"Πράξεις μοντερνισμού": Μια συζήτηση για την έκθεση του Αντώνη Πίττα

Με τη συζήτηση «Πράξεις μοντερνισμού», το ΕΜΣΤ επανέρχεται στα κεντρικά θέματα της έκθεσης του Αντώνη Πίττα.

Αντώνης Πίττας

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης του Αντώνη Πίττα "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg", το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τη Δευτέρα 14/11 συζήτηση για την πολιτική κληρονομιά του μοντερνισμού και τις εσωτερικές αντιφάσεις των μεγάλων κινημάτων διαμαρτυρίας. 

Το 2019 ξέσπασαν στη Γαλλία οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων", ενός κινήματος που ζητούσε περισσότερη οικονομική δικαιοσύνη. Ο Αντώνης Πίττας, που εκείνη την περίοδο έκανε ένα residency στο σπίτι του Theo van Doesburg, πρωτεργάτη του κινήματος της ιστορικής πρωτοπορίας De Stijl, είδε την σύμπτωση αυτή σαν μια ευκαιρία να εξετάσει την κληρονομιά του μοντερνισμού μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα.

Διαβάστε Επίσης

Φωτογράφισε τους διαδηλωτές, την αστυνομία και τις αντιπαραθέσεις τους στους δρόμους και δημιούργησε από το περίγραμμα των σωμάτων τους σιλουέτες φτιαγμένες από το κίτρινο ανακλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στις οδικές σημάνσεις. Για την έκθεση, τοποθέτησε τις σιλουέτες μπροστά από αυθεντικά έργα του van Doesburg, που για πρώτη φορά εκτέθηκαν στην Ελλάδα. Oι σιλουέτες έμοιαζαν να κλείνουν τον δρόμο αλλά και να προστατεύουν το έργο και την κληρονομιά του.

mail (3).jpg

Με τη συζήτηση "Πράξεις μοντερνισμού", το ΕΜΣΤ επανέρχεται στα κεντρικά θέματα της έκθεσης του Αντώνη Πίττα. Ποιες είναι οι φιλοσοφικές και πολιτικές αντιφάσεις του μοντερνισμού που επιζούν ως τις ημέρες μας; Ποιος είναι ο ρόλος του κίτρινου χρώματος στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης; Υπάρχει άραγε μια διπλή υπόσταση στα μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας που από τη μία ζητούν περισσότερη δικαιοσύνη, ισονομία και ευημερία και από την άλλη διακινούν συχνά πολιτικές ιδεολογίες αυταρχισμού και ανορθολογισμού;

Mε την ευκαιρία της συζήτησης θα παρουσιαστεί η έκδοση του ΕΜΣΤ "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg", η οποία εντάσσεται στο καινούριο πρόγραμμα ψηφιακών/έντυπων εκδόσεων του Μουσείου.

Συμμετέχουν οι Johan F. Hartle, φιλόσοφος και πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ, και η Δάφνη Βιτάλη, επιμελήτρια του ΕΜΣΤ. Συντονίζει η επιμελήτρια εκδόσεων του ΕΜΣΤ, Άννυ Μάλαμα.

Info: 14/11 στις 5.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αντώνης Πίττας. jaune, geel, gelb, yellow

  • Εικαστικά

Ο Αντώνης Πίττας γεμίζει τον δεύτερο όροφο με σιλουέτες διαδηλωτών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Το έντονο κίτρινο χρώμα κυριαρχεί σε κάθε έργο, τη φωτεινότητα του οποίου "σπάνε" τα σχέδια του Ολλανδού καλλιτέχνη Theo Van Doesburg, ιδρυτή του κινήματος De Stijl. (Επανα)συστήνοντας στους επισκέπτες έναν από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης και συνδέοντας τα έργα του με δημιουργίες εμπνευσμένες από την παγκόσμια επικαιρότητα, ο Πίττας γεφυρώνει την παλαιότερη με την σημερινή καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική πρωτοπορία και ρίχνει φως σε ένα όχι τόσο γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας, τις πολιτικές αναταραχές στην Ουτρέχτη, γενέτειρα του Van Doesburg, όταν η πόλη βρισκόταν υπό την επιρροή μιας στρατιωτικής δικτατορίας το '60 και το '70.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".