Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο η μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων

Οκτώ διάσημοι street artists δημιούργησαν σε επιφάνεια τοίχου 1.100 τ.μ. ένα μοναδικό έργο τέχνης για τα αθλητικά ιδεώδη.

Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο η μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων

Η μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων κοσμεί από σήμερα έναν τοίχο επιφάνειας 1.100 τ.μ. έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, στην καρδιά της πόλης. Η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας έναν ιστορικό χώρο, αυτόν του αρχαιότερου αθλητικού συλλόγου της χώρας, υλοποίησε με τη συμβολή οκτώ ταλαντούχων street artists, ένα εντυπωσιακό -τόσο σε μέγεθος όσο και σε αισθητική- mural το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα αθλητικά ιδεώδη.

Περιμετρικά του Πανελληνίου, οι τοίχοι επί των οδών Μαυροματαίων και Ευελπίδων, απέκτησαν χρώμα και ζωντάνια. Το τελικό αποτέλεσμα αναβαθμίζει αισθητικά ένα κεντρικό σημείο της πόλης, ένα αληθινό τοπόσημο, που για πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Στον χώρο που αναλογούσε στον καθένα από τους καλλιτέχνες δημιουργήθηκε ένα έργο που, στο σύνολό του, υπογραμμίζει την μακραίωνη ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα, καθώς και τη σημασία του στη σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου.

Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο η μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων .

Ο Soteur, ο Tzomakas, ο Bassment Rats, ο Cacao Rocks, ο Kez, ο Volkov, ο Γιαννακόπουλος και ο Gospel είναι οι οκτώ street artists που συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης σε τοίχο. Το mural αποτυπώνει το "ευ αγωνίζεσθαι" και την ευγενή άμιλλα, αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν και στέλνει ηχηρά μηνύματα για το υγιές μέλλον του αθλητισμού.Τον συντονισμό του έργου ανέλαβε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων υπό την εποπτεία της Κατερίνας Κοσκινά, ενώ υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Art Hub Athens. Τα χρώματα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας -συνολικά 812 λίτρα- παραχώρησε η KRAFT Paints μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Υιοθέτησε την πόλη σου".

Με αφορμή την ολοκλήρωση αυτού του πρωτότυπου έργου στην περιοχή της Κυψέλης, ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε εκδήλωση έξω από τις εγκαταστάσεις της ιστορικής αθηναϊκής ομάδας, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Σε αυτήν, συμμετείχαν περίπου εκατό παιδιά, ηλικίας 7-14 ετών, που φιλοξενούνται στα καλοκαιρινά camps του Πανελληνίου Συλλόγου.

Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο η μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο κ. Μπακογιάννης, στη σύντομη ομιλία του, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία του καλλιτεχνικού έργου για την περιοχή, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιστορία και τον ρόλο του Πανελληνίου στην ανάπτυξη μιας από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει με συνέπεια να στηρίζει τη δημόσια τέχνη και τους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα τόσο να εκφραστούν οι ίδιοι όσο και να δημιουργήσουν έργα που σηματοδοτούν τις περιοχές στις οποίες υλοποιούνται, εξωραΐζοντας τον δημόσιο χώρο.  Αυτό το υψηλής αισθητικής έργο με τα πολλαπλά μηνύματα για τον αθλητισμό, ομορφαίνει τον χώρο που φιλοξενεί την ιστορική ομάδα της Αθήνας και ανανεώνει μία γειτονιά που το έχει ανάγκη". Ευχαριστούμε θερμά και τους οκτώ ταλαντούχους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της τοιχογραφίας, τη διοίκηση του Πανελλήνιου για την άριστη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Art Hub Athens για τον συντονισμό του έργου, καθώς και την KRAFT Paints που μάς έδωσε τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία του".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Παναγιώτης Σαρρής, ευχαρίστησε τον κ. Μπακογιάννη για την εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον Σύλλογο, τονίζοντας ότι "το εντυπωσιακό έργο τέχνης που παραδόθηκε σήμερα, δίνει νέα πνοή στον Πανελλήνιο και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το ενδιαφέρον του Δημάρχου να αναβαθμίσει την περιοχή". Ο ίδιος πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι η συνεργασία μας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με τα δωρεάν προγράμματα άθλησης για τους δημότες, εξελίσσεται αποτελεσματικά και ενδυναμώνεται, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Αθηναίων που συμμετέχουν σε αυτά".

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του έργου, η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Αβραμίδη, ανέλαβε την πλήρη αποκατάσταση της επιφάνειας, με σειρά εργασιών, όπως αφαίρεση υλικού και σοβάδων και προετοιμασία του τοίχου για την υποδοχή των χρωμάτων. Το σύνολο της τοιχογραφίας θα καλυφθεί με υλικό αντι-γκράφιτι, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές φθορές.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Culture is Athens / Ο πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που έχει ανακοινώσει ο Δήμος και οι φορείς του, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/08/2022

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.

Ένα μαρμάρινο πορτραίτο παιδιού από τη Σμύρνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, γιορτάζει την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάζοντας την άγνωστη "μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης".

Τοιχογραφία αφιερωμένη στον Ένιο Μορικόνε κοσμεί τα Άνω Λαδάδικα

Η περιοχή Βαλαωρίτου αποκτά μια νέα τοιχογραφία με θέμα την εμβληματική ταινία "Cine Paradiso", η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.