9 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τη Μικρασία

Ο χώρος τέχνης 16 Φωκίωνος Νέγρη παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης Δάφνη Αγγελίδου, 1922, 2022, ακρυλικά σε καμβά, 80 x 120 εκ.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στον χώρο 16 Φωκίωνος Νέγρη η ομαδική έκθεση "100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης" σε επιμέλεια της Ελισάβετ Σακαρέλη.  

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, η έκθεση παρουσιάζει 20 έργα εννέα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, τα οποία στην πλειοψηφία τους δημιουργήθηκαν ειδικά για την περίσταση αυτή. 

100 Χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης Κώστας Παπανικολάου, Το ποτάμι της ζωής: Από την καταστροφή της Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη, 2022,
Κώστας Παπανικολάου, Το ποτάμι της ζωής: Από την καταστροφή της Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη, 2022, αυγοτέμπερα σε κοντραπλακέ θαλάσσης, 140 x 160 εκ.​​
100 Χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης Βάλλυ Νομίδου, Χωρίς τίτλο, 2019-2022, χαρτοκατασκευή με υφασμάτινο ρούχο, 14 x 15 x 17 εκ.
Βάλλυ Νομίδου, Χωρίς τίτλο, 2019-2022, χαρτοκατασκευή με υφασμάτινο ρούχο, 14 x 15 x 17 εκ.
100 Χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης Γιάννης Ευθυμίου, Φλεγόμενη εκκλησία, 2022, χρωματιστός χαρτοπολτός, 100 x 120 εκ.
Γιάννης Ευθυμίου, Φλεγόμενη εκκλησία, 2022, χρωματιστός χαρτοπολτός, 100 x 120 εκ.

H ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα υπογράφει το κείμενο του εντύπου της έκθεσης και σημειώνει: "Στο πλαίσιο μιας έκθεσης που επιχειρεί να προσεγγίσει μια ιδιαίτερα σκοτεινή στιγμή της νεοελληνικής ιστορίας, εννέα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες –οκτώ ζωγράφοι και μία γλύπτρια– θίγουν αναπόφευκτα με τα έργα τους το ζήτημα της συλλογικής μνήμης ενός λαού. Οι διαφορετικές εικαστικές αναζητήσεις του κάθε καλλιτέχνη διαμορφώνουν το απόλυτα προσωπικό ιδίωμα του καθενός, προτείνοντας μονοπάτια στα οποία η εικόνα της κοινής μνήμης βαδίζει προς την εικόνα του έργου τέχνης".

Την έκθεση συνοδεύει πλήρως εικονογραφημένη έκδοση.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Γιάννης Ευθυμίου, Μιχάλης Μαδένης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Βάλλυ Νομίδου, Κώστας Παπανικολάου

Εγκαίνια: 21/9 (6-9 μ.μ.)

Info: 16 Φωκίωνος Νέγρη | 21/9-8/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Δάφνη Αγγελίδου, 1922, 2022, ακρυλικά σε καμβά, 80 x 120 εκ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.