23 φωτογράφοι προβάλλουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της Ελευσίνας

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας.

Μυστήριο_24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης © Χρυσούλα Σταμπολίτη

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας, διοργανώνει τη δράση "Μυστήριο_24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης", στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος. 23 φωτογράφοι – μέλη της λέσχης συνθέτουν την τοπιογραφία της Ελευσίνας, προβάλλοντας τις αθέατες συντεταγμένες της, τις πολιτισμικές ιδαιτερότητές της, καθώς και έργα των ανθρώπων της,  σε μια σπάνια φωτογραφική έκθεση για την πόλη, υπό την επιμέλεια του φωτογράφου Βασίλη Γεροντάκου.

Το "Μυστήριο_24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης" εντάσσεται στη θεματική του προγράμματος Ελευσίνα Ακίνητη^ της 2023 Ελευσίς, περιλαμβάνοντας έργα φωτογραφίας όπως φωτογραφικές εκθέσεις, προγράμματα φιλοξενίας και ειδικές εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων, με πεδίο έμπνευσης τον συνεχώς μεταβαλλόμενο τόπο της Ελευσίνας και των προσώπων της. Η ιδέα της δράσης ξεκίνησε από τη Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας το 2016, ως μια ιδανική εκκίνηση της λειτουργίας της στην πόλη που θα φιλοξενούσε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Θέλοντας να δημιουργήσουν τις δικές τους μελλοντικές μνήμες, τα μέλη της Λέσχης υλοποίησαν το 2019 ένα 4μηνο εργαστήριο δημιουργικής φωτογραφίας και με όχημα τη συλλογική έρευνα και εργασία, πραγματοποίησαν συναντήσεις και επισκέψεις σε βιομηχανικούς χώρους, αρχαιολογικά μνημεία, συνοικίες και τον περιβάλλοντα χώρο τους. Τα τοπία της Ελευσίνας ενεργοποίησαν τη φαντασία τους και μέσω της φωτογραφικής τέχνης, το βλέμμα τους μετουσιώθηκε σε καλλιτεχνική έκφραση. 

Οι καρποί του εργαστηρίου της Φωτογραφικής Λέσχης Ελευσίνας περιλαμβάνονται σήμερα ως τεκμήρια καταγραφής σε πραγματικό χρόνο της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της, στην ομαδική αυτή έκθεση φωτογραφίας, καθώς και σε μια ειδική έντυπη έκδοση – φωτογραφικό λεύκωμα. Το σύνολο των φωτογραφιών δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη δράση Μυστήριο_24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης και θα παρουσιαστεί από τις 9 Νοεμβρίου στο κοινό για πρώτη φορά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ανδρώνη Βούλα, Αντωνοπούλου Ξένια, Γεροντάκος Βασίλης, Γκίνη Σπυριδούλα, Γρανίτσα Νικολέττα, Ευσταθίου Ελισσάβετ, Ζυγούρη Μαρία, Κατριβέση Χριστίνα, Λιούλη Ελένη, Μπεμπένη Μαρία, Παληοκώστα Κατερίνα, Παναρίτη Μαρία, Παπαϊωάννου Βίκυ, Ρούσση Μαρία, Σπηλιωτοπούλου Λίτσα, Σταμπολίτη Χρυσούλα, Σταυριανού Πόπη, Τσιατσιάνης Γιάννης, Τσολακίδου Άννα, Φεσατίδου – Ψαρράκη Αγάπη, Φρατζεσκάκης Μανούσος, Χριστογεωργάκης Γιώργος, Ψωμόπουλος Δημήτρης.

Εγκαίνια: 9/11 (8 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος | 9/11-18/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 5-9 μ.μ. |  Είσοδος ελεύθερη

Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες: 210 5562001

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.