυναικών που θυσιάζονται υπομονετικά.

"11317": HIV και καρκίνος μέσα από τα μάτια ενός κουίρ ατόμου

Η έκθεση γεννήθηκε μέσα από χρόνια θεραπείας, φόβου και προσωπικής μεταμόρφωσης.

Οι πέντε Ελληνίδες εικαστικοί που επιβιβάστηκαν στο 'Ματαρόα', το πλοίο της μεγάλης φυγής

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανακοίνωσε τον νέο κύκλο διαλέξεων ιστορίας της τέχνης.

Ο Νίκος Ποδιάς στήνει ένα "Safe Area" μέσα στη Citronne

Ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από παραδόσεις και απηχήσεις του παγκοσμίου πολιτισμού.

Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ αφηγείται τους αγώνες και τον πόνο των γυναικών

Η διακεκριμένη καλλιτέχνιδα, δημιουργός της "Ροζ σημαίας", επιστρέφει στην εγχώρια σκηνή με νέα έκθεση.

Καλλιτέχνες τονίζουν την ανάγκη μας για "Διασυνδεσιμότητα"

Το ομαδικό πρότζεκτ στο dot wip εστιάζει σε μια καίρια ιδέα που συχνά παραβλέπεται.