"The Hawk Shank Redemption": ζωγραφική και περφόρμανς "ακροβατούν" στην έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή

Μια ατομική έκθεση στο "ΜΙΜΗ" Daily Bar – Cafe, υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

the hawk shank redemption έκθεση

Update: Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15/8, τις ώρες λειτουργίας του καφέ. Την τρέχουσα εβδομάδα οι ώρες λειτουργίας ενδέχεται να αλλάξουν. Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο, ας επικοινωνήσουν στο 6975200027.

Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή με τίτλο "The Hawk Shank Redemption" είναι ένα υβριδικής μορφής έργο που ακροβατεί στα όρια της εικαστικής επιμέλειας, της ζωγραφικής και της performance. Η ζωγραφική σειρά, σε βελούδινα κυρίως υφάσματα, δημιουργεί το σκηνικό μιας performance όπου συνυπάρχουν άνθρωποι και γεράκια.

Στο έργο "The Hawk Shank Redemption" εξελίσσεται και μία παράλληλη αφήγηση: η performance που συμβαίνει συνήθως υποσυνείδητα, από τους παρευρισκόμενους, σε έναν χώρο κοινωνικών συναντήσεων όπως π.χ ένα μπάρ ή μια γκαλερί. Τα ζωγραφισμένα πανιά της καλλιτέχνιδας έχουν ως κεντρικούς χαρακτήρες ανθρωπογενούς μορφής γεράκια που περικυκλώνουν το θήραμα τους και το κυριεύουν έτσι ώστε να πάρει μέρος σε ένα συλλογικό δρώμενο. Μέσα από τη σειρά έργων και την έκθεση, η καλλιτέχνης θέτει την ερώτηση αν η ίδια και όλοι εμείς μπορούμε τελικά να απελευθερωθούμε από τον καλλιτεχνικό και κοινωνικό κύκλο και με ποιό τίμημα.

Η Ελισσάβετ Σφυρή (γ. 1994, Αθήνα), τελείωσε το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα της Γλυπτικής στο Royal College of Art, τον Ιούλιο του 2019. Είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του Goldsmiths University London (2016) και εχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις όπως, στο Centre d’ Art Contemporain MAMCO (Γενεύη), στο National Museum of fine Arts (ΤαΪβάν), στο CICA (Ν.Κορέα), Το 2020 έλαβε το Artworks Fellows. Το 2021 τελιοποίησε την υποψηφια για IRIS (Hellenic Awards) ταινία μικρού μήκους (Ζαμπετα), σε συνεργασία με την Σοφία Σφυρή, που προβλήθηκε στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού, καθώς και στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών, Νύχτες Πρεμιέρας. Πρόσφατα έκανε την πρώτη της διάλεξη στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα MSc Αρχιτεκτονική - Κοινωνικός και Αειφορικός σχεδιασμός με τίτλο: Κοινωνικά Πειράματα με Αισθητική και Ήχο. Τον Άυγουστο του 2018, διοργάνωσε, επιμελήθηκε και πήρε μέρος ως καλλιτέχνης στο Saline Art Residency με σύγχρονα δημόσια γλυπτά στην Ερμιόνη και στο Πορτο Χέλι. 

Εγκαίνια: 11/7 (7–10.30 μ.μ.)

Info: "ΜΙΜΗ" - Daily Bar – Café (Nαούσης 24, Βοτανικός) | 11/7-15/8 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Χωρογραφήματα": Ο Νίκος Τσικούρας βασίζεται στη σωματικότητα της ζωγραφικής διαδικασίας

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη καλεί τον θεατή να διεισδύσει σε ένα χώρο πολύ προσωπικό, όπου το συναίσθημα ταΐζει τη λογική και το σώμα ηρεμεί από την υπερδιέργεση του νου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ψηφιοποιεί το έργο του Σπύρου Παπαλουκά

Το πρόγραμμα "Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου" περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του έργου του καλλιτέχνη μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης και επιμέλειας.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου "Η δίκη της στενής αυτοάμυνας"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Ορφέας Απέργης, ποιητής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

5+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ανάμεσα στις νέες εκδόσεις συναντάμε και ένα βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με επιτυχία παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης "Αστυγραφία" στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα διεύρυνσης του πλαισίου υποδοχής των εικαστικών εκθέσεων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με το "Άξιον Εστί" ο Βασίλης Βασιλικός έγινε, άθελά του ίσως, ένας συλλέκτης

Κατά κάποιον τρόπο ο Βασίλης Βασιλικός, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, είχε καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να καθορίσει τη γενιά μας μ’ έναν λαθραίο τρόπο. Μέσα από την τηλεόραση.

Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023"

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967.