Οι ρίζες της λέξης "πλαστικό" στην έκθεση "Fake Plastic Trees"

Μια ομαδική έκθεση στην Alibi Gallery αναζητά την ετυμολογική προέλευση του πλαστικού, ως τεχνητό υλικό που μιμείται τα φυσικά αντικείμενα.

Fake Plastic Trees © Εύη Ζαμπέλη

Ανατρέχοντας στην ετυμολογία της λέξης πλαστικό συναντά κανείς το ρήμα πλάσσω ως βασική πηγή προέλευσής της: πλάσσω, δηλαδή: σχηματίζω – δίνω μορφή, αλλά και: προσποιούμαι – επινοώ, πλάθω κάτι ψεύτικο (Πύλη για την Ελληνική γλώσσα). Ετυμολογικά και πάλι, ο R. Barthes (1970), συνδέει το πλαστικό με "το κοινό του όνομα" (την πλαστικότητα), τονίζοντας τη δυνατότητά του να μετασχηματίζεται "ατέρμονα", αποκτώντας εκείνες τις "ταχυδακτυλουργικές" ιδιότητες μιας ύλης "θαυματουργής", στην υπηρεσία της "απομίμησης".

Το πλαστικό, ξεκινώντας ως ένα εύπλαστο τεχνητό υλικό που μιμείται τα φυσικά αντικείμενα και αναπαράγει μαζικά το πολύχρωμο, pop ομοίωμά τους, σε βάθος μόλις μερικών δεκαετιών, φαίνεται να υποκαθιστά το ίδιο το πρωτότυπο παίρνοντας ακόμη και τη θέση της Φύσης. Η επέκταση της χρήσης του ως υλικού, μάλιστα, φτάνει να προεκτείνει και τη χρήση της ίδιας της λέξης "πλαστικό", η οποία από υποκείμενο/φορέας συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ή αντικείμενο σχετικά περιορισμένων ενεργειών, γίνεται προσδιορισμός όλο και περισσότερων φυσικών ή και κατασκευασμένων πραγμάτων. Έτσι, το κόκκινο πλαστικό στη λαβή πληθώρας κουζινικών σκευών του ’70, γίνεται ένα ζευγάρι πλαστικά κόκκινα χείλη ή και μια πλαστική ντοματοσαλάτα στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Fake Plastic Trees
© Πρόδρομος Χαραλαμπίδης

Η ομαδική έκθεση "Fake plastic Trees" στην Alibi Gallery, μέσα από τα έργα οκτώ σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, επιχειρεί να θίξει θέματα που σχετίζονται με την αντίθεση φυσικού – τεχνητού, την τεχνολογική επικράτηση και την υπέρμετρη ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Από μια οικολογική προσέγγιση της σύγχρονης πόλης έτσι όπως την φαντάζονται οι καλλιτέχνες, η έκθεση επικεντρώνεται σε πιθανούς τρόπους με τους οποίους η ζωγραφική, ως ένα παραδοσιακό εικαστικό μέσο, θα μπορούσε σήμερα να εγείρει ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από το πώς "ο κόσμος μας επινοεί πράγματι τον εικονικό του σωσία" (J. Baudrillard).

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Aντρέας Βάης, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Χρήστος Γιαννόπουλος, Εύη Ζαμπέλη, Άγγελος Μεργές, Σωτήρης Πανουσάκης, Ράνια Ράνγκου, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννόπουλος, Ματίνα Χαραλάμπη

Εγκαίνια: 24/9 (7-9 μ.μ.)

Info: Alibi Gallery | 24/9-31/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-2 μ.μ. & 3-6 μ.μ., Σαβ.: 12-6 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Alibi Gallery

Σαρρή 12, Ψυρρή
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μία νέα γκαλερί άνοιξε στον Πειραιά

Ο χώρος τέχνης από τη Νέα Υόρκη πλέον εδρεύει και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ballerina: Ένα έργο τέχνης ζωντανεύει στη σκηνή

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση ετοιμάζεται να μαγέψει το κοινό της Γλυφάδας, με μια παράσταση που ενώνει χορό, μουσική και ζωγραφική σε ένα μαγευτικό καλλιτεχνικό ταξίδι.

Σεμινάρια για όλα τα γούστα: Ιδέες για τα νέα ξεκινήματα του φθινοπώρου

Μια γκάμα σεμιναρίων για να ανακαλύψεις τη δημιουργική σου πλευρά τους επόμενους μήνες.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (13-19/10)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: Το "La Zone" στα Εξάρχεια

Το πολύγλωσσο βιβλιο-καφέ-στέκι στη γειτονιά των Εξαρχείων παίρνει τη σκυτάλη στη στήλη όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους - εκεί που χτυπά ουσιαστικά η καρδιά του βιβλίου.

Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Ίκαρος

Μια ποιητική συλλογή, ένας "κηπουρός" απέναντι στον θάνατο, το πλήρωμα πλοίου Έξι Χιλιάδες και ψυχοθεραπευτές πληγωμένοι μάς περιμένουν στα καινούργια βιβλία που θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα.