Μια υπαίθρια έκθεση στη Βασιλίσσης Όλγας θίγει το ζήτημα των γυναικοκτονιών

Η εικαστική έκθεση «#NotAlone OpenAir» αποτελεί μέρος της φετινής καμπάνιας #NotAlone – Εκστρατεία κοινωνικού αντίκτυπου ενάντια σε κάθε μορφή Κακοποίησης του ART HUB Athens, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην έμφυλη βία.

#NotAlone Open Air

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας και με σύμμαχο την Τέχνη ως σημαντική δύναμη για κοινωνική αλλαγή, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη διεθνή πλατφόρμα πολιτιστικής έκφρασης ART HUB Athens, παρουσιάζει την υπαίθρια ομαδική εικαστική έκθεση "#NotAlone OpenAir".

Η έκθεση που διοργανώνεται στον πεζόδρομο της Βασιλίσσης Όλγας έως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μέρος της φετινής ετήσιας καμπάνιας #NotAlone – Εκστρατεία κοινωνικού αντίκτυπου ενάντια σε κάθε μορφή Κακοποίησης του ART HUB Athens, φιλοδοξεί να στείλει ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Συνεισφέροντας έμπρακτα στους σκοπούς της δράσης, ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε τα ειδικά stands πάνω στον πεζόδρομο για να φιλοξενήσουν τα πρωτότυπα έργα των Ελλήνων δημιουργών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ART HUB Athens.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά με την έκθεση: "Κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα έμφυλης βίας είναι δικός μας άνθρωπος. Είναι η γυναίκα μας, η κόρη μας, η μητέρα μας. Στηρίζουμε τις γυναίκες – θύματα να βρουν τη δύναμη να ξεφύγουν και μέσα από την τέχνη ευαισθητοποιούμε όλους εμάς ώστε να καταδικάζουμε απερίφραστα τα περιστατικά βίας, αλλά και να τα καταγγέλουμε. Γιατί και η αδιαφορία σκοτώνει".

Σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών της Έκθεσης, "η κρίση αξιών που διέπει την ελληνική κοινωνία, η ελλιπής παιδεία καθώς και η αποσιώπηση της βίας εν γένει, αποτελούν κύριους παράγοντες της έξαρσης των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια. Η λίστα των θυμάτων αυξάνει συνεχώς, ενώ οι επιζούσες συνεχίζουν να βιώνουν συντριπτικά και σε καθημερινή βάση, το ψυχολογικό και σωματικό τραύμα, το οποίο προκλήθηκε από θύτες που θεώρησαν -και θεωρούν- ότι κατέχουν τον συνάθρωπό τους, ως υλική μορφή. Οφείλουμε όλοι μαζί, να αποτινάξουμε το πέπλο της σιωπής και να συνδράμουμε με κάθε μέσο στην καταστολή και πρόληψη της βίας, η οποία είναι σωματική, λεκτική και ψυχολογική".

Η Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, Άννα Ροκοφύλλου, τόνισε: "Η βία κατά των γυναικών έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Αυτό είναι πλήγμα για ολόκληρη την κοινωνία μας. Ως εδώ! Εμείς εντείνουμε τις προσπάθειές μας έως την ημέρα που δεν θα μας χρειάζεστε άλλο. Έως ότου η ισότητα στην κοινωνία μας να είναι αυτονόητα δεδομένη".

Στην έκθεση συμμετέχουν οι δημιουργοί: Έλενα Καρανικολού (Missy Merida), Αγγελιάνα Κορωνιού (Foxy Lady), Ελευθερία Μακρόγλου Πανουσάκη (Eleftheria Mak Pan), Μαρία Μυλωνά (Rima Lyma), Γιάννης Τζομάκας, Νίκη Τριανταφυλλοπούλου (Nikia Manikia), Νίκος Τσίτσος.

Σημειώνεται ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Τι πραγματικά αξίζει": Ένας καρκινοπαθής μπαμπάς γράφει ένα βιβλίο με 24 γράμματα προς το παιδί του

Ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μπρούζος, που δίνει τη μάχη του με τον καρκίνο, συγκεντρώνει σε αυτήν την αυτοέκδοση 24 μηνύματα προς το παιδί του, για όταν εκείνος πιθανόν δεν θα είναι εδώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2025

Τι δουλειά έχει ένας φτερωτός ταύρος έξω από το Μουσείο Ακρόπολης;

Το δεύτερος μέρος του πρότζεκτ "Michael Rakowitz & Ancient Cultures" είναι γεγονός.

Ο σεφ που άλλαξε το νοσοκομειακό φαγητό παρουσιάζει το "Συνταγολόγιό" του

Ο Ιάκωβος Απέργης θα παρουσιάσει το βραβευμένο βιβλίο του, παρέα με εκλεκτούς ομιλητές όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης και συνοδεία πιάτων από τις σελίδες του.

Ανακαλύπτοντας την αρχαία Ολυμπία μέσα από το βλέμμα του Alfred Mallwitz

Ανάμεσα σε σχέδια, φωτογραφίες και ακουαρέλες, ζωντανεύει ξανά ο κόσμος του Γερμανού αρχιτέκτονα που ένωσε την επιστήμη με την τέχνη, και την Ελλάδα με τη δική του δημιουργική ψυχή.

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: Το 'Επίκεντρον' στους Αγίους Αναργύρους

Ο ιδιοκτήτης του, Αριστοτέλης Σαΐνης, εγκαινιάζει τη νέα στήλη του "α", όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους - εκεί που χτυπά ουσιαστικά η καρδιά του βιβλίου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/10)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Μια έκθεση ψυχικής τοπιογραφίας στην Γκαλερί Σκουφά

Ο Γιάννης Ευθυμίου παρουσιάζει το πρώτο του ατομικό πρότζεκτ.