Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας

Η υπαίθρια έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα που έχουν συνδεθεί με τις θάλασσες γύρω από το νησί.

Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας

Η ιστορία της Κέας και η ζωή στο νησί καθορίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τη θάλασσα που την περιβάλλει. Τα ναυάγια της Κέας, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, οι λόγιοι περιηγητές και χαρτογράφοι, ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης είναι όλα ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί, στον πολιτισμό του, εμπότισαν την μνήμη των κατοίκων του, συντέλεσαν στην πρόοδο και την ευημερία του. Είναι ιστορίες που πρέπει να αναδειχτούν γιατί θα χαράξουν το δρόμο για το μέλλον των κατοίκων του νησιού. Είναι ιστορίες που θα μπορούσαν να καθιερώσουν την Κέα ως διεθνή καταδυτικό προορισμό, αλλά και ως έναν προορισμό με ιδιαίτερο πλούτο, ιστορικό και πολιτισμικό. Η υπαίθρια έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τα κομμάτια αυτά της ιστορίας των θαλασσών της Κέας. Eκτείνεται σε διάφορα σημεία στην Κορησσία και στο Βουρκάρι, που βρίσκονται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας

Τα σημεία της έκθεσης θα είναι στην Κορησσία στο γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, στο Προαύλιο Κέντρου Κοινότητας, στην Πλατεία φάρου, στην Πλατεία Ηρώων, και στο Βουρκάρι στο Προαύλιο Νηπιαγωγείου.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου, σε μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά πραγματοποιήθηκαν στην Κορησσία τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης. Πλήθος παρευρισκόμενων και επίσημων προσκεκλημένων περιηγήθηκε στην έκθεση και ταξίδεψε στο παρελθόν της Κέας μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες των θαλασσών της. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν η Δήμαρχος, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, καλωσόρισε τους επισκέπτες της έκθεσης και έδωσε το σήμα για την φωταγώγηση της. Το αποτέλεσμα μάγεψε το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει την έκθεση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει το παλιό φανάρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο τοποθετήθηκε σε προθήκη και μπορεί κανείς να το θαυμάσει φωτισμένο με φόντο τον ίδιο τον φάρο που κάποτε το φιλοξενούσε. Η πλατεία γύρω του αναδιαμορφώθηκε και ονομάστηκε Πλατεία Φάρου. Παράλληλα, φωτισμένες προθήκες στην πλατεία αυτή, στην Πλατεία Ηρώων και στο Κέντρο Κοινότητας εξιστορούν, μέσα από κείμενα και εικόνες, ιστορίες που καθόρισαν την Κέα και την έφεραν ως το σήμερα. Η σημαία του Λάμπρου Κατσώνη κυματίζει δίπλα στην προτομή του στην Πλατεία Ηρώων. Αξίζει να διαβάσει κανείς εκεί την ιστορία του, όπως και της αγωνίστριας Άννας Λαούπη. Λίγο πιο δίπλα, οι χάρτες των παλιών περιηγητών μας παρουσιάζουν την Κέα μέσα από τα μάτια τους. Στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών έχει κανείς την ευκαιρία να δει βίντεο από καταδυτικές αποστολές στα ναυάγια του νησιού. Το προαύλιο του Νηπιαγωγείου στο Βουρκάρι είναι ένα ακόμη σημείο με εντυπωσιακές φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ναυάγια της Κέας.

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe

Σπάνιες μεταπολεμικές φωτογραφίες στην παρουσίαση του Λευκώματος στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/01/2026

Το βαθιά συγκινητικό Ihsane έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Το συγκλονιστικό έργο του Sidi Larbi Cherkaoui από τα Ballet du Grand Théâtre de Genève και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Gagosian φέρνει την πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.

Αλέκος Φασιανός: Ένα "παλιόσπιτο" που εξελίχθηκε σε Μουσείο

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε πώς ο σπουδαίος καλλιτέχνης μετέτρεψε σε εκθεσιακό χώρο μια πολυκατοικία στο Μεταξουργείο

Απόψε ακούμε τζαζ στο Μουσείο

Ο Ντίνος Μάνος, η Αθανασία Μάνου και η Νιόβη Κρητικού υποδέχονται το κοινό στην παράσταση "MeholHer", στο Μουσείο Γουλανδρή.

Αναδρομική έκθεση για τη βραβευμένη ζωγράφο Μαρία Κτιστοπούλου έρχεται στην Αθήνα

Το αφιέρωμα "Μνήμες του Βλέμματος" θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

"The White Mirror": Σκέψεις γύρω από τη αφαιρετική ζωγραφική στο παρόν

Η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Άννας Παπαμαρκάκη Evans.