Γνωρίστε το έργο του Γιώργου Σταθόπουλου μέσα από μια "ουτοπική" ξενάγηση

Η έκθεση «Νήσος Ουτοπία» θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στη γκαλερί Sianti.

Γιώργος Σταθόπουλος Νήσος Ουτοπία

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης "Νήσος Ουτοπία" του σύγχρονου υμνογράφου του έρωτα, Γιώργου Σταθόπουλου, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου (12.30 μ.μ.) θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης και ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά, παρουσία του ζωγράφου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου των εκδόσεων Νίκας της σειράς τέχνης, ενώ θα ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Ο Σταθόπουλος φιλοτεχνεί πόλεις, στις οποίες ο καταλυτικά κυρίαρχος και πολύχρωμος κάθετος ή οριζόντιος άξονας των πόλεων, δεσμεύει τον θεατή με την πρώτη ματιά. Μέσα στο γεμάτο πληροφορίες περιβάλλον δημιουργούνται απλές καθημερινές ιστορίες με ανθρωποκεντικό χαρακτήρα. Νεανικά γυναικεία πρόσωπα και ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε μετέωρα κτίσματα ενισχύουν την ρομαντική αλλά κυρίως την χιμαιρική διάθεση του καλλιτέχνη. 

Στις ουτοπικές πόλεις του Σταθόπουλου η σύχρονη επικαιρότητα είτε είναι ζοφερή είτε όχι αλλά και οι αρχαιοελληνικοί μύθοι αποδίδονται με ευφυείς χρωματικούς συνδυασμούς, που συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μιας εκρηκτικής χίμαιρας. Έτσι, δημιουργείται ένας κόσμος ποιητικός, που δίνει την αίσθηση ότι  ίπταται αλλά τελικά είναι ονειρικά απελευθερωμένος. Τα έντονα, όμως, συμβολικά στοιχεία της ελληνικότητας πάντα σε πρώτο πλάνο στα έργα, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μία ουτοπία ή για  μία πραγματικότητα με εξπρεσιονιστική γραφή. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργος Σταθόπουλος. Νήσος Ουτοπία

  • Ζωγραφική

Η «Νήσος Ουτοπία» αποτυπώνει το ίδιο το εργαστήριο του καλλιτέχνη Γιώργου Σταθόπουλου. Πίνακες με ζωηρά χρώματα και σύμβολα κλασικά-παραδοσιακά, νεανικά γυναικεία πρόσωπα ή ποδηλάτισσες με σχεδόν γυμνό τον βωμό επί σέλας, σφριγηλά αγόρια ή και ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε μετέωρα κτίσματα συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μιας εκρηκτικής χίμαιρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Από την αρχιτεκτονική στο βίωμα: Η νέα έκθεση για την έννοια της κατοίκησης στο Chili Art Gallery

"Οι κατοικίες του Εαυτού" του Πάρη Καπράλου, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες, εξετάζουν την κατοίκηση ως ψυχολογική, υπαρξιακή και συμβολική διεργασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

"Belly of the Fish": Αναζητώντας την εξέλιξη μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο σουρεαλισμό

Η Βαλεντίνα Μπαρτολίνι χρησιμοποιεί βιβλικές εικόνες για να χαρτογραφήσει διαδικασίες ανάπτυξης και μεταμόρφωσης.

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ "Από χώμα και νερό"

Παλιοί, αλλά και νεότεροι επαγγελματίες τρίτης γενιάς, μοιράζονται την σκέψη τους γύρω από την κεραμική και το μέλλον του επαγγέλματος.

"Μετα-Διαδρομές": Νέα έκθεση και βιβλίο από τον Ιωάννη Μάζη

Ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη θεωρία και τη γεωπολιτική σκέψη.

Αναδρομική έκθεση για τον διεθνούς φήμης φωτογράφου μόδας Bill Georgoussis

Οι σημαντικότερες στιγμές από την 30ετή πορεία του δημιουργού σε ένα αφιέρωμα στη Λέσβο.

Ο έξαλλος χορός της Bella Baxter γεννά τα "ScreenShots" της Μάτως Ιωαννίδου

Η ατομική έκθεση της ζωγράφου, εμπνευσμένη από το Poor Things του Λάνθιμου, παρουσιάζεται στο Art Project Space.