Το Επιγραφικό Μουσείο εγκαινιάζει την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση στην Ελλάδα

Ο εικαστικός και χαρακτής Παναγιώτης Πριστούρης παρουσιάζει στο μουσείο 21 χαρακτικά έργα, αντιπροσωπευτικά τεσσάρων σταθμών της ζωής του.

Γαΐτα Παναγιώτης Πριστούρης ©Παναγιώτης Πριστούρης

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα διοργανώνει η MYARTIST, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη. Στην "Πορεία της γραμμής" παρουσιάζονται 21 χαρακτικά έργα που αντιπροσωπεύουν τους 4 σταθμούς της διαδρομής του καλλιτέχνη, καθώς και 3 εντυπωσιακά αντίγραφα επιγραφών από την πλούσια συλλογή του Επιγραφικού Μουσείου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διοργάνωσης μιας έκθεσης προσβάσιμης για κάθε άτομο, έχουν γίνει σημαντικές προσαρμογές στον τρόπο παρουσίασης και επεξήγησης των χαρακτικών έργων. Κάθε έργο συνοδεύεται από διερμηνεία μέσω QR κωδικών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στο Διεθνές Σήμα, ενώ υπάρχει και ηχητική περιγραφή του από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο τίτλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η χρονολογία δημιουργίας κάθε έργου θα είναι αποτυπωμένα και στη γραφή Braille. Σημείο αναφοράς της έκθεσης αποτελεί το απτικό χαρακτικό έργο "Γαΐτα", κατάλληλο, μέσω ειδικού φωτισμού, για άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσης, για το έργο με τίτλο "Κλείσοβα", ο/η επισκέπτης/-πτρια θα μπορεί να δει όλα τα στάδια δημιουργίας του, από τη χάραξη μέχρι και το τελικό τύπωμα.

Window Παναγιώτης Πριστούρης
©Παναγιώτης Πριστούρης
"Window"

Μία από τις πολλές καινοτομίες της έκθεσης είναι ο σχεδιασμός αισθητηριακού χάρτη για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και η συνεχής παρουσία διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και συνοδού για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Παράλληλα τις ημέρες της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδραστικά εργαστήρια αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης της ατομικής μας ταυτότητας (Η τυραννία του χώρου) και την προσβασιμότητα στους χώρους τέχνης.

Dawn Παναγιώτης Πριστούρης
©Παναγιώτης Πριστούρης
"Dawn"

Τα 21 χαρακτικά έργα του Παναγιώτη Πριστούρη που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν επιλεγεί με τη συμβολή πέντε διεθνών επιμελητών: της Αφροδίτης Οικονομίδου, της Μαρίνας Γεωργοπούλου, της Liba Berzina, του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου και της Κύρας Παπανικολάου. Κάθε επιμελητής δούλεψε πάνω σε μια συγκεκριμένη περίοδο της εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη, αναλύοντας και αξιολογώντας τις διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του εξέλιξης και ωρίμανσης.

Εγκαίνια: 24/6 (6 μ.μ.)

Info: Επιγραφικό Μουσείο - Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (Κέντρο Επιγραφικών Μελετών) | 24-30/6 | Ώρες λειτουργίας: Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 7 μ.μ., καθημερινές 5-9 μ.μ. | Είσοδος: €4, €2

©φωτογραφίας εξωφύλλου: "Γαΐτα", Παναγιώτης Πριστούρης

Περισσότερες πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

Οι εκθέσεις του ΠΣΚ που δεν θα λείψουν από την ατζέντα μας

Αναδρομικά πρότζεκτ, περιπατητικές δράσεις και last calls για εκθέσεις που παρουσιάζονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

"Everynight" στην Ταινιοθήκη με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεχίζεται με μερικές ακόμα προβολές για τον Ιανουάριο.

Άνοιξη στο ΕΜΣΤ με τριπλό αφιέρωμα στην ελληνική μεταπολεμική τέχνη

Νέες εκθέσεις έρχονται σύντομα στο μουσείο στη Συγγρού.

Η έκθεση "Τέχνη για το εδώ και τώρα" αποκτά παγκόσμια εμβέλεια

Παράταση και διαδικτυακή προβολή για την έκθεση που έφερε την Αθήνα στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό προσκήνιο.

"Madre": Μια εικαστική αφήγηση για τη μητέρα γη

Έργα ζωγραφικής και art design αντικείμενα από την καλλιτέχνιδα Marta Biagini.