Τα "δυσλειτουργικά σχήματα" της Όπυς Ζούνη

Η Roma Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων», όπου ζωγραφικά έργα, γλυπτά και κατασκευές της καλλιτέχνιδας μας μεταφέρουν στον αλλόκοτο κόσμο των υλικών και του πνεύματος.

Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, η Roma Gallery εγκαινιάζει την έκθεση "Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων". Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, γλυπτά και κατασκευές της Όπυς Ζούνη από το 1970 έως το 2007.

Την ίδια την ενδιέφερε η "Ψυχανάλυση των σχημάτων", ανασύροντας σχηματισμούς και μοτίβα από τον υλικό κόσμο στον πνευματικό. Άραγε, η Θεωρία Σχημάτων του Jeffrey Young, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ερμηνευτικό εργαλείο του έργου της; Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από το μεγαλείο της Όπυς Ζούνη να αναπαράγει τα δικά του "Πρώιμα Δυσλειτουργικά Σχήματα", την στιγμή που τα ίδια αυτά σχήματα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, εμπλουτίζονται και επεκτείνονται μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων
ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ (1941-2008) "Κίτρινη Δέσμη", 1975. Ακρυλικό σε ξύλινη κατασκευή, 161 x 70 x 30 εκ.

Η ίδια εξηγεί για το έργο της: "Όταν η τέχνη αρχίζει να κωδικοποιείται, να επαναλαμβάνεται, χάνει όλο τον αυθορμητισμό της, δεν μπορεί να ενταχθεί εύκολα στους νόμους της αυστηρής γεωμετρίας. Είναι η συνεχής σύγκρουση μεταξύ λόγου λογικής και διαίσθησης συναισθήματος. Η καλλιτεχνική μου έκφραση ολοκληρώνεται με την ελεύθερη και μεθοδική αντιμετώπιση της δουλειάς. Δουλεύω με τις συμπτώσεις, την τύχη, στοιχεία που δίνουν νέα ώθηση στη φαντασία μου να λειτουργήσει και να οδηγηθεί σε νέες μορφές έκφρασης, σε νέες ιδέες. Έτσι δέχομαι το τυχαίο, αλλά και το καθοδηγώ συγχρόνως. Στη φύση οι διαστρωματώσεις, οι συμμετρίες διαμορφώνονται, αλλάζουν και συσσωρεύονται με ακανόνιστο τρόπο και ρυθμό. Ο ρυθμός δημιουργεί μοιραίως επαναλήψεις. Οι επαναλήψεις δημιουργούν συμμετρίες. Αυτή τη διαδικασία σκέφτομαι ότι ακολουθεί και ο ερευνητής καλλιτέχνης. Έτσι κι εγώ ανακαλύπτω, υποστηρίζω επαναλήψεις μέσα από σχέδια και στη συνέχεια μέσα από το χρώμα. Το χρώμα μπορεί να τονίσει μια συμμετρία στο σχέδιο ή μπορεί να τη διαλύσει, να την εξαφανίσει. Δουλεύω συχνά διαφορετικά χρώματα, αλλά στον ίδιο τόνο, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο μια ισορροπία και μια υποστήριξη του σχεδίου".

Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων
ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ (1941-2008) "Πυραμίδα", 1999. Ακρυλικό σε ξύλινη κατασκευή, 197 x 58 x 58 εκ.

Εγκαίνια: 15/9 (5 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 15/9-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ (1941-2008) "Σκακιέρα - Φύση", 2002. Ακρυλικό σε καμβά, 160 x 160 εκ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.