Νέος ορισμός για τα μουσεία αντανακλά τον ρόλο των χώρων τέχνης στη σημερινή εποχή

Στην Πράγα αποφασίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων η νέα ερμηνεία για το μουσείο, με ομόφωνη ψήφο (92% υπέρ).

Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης © Shutterstock

50 χρόνια μετά τη διασαφήνισή του, ο ορισμός του τι είναι ένα μουσείο έχει αλλάξει για πρώτη φορά, μετά από ομόφωνη ψήφο των μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (Icom) στην Πράγα.

Εκπροσώποι σε πάνω από 500 μουσεία παγκοσμίως ψήφισαν για την έγκριση του νέου ορισμού στο  Icom Extraordinary General Assembly στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, με 92% να ψηφίζουν υπέρ του. Για πρώτη φορά, ο ορισμός περιλαμβάνει έννοιες όπως "περιεκτικότητα", "προσβασιμότητα", "βιωσιμότητα" και "ηθική".

Ο πρόεδρος του Icom, Albert Garlandi, τόνισε ότι ο νέος ορισμός ήταν "κοινό έδαφος για όλα τα μουσεία σε όλο τον κόσμο". Όπως είπε στο The Art Newspaper: "ο νέος ορισμός συμβαδίζει με μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές που αφορούν τον ρόλο των μουσείων σήμερα. Έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε. Νομίζω ότι αυτή η νέα απόφαση θα βελτιώσει τον ρόλο των μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος ορισμός έχει ως εξής:

Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει υλική και άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προάγουν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν ηθικά, με επαγγελματισμό και με τη συμμετοχή κοινοτήτων, προσφέροντας διάφορες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων.

Πηγή: The Art Newspaper

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ωδή στο ασπρόμαυρο είναι η νέα έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Μια πολυδιάστατη συνομιλία γύρω από τα όρια του χρωματικού φάσματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/10/2025

Ημερίδα για τη διαχρονικότητα των Κυκλάδων ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Πρωτοβουλία Cycladic Identity αναδεικνύει τα ελληνικά νησιά ως ένα ζωντανό εργαστήριο συμμετοχής και συνεργασίας.

"Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά": Ένα νέο φεστιβάλ αλλάζει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης

Σε ένα ζωντανό σκηνικό ιστορίας, τέχνης και συλλογικής μνήμης μετατρέπεται ο Πειραιάς αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μουσείο Μπενάκη: Πώς ο Δημήτρης Πικιώνης σημάδεψε την ελληνική αρχιτεκτονική

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Έλληνα αρχιτέκτονα εγκαινιάζεται σήμερα (22/10).

"Ατμόσφαιρες στα πόδια μου": Προβολές για τη βιωσιμότητα της Γης στην Ταινιοθήκη

Βίντεο προτείνουν νέους τρόπους κατανόησης της σχέσης του ανθρώπου με τη γη.